Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
7009002032010 | SÜT YAN ÜRÜNLERİ | Ders | 2 | 3 | 4,00 |
Önlisans
Türkçe
Bu ders ile öğrencilere sütçülük artıklarının neler olduğu, önemi; sütçülük artıklarının dünyadaki ve Türkiye'deki durumu; Türk Gıda Kodeksi ve TS standartlarına uygun olarak peyniraltı suyu tozu üretimi, peyniraltı suyundan laktoz eldesi, peyniraltı suyunundan protein eldesi ve peyniraltı suyundan içecek eldesi yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Öğr. Gör. Dr. Serap FENDERYA
1 | Peyniraltı suyu tozu üretebilme |
2 | Peyniraltı suyundan laktoz elde edebilme |
3 | Peyniraltı suyundan protein elde edebilme |
4 | Peyniraltı suyundan içecek elde edebilme |
Birinci Öğretim
Yoktur
Yoktur
Peyniraltı suyuna ön işlemler uygulanması, peyniraltı suyunun kurutulması, koyulaştırılması, kristalizasyon, santrifüjleme, kurutma ve saf laktoz üretimi. Isısal işlemle çöktürme yöntemiyle, ultrafiltrasyon tekniği ile serum proteinlerinin kazanımı, peynir suyu içeceği üretimi, laktik asit üretimi, peyniraltı suyu veya peynir suyu bileşenleri katkılı süt benzeri içecek üretimi konularını içermektedir.
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Sütçülük artıkları nelerdir; önemi ve değerlendirilmesi hakkında genel bilgiler | Sütçülük artıkları nelerdir; önemi ve değerlendirilmesi hakkında genel bilgiler | ||
2 | Sütçülük artıklarının (peynircilik) özellikleri | Peynir yapım sürecinin anlatılması için video gösterimi | ||
3 | Sütçülük artıklarının (tereyağcılık) özellikleri | Tereyağı yapım sürecinin anlatılması için video gösterimi | ||
4 | Isısal işlemle çöktürme yoluyla serum proteinlerinin kazanımı | Lor üretiminin gösterilmesi | ||
5 | Elektrodializin atık teknolojisinde kullanımı | Elektrodializ yönteminin tanıtılması | ||
6 | Peyniraltı suyu tozu üretimi | Peyniraltı suyu tozu üretiminin gösterilmesi | ||
7 | Ara Sınav | |||
8 | Saf Laktoz Üretimi | Laktoz Üretiminin Gösterilmesi | ||
9 | Laktozun kullanım alanları | Sütte laktoz analizinin gösterilmesi | ||
10 | Ultrafiltrasyon Tekniği ile Serum Proteinlerinin Kazanımı | Membran FiltrasyonTekniklerinin Tanıtılması | ||
11 | Peyniraltı suyu proteinlerinin fonksiyonel özellikleri ve sağlık üzerine etkileri | Peyniraltı suyu proteinlerinin fraksiyon yapılarının anlatılması | ||
12 | Peynir Suyu İçeceği Üretimi | Peynir Suyu İçeceği Üretiminin gösterilmesi | ||
13 | Peyniraltı Suyu veya Peynir Suyu Bileşenleri Katkılı Süt Benzeri İçecek Üretimi | Peyniraltı Suyu veya Peynir Suyu Bileşenleri Katkılı Süt Benzeri İçecek Üretimi | ||
14 | Peyniraltı Suyundan Laktik Asit Üretimi | Peyniraltı Suyundan Laktik Asit Üretim Sürecinin anlatılması için video gösterimi | ||
15 | Arıtma Tesisi Özellikleri | Arıtma Tesislerinin Online Tanıtılması | ||
16 | Final Sınavı |
1. Üçüncü, M., 2008. Süt Teknolojisi II. Bölüm. E.Ü. Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Meta Baım Matbaacılık, Bornova/İzmir, 2 tk. 1236 s. 2. Demirci, M., Şimşek, O., Süt İşleme Teknolojisi, 1997. HASAD Yayıncılık, İstanbul. 3. Metin, M., 2010. Süt Teknolojisi 1. Bölüm: Sütün Bileşimi ve İşlenmesi, E.Ü. Mühendislik Fakültesi Yayınları No:33, Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova- İzmir, 802 s. 4. Hayaloğlu, A.A., Özer, B., 2011. Peynir Biliminin Temelleri, SİDAS Yayıncılık, 639 s. 5. Whey and Lactose Processing, Zadow, J.G., 1992. Springer, 490 s.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 20 | 20 |
Derse Katılım | 40 | 1 | 40 |
Uygulama/Pratik | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 |
Toplam İş Yükü (saat) | 111 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | |
ÖÇ 1 | 4 | 4 | 3 | |||||||
ÖÇ 2 | 4 | 4 | 3 | |||||||
ÖÇ 3 | 4 | 4 | 3 | |||||||
ÖÇ 4 | 4 | 4 | 3 |