GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
7006001122010 BİTKİSEL ÜRETİM İLKELERİ Ders 1 2 2,00

Önlisans


Türkçe


Bu dersin amacı öğrencilerin; bitkisel üretime ilişkin temel kavramları benimsemesini, bahçe bitkileri ve tarla bitkilerinde temel olan ekim-dikim, toprak işleme, sulama, gübreleme, hastalık, zararlı ve yabancı otlarla mücadele, budama ve hasat konularını kavramasını sağlamaktır.


Öğr.Gör.Dr.Duygu İNAN


1 1.Bitkisel üretim ile ilgili temel bilgileri açıklayabilme.
2 2.Bahçe bitkileri ve tarla bitkilerini sınıflayabilme.
3 3.Bahçe bitkileri ve tarla bitkilerine ait bitkisel üretim tekniklerini kavrayabilme.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


• Bahçe bitkileri ve tarla bitkilerinin sınıflandırılması ve önemi. • Bahçe ve tarla bitkilerinin biyolojik özellikleri. • Bitkilerde çoğaltma • Bitkisel üretimde toprak işleme, ekim-dikim, sulama, gübreleme, hastalık, zararlı ve yabancı otlarla mücadele, budama, hasat.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Tanışma. Dersin içeriği ve işlenişi, değerlendirme yöntemleri hakkında bilgi. Bitkisel üretim ile ilgili temel kavramlar bilgisi. Bahçe bitkilerinin sınıflandırılması, (meyvelerin sınıflandırılması, sebzelerin sınıflandırılması) bahçe bitkilerinin ekonomik önemi. Tarla bitkilerinin sınıflandırılması, (tahıllar, endüstri bitkileri, yemeklik dane baklagiller, yem bitkileri, tıbbi bitkiler) sınıflandırılması, tarla bitkilerinin ekonomik önemi.
2 Bitkilerin biyolojik özellikleri-çiçek ile ilgili temel kavramlar, tozlanma, döllenme, tohum oluşumu.
3 Bitkilerin çoğaltılması. Vegetatif çoğaltma (tanımı, yöntemleri, özellikleri), generatif çoğaltma.
4 Açıkta sebzecilik, örtüaltı sebzeciliği, sebze yetiştiriciliğinde ekolojik istekler, sebze yetiştiriciliğinde bitkisel üretim ilkeleri, (toprak işleme, ekim-dikim, sulama, gübreleme, hastalık, zararlı ve yabancı otlarla mücadele, budama ve hasat)
5 Sebze yetiştiriciliğinde bitkisel üretim ilkeleri (toprak işleme, ekim-dikim, sulama, gübreleme, hastalık, zararlı ve yabancı otlarla mücadele, budama ve hasat)
6 Sebze yetiştiriciliğinde bitkisel üretim ilkeleri (toprak işleme, ekim-dikim, sulama, gübreleme, hastalık, zararlı ve yabancı otlarla mücadele, budama ve hasat)
7 Ara Sınav
8 Bağ, bahçe tesisi, dikkat edilecek konular, meyve yetiştiriciliğinde bitkisel üretim ilkeleri (toprak işleme, ekim-dikim, sulama, gübreleme, hastalık, zararlı ve yabancı otlarla mücadele, budama ve hasat)
9 Meyve yetiştiriciliğinde bitkisel üretim ilkeleri (toprak işleme, ekim-dikim, sulama, gübreleme, hastalık, zararlı ve yabancı otlarla mücadele, budama ve hasat)
10 Sulu tarım, kuru tarım, tarla bitkileri yetiştiriciliğinde bitkisel üretim ilkeleri (toprak işleme, ekim-dikim, sulama, gübreleme, hastalık, zararlı ve yabancı otlarla mücadele, budama ve hasat)
11 Tarla bitkileri yetiştiriciliğinde bitkisel üretim ilkeleri (toprak işleme, ekim-dikim, sulama, gübreleme, hastalık, zararlı ve yabancı otlarla mücadele, budama ve hasat)
12 Tarla bitkileri yetiştiriciliğinde bitkisel üretim ilkeleri (toprak işleme, ekim-dikim, sulama, gübreleme, hastalık, zararlı ve yabancı otlarla mücadele, budama ve hasat).
13 Sunum
14 Sunum
15 Sunum
16 Final Sınavı

1. Ağaoğlu, S., Çelik, H., Çelik, M., Fidan, Y., Gülşen, Y., Günay, A., Halloran, N., Köksal, İ., Yanmaz, R., 1195. Genel Bahçe Bitkileri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü. 2. Ceylan, A., 1194. Tarla Tarımı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü. 3.Sevgican, A., 2002. Örtüaltı Sebzeciliği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 12 2 24
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 12 2 24
Toplam İş Yükü (saat) 50

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10
ÖÇ 1 3 3 4 2 3 3 4 3 4 3
ÖÇ 2 4 3 3 3 3 3 4 3 3 3
ÖÇ 3 4 4 4 3 3 4 3 3 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek