Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
7009002122014 | SÜT TESİSLERİ KURULUŞ VE ORGANİZASYONU | Ders | 2 | 4 | 5,00 |
Önlisans
Türkçe
Bu ders ile öğrencilere Türk Gıda Kodeksi ve TS standartlarına uygun olarak süt işletmelerinin yer seçimi, işlenecek ürünlere uygun proseslerin seçimi, süt tesisleri inşaat malzemelerinin seçimi, yardımcı servislerin düzenlenmesi, işletme içi yerleşme şeklinin belirlenmesi ve işletmeye süt alımının organizasyonu yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır
Arş. Gör. Dr. Vildan AKDENİZ
1 | Süt fabrikası kuruluşu ve proje hazırlama |
2 | Fabrikalarda organizasyonu, denetim ve kontrolü sağlama |
3 | Süt işletmelerinin yerini seçebilme |
4 | İşletme içi yerleşme şeklini belirleyebilme |
5 | Yardımcı servisleri düzenleyebilme |
6 | İşletmeye süt alımını organize edebilme |
7 |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Yöresel ve bölgesel süt işletmelerinin yer seçimi, ana bina inşaat malzemeleri seçimi, üretime yardımcı tesislerde kullanılacak malzemeler ve özellikleri, tereyağı, içme sütü, dondurma üretim prosesleri, buhar üretim ve soğutma servisinin düzenlenmesi, temizleme ve atık su servisinin düzenlenmesi, süt alım yerinin ve pastörizasyon ünitesinin yerinin belirlenmesi, imalat yerlerinin, dinlendirme ve olgunlaştırma yerlerinin, ambalajlama yerinin belirlenmesi, soğuk hava depolarının yerlerinin belirlenmesi, yardımcı tesislerin ve laboratuvarların yerlerinin belirlenmesi konularını içermektedir.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Fabrika Kuruluş Çalışmalarının Önem ve Kapsamı | ||
2 | Pazar araştırması | ||
3 | Ön Mühendislik Çalışmaları | ||
4 | Yatırım projesi ve proje hazırlık aşamaları | ||
5 | Fizibilite Raporu Hazırlama | ||
6 | Fabrika Yeri Seçimi | ||
7 | Projeye ilişkin hesaplama yöntemleri | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | Fabrikaların Yönetim Organizasyonları | ||
10 | İş Değerlendirme (Ücret sistemleri ve Yöntemleri) | ||
11 | Fabrikada teşvik sistemi ve uygulanması | ||
12 | İşletmede karar alma | ||
13 | Süt İşletmelerinin Dizaynı | ||
14 | Sütün Fabrikaya Alımı, İmalat Yerlerinin ve Özelliklerinin Belirlenmesi | ||
15 | Süt işletmelerinde bulunan yardımcı tesisler | ||
16 | Final Sınavı |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Quiz | 4 | 1 | 4 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Proje Hazırlama | 1 | 50 | 50 |
Proje Sunma | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (saat) | 151 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | |
ÖÇ 1 | 3 | 3 | ||||||||
ÖÇ 2 | 2 | 3 | ||||||||
ÖÇ 3 | 2 | 2 | ||||||||
ÖÇ 4 | 1 | 2 | ||||||||
ÖÇ 5 | 1 | 2 | ||||||||
ÖÇ 6 | 2 | 3 | 4 | |||||||
ÖÇ 7 | 1 | 2 |