Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
7010002182013 | KANATLI HAYVAN YETİŞTİRME | Ders | 2 | 3 | 4,00 |
Önlisans
Türkçe
Kanatlı hayvan yetiştiriciliği ile ilgili temel kavramların bilinmesi ve buna uygun bilgi ve becerileri kullanabilme yeteneğinin geliştirilmesi
Öğr. Gör. Dr. Özgün IŞIK
1 | Kanatlı yetiştiriciliğinin Dünya ve Türkiye’deki yeri hakkında bilgi sahibi olma |
2 | Tavuk ırkları ve özellikleri, tavuk ıslahının geçmişten günümüze gelişimi, geleceği ve önemini kavrama |
3 | Kanatlılarda üreme sistemi, kuluçka yönetimi ve embriyo gelişimi hakkında temel bilgi birikimine sahip olma |
4 | Kanatlı hayvan yetiştiriciliğinde geleneksel ve alternatif yetiştirme sistemleri ve ürün kalitesi hakkında temel teorik ve pratik bilgilere sahip olma |
5 | Yumurta tavukçuluğu, etlik piliç yetiştiriciliği ve damızlık yetiştiriciliği hakkında temel bilgileri kavrama |
6 | Kanatlı hayvan yetiştiriciliğinde sağlık koruma ile ilgili temel bilgileri öğrenme |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Kanatlı yetiştiriciliğinin Dünya ve Türkiye’deki yeri ve önemi, geçmişten günümüze tavuk ıslahı, tavukların vücut yapısı ve fizyolojik özellikleri, embriyo gelişimi ve kuluçka uygulamaları, yetiştirme yöntemleri ve pratikleri, yumurta tavuklarının bakım ve yönetim uygulamaları, etlik piliçlerin bakım ve yönetim uygulamaları, damızlıkların bakım ve yönetim uygulamaları, tavukçulukta sağlık koruma.
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Ders öğretim programının sunuluşu, dünyada ve Türkiye'de kanatlı sektörünün önemi ve üretimle ilgili güncel bilgiler | Uygulama programının sunuluşu, program tesislerinin ziyareti | ||
2 | Tavukların vücut yapısı ve üretimde kullanılan tavuk ırkları | Dünya’da ve Türkiye’de öne çıkan kanatlı ırklarının tanıtımı | ||
3 | Tavuk genetiği, ıslahı ve ırkları | Dış ve iç vücut özelikleri konusunda bilgi verme | ||
4 | Damızlık tavuk yetiştiriciliği | Damızlık tavuk yetiştiriciliğinde kayıt tutma ve üretim ile ilgili hesaplamalar | ||
5 | Yumurta biyolojisi | Yumurtada dış ve iç kalite özelliklerinin belirlenmesi | ||
6 | Embriyo gelişimi | Embriyo gelişim evrelerinin gösterilmesi | ||
7 | Kuluçka yönetimi | Kuluçka uygulamaları | ||
8 | Ara sınav | Kümes tipleri ve ekipmanlarının gösterilmesi | ||
9 | Yumurta tavuklarında bakım ve yönetim uygulamaları, besleme pratikleri-I | Yumurtacı tavuklarda performansın değerlendirilmesi ve verimsiz tavukların belirlenmesi-I | ||
10 | Yumurta tavuklarında bakım ve yönetim uygulamaları, besleme pratikleri-II | Yumurtacı tavuklarda performansın değerlendirilmesi ve verimsiz tavukların belirlenmesi-II | ||
11 | Etlik piliçlerde bakım ve yönetim uygulamaları, besleme pratikleri-I | Etlik piliçlerde performans ölçümü ve gözlenen metabolik problemler-I | ||
12 | Etlik piliçlerde bakım ve yönetim uygulamaları, besleme pratikleri-II | Etlik piliçlerde performans ölçümü ve gözlenen metabolik problemler-II | ||
13 | Kümesler ve ekipmanlar | Tavukçulukta kullanılan ekipmanlar | ||
14 | Kanatlılarda sağlık koruma | Aşılama | ||
15 | Organik kanatlı üretimi | Uygulama sınavı | ||
16 | Final sınavı |
Tullett S.G. 1991, Avian Incubation. ISBN 0-7506-1002-6, Cambridge Türkoğlu, M. ve M. Sarıca, 2014. Tavukçuluk bilimi: yetiştirme, besleme, hastalıklar. Bey Ofset Matbaacılık, Ankara North, M. O. and D. Bell, 1990. Commercial chicken production manuel. Avi Book, NewYork
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Uygulama/Pratik | 14 | 2 | 28 |
Soru-Yanıt | 14 | 1 | 14 |
Deney | 1 | 2 | 2 |
Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Toplam İş Yükü (saat) | 133 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | |
ÖÇ 1 | 5 | 1 | 1 | 1 | 5 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||
ÖÇ 2 | 5 | 2 | 5 | 1 | 5 | 1 | 2 | 1 | 1 | ||||
ÖÇ 3 | 4 | 2 | 1 | 1 | 5 | 3 | 1 | 2 | 1 | ||||
ÖÇ 4 | 5 | 1 | 1 | 3 | 5 | 3 | 1 | 4 | 2 | ||||
ÖÇ 5 | 5 | 1 | 1 | 3 | 5 | 3 | 1 | 2 | 2 | ||||
ÖÇ 6 | 5 | 1 | 1 | 1 | 1 | 5 | 1 | 1 | 1 |