GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
7006001142010 HAYVANSAL ÜRETİM İLKELERİ Ders 1 2 2,00

Önlisans


Türkçe


Bu dersin amacı öğrencilerin; hayvansal ürünlerin önemini kavramasını, ülkemiz ve dünyadaki durumunu değerlendirebilmesini, evciltme, türler, ırklar, üreme ve döl verimi, laktasyon ve süt verimi, çevre ve çevreye uyum ile hayvan ıslahının temel ilkelerine ait temel bilgileri kavramasını sağlamaktır.


Dr. Arda Sözcü


1 Çiftlik hayvanlarının ve elde edilen ürünlerin önemini kavrayabilme
2 Ekonomik önemi olan türler ile ırkların kökenleri hakkında bilgi sahibi olarak sınıflandırma yapabilme
3 Çiftlik hayvanlarında üreme organları ve üreme etkinliklerine ait temel bilgileri açıklayabilme
4 Meme yapısı ve süt oluşumuna ait temel bilgileri değerlendirebilme
5 Hayvan ıslahı kavramı ve kapsamı ile hayvansal üretim arasında ilişki kurabilme

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Tarımsal üretim içerisinde hayvansal üretim ve önemi, Hayvansal üretimin Türkiye ve dünyadaki durumu, Türkiye hayvancılığının sorunları, evciltme ve evciltme ile meydana gelen değişimler, çiftlik hayvanlarında üreme ve döl verimi, etkileyen unsurlar, üreme etkinlikleri, seleksiyon ve melezleme, türler, ırklar ve yetiştirme bilgileri.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Hayvansal üretim ve önemi, hayvansal ürünlerin, insan yaşamındaki, aile ve tarım işletmesindeki ve ülke ekonomisindeki yeri
2 Dünya ve Türkiye’de hayvansal üretim, hayvan varlığı, hayvansal üretim miktarları, hayvansal üretimin sorunları
3 Evciltme, evciltmeyle meydana gelen morfolojik, fizyolojik ve mental değişiklikler, evciltme dönem ve bölgeleri
4 Tür ve ırk kavramı, hibridasyon, ırk ıraları, ırkların oluşumu, ırkların sınıflandırılması
5 Üreme kavramı, üremenin biyolojik temelleri, üreme etkinliğinin evreleri
6 Erkek ve dişi hayvanlarda üreme etkinliği, tohumlama yöntemleri, Doğal ve yapay tohumlama,
7 Gebelik ve doğum, döl veriminin temel kavramları, döl verimi ölçütleri
8 Arasınav
9 Memenin yapısı, gelişimi, sütün oluşumu ve salıverilmesi, laktasyon ve laktasyon eğrisi
10 Süt verimini ve kalitesini etkileyen kalıtsal ve çevresel faktörler
11 Çevre kavramı ve önemi, iklimsel çevre
12 Çevreye uyumu etkileyen faktörler, çevreye uyumun ölçütleri,
13 Hayvan ıslahı kavramı ve kapsamı, genotipin ıslahının temel kavramları,
14 Seleksiyon ve seleksiyon yöntemleri
15 Yetiştirme yöntemleri
16 Final

- Şengonca, M. 2005. Hayvan Yetiştirme İlkeleri. E.Ü. Yayınları, Ziraat fakültesi Yayın no: 534. Bornova, İZMİR. 192 s. -Özcan, L., Torun, O. 1998. Hayvan Yetiştirme. Çukurova Üniv. Ziraat Fak. Ders Kitabı:No: C-112. Adana -Düzgüneş, O., A. Eliçin, 1986. Hayvan Yetiştirme İlkeleri. Ders Kitabı. Ank. Ü. Zir. Fak. Yayın No. 978. Ders Kitabı: 288. A.Ü. Basımevi, Ankara.


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 20 20
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 25 25
Toplam İş Yükü (saat) 90

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10
ÖÇ 1 3 2 3 4 4 1 1 5 4 1
ÖÇ 2 3 1 5 4 3 1 1 4 1 1
ÖÇ 3 2 1 4 5 2 1 1 3 1 1
ÖÇ 4 1 1 2 2 2 1 1 2 2 1
ÖÇ 5 1 1 2 2 1 1 1 1 1 1
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek