Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
7009001162016 | SÜT KİMYASI VE BİYOKİMYASI | Ders | 1 | 2 | 3,00 |
Önlisans
Türkçe
Bu dersi başaran öğrenciler; süt kimyası ve biyokimyasında edindiği temel bilgileri, üretim teknolojileri ve kalite kontrol kapsamında değerlendirebilecek ve üretim prosesini yönlendirebilecektir.
Öğr. Gör. Dr. Serap FENDERYA
1 | 1 Sütün oluşumu ve kalitesini etkileyen faktörler hakkında bilgi sahibi olma 2 Sütün makro ve mikro bileşenlerini listeleyebilme 3 Süt bileşimine giren maddelerin biyosentezini açıklayabilme 4 Süt bileşenlerinin beslenme fizyolojisi yönünden anlamını açıklayabilme 5 Sütün bileşimine giren maddelerin kimyasal ve biyokimyasal değişimleri ifade edebilme 6 Değişim mekanizmasının teknolojik yönden önemini hakkında bilgiye sahip olma 7 Değişim mekanizmasının beslenme fizyolojisi yönünden önemi hakkında bilgi sahibi olma |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Sütün tanımı, bileşenleri, bileşenlerin beslenme yönünden önemleri, kimyasal yapıları, reaksiyonları, oluşum mekanizmaları ve beslenme fizyolojisi yönünden önemleri incelenecektir.
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | 1 Sütün tanımı, oluşumu, elde edilmesi 2 Bileşimi ve bileşimi etkileyen faktörler 3 Süt lipitleri, yapısı, fraksiyonları teknolojik ve fizyolojk önemleri 4 Fiziksel ve kimyasal kontaminantları, oksidasyon ve hidrolizasyon olayları 5 Süt proteinleri yapısı, fraksiyonları 6 Reaksiyonların teknolojik ve fizyolojik yönden önemi 7 Kazenin pıhtılaşma olayının mekanizması 8 Ara Sınav 9 Süt şekeri yapısı, fermantasyonları, reaksiyonları, teknolojik ve fizyolojik yönden önemleri 10 Sütün enzimleri 11 Sütün vitaminleri 12 Sütün mineral maddeleri ve iz elementleri 13 Organik asitler, koruyucu sistemi, doğal hücreler, tanımları 14 Kontaminantlar 15 Fiziksel özellikleri ve teknolojik önemleri 16 Final |
Oysun, G. 1987. Süt Kimyası ve Biyokimyası O.M.Ü Yayınları No:18 Samsun Walstra, P., Geurts. T.J., Nomen. A.,Jellemo, A., von Boekel, M., 1999. Dairy Technology. Principles of Milk Proparties and Processes Marcel Dekker, Inc. Newyork. Basel. 727 s.Atamer, M. 1983. Tereyağ Teknolojisi. A.Ü.Z.F. Yay. No:1313. Ankara Tekinşen, C. 1996. Süt Ürünleri Teknolojisi. Selçuk Ünv. Üçüncü, Mustafa . 2015. Süt ve Mamulleri Teknolojisi ISBN: 9789759895136
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Deney | 10 | 1 | 10 |
Rapor Hazırlama | 1 | 1 | 1 |
Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 5 | 5 |
Rapor | 3 | 1 | 3 |
Laboratuvar Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Deney Sonrası Quiz | 10 | 1 | 10 |
Quiz için Bireysel Çalışma | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü (saat) | 86 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | |
ÖÇ 1 | 4 | 3 | 4 | 4 | 5 |