GERİ DÖN

Önlisans Programları


Ege Meslek Yüksekokulu - Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi - - Önlisans



Program Tanıtımı

Meyve Sebze İşleme Teknolojisi Programı; Ege Üniversitesi Ege Meslek Yüksekokulu bünyesinde Dünya Bankası desteği ile Gıda Teknolojisi Programı’nın ardından 1985 yılında kurulmuştur. Programın ilk öğretim elemanı Dünya Bankası desteği ile İngiltere’de dil ve meslek eğitimine gönderilmiştir. Programda eğitim, Ege Üniversitesi kampüsü içerisinde Ege Meslek Yüksekokulu bünyesinde devam etmektedir. Meyve Sebze İşleme Teknolojisi Programı; Meyve Sebze İşletmelerinde ara eleman gereksiniminin karşılanması için Gıda Bilimi ve Teknolojisi konusunda, meyve-sebze ürünlerine ağırlık verilerek bilgilendirilip, pratik kazandırılmış teknik eleman eğitimini amaçlamaktadır. Gıda sanayiinde meyve sebze işleme sektörüne vasıflı işgücü sağlamak, gençlere üretim elemanı ile yönetici durumunda bulunan meslek elemanları arasında ara kademe gücü olarak kabul edilen teknikerlik düzeyinde eğitim vermektedir. Programın temel amaçlarından biri de; öğrencilere meslek kazandırmanın yanı sıra, özel ve iş hayatlarında başarılı olabilmeleri için, onları günümüz koşullarına en iyi şekilde hazırlamaktır. Programda sanayiye yetiştirilen ara elemanlarını niteliklerinin artırılması amacı ile ders programı ve içerikleri sanayinin gereksinimlerine göre belirli aralıklara değiştirilmekte ya da güncellenmektedir. Meyve Sebze İşleme Teknolojisi Programı; nitelikli personel eğitimi verilen bir önlisans programıdır.

Program mezunları Meyve Sebze İşleme Teknikeri unvanı almaktadır.

2 Yıl , 4 Yarıyıl

120 AKTS

TYYÇ-5

0721 gıda işleme 005.0721.003

2 Yıl , 4 Yarıyıl

120 AKTS

TYYÇ-5

0721 gıda işleme 005.0721.003

önlisans Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ) Ve Avrupa Yeterlilikler Çerçevesine (EQF) Göre Programın Düzeyi: TYYÇ-5

Programda eğitim teorik ve uygulamalı olarak yürütülmektedir. Programa, meslek lisesinden ve üniversite sınavı ile yerleştirme yapılmaktadır. Yüksek Öğrenim Kanunu’na göre Programa sınavsız geçiş yapacak orta öğrenim alanları: Ağırlama ve Gıda Teknolojisi; Besin Endüstrisi; Besin Endüstrisi-İşleme; Besin Kontrol ve Analizleri; Beslenme ve Ev Yönetimi; Besin Teknolojisi Gıda Kontrol ve Analizleri; Besin Teknolojisi Kurum Beslenmesi; Besin Teknolojisi; Besin Teknolojisi Besin Kontrol ve Analizleri; Değirmencilik; Ev Yönetimi; Ev Yönetimi ve Beslenme; Gıda Kontrol ve Analizleri; Gıda Teknolojisi; Kurum Beslenmesi`dir.

Programda örgün öğretimde eğitim vermektedir ve eğitimi sayısaldır. Program öğrencileri ortaöğretimde aldıkları bilgileri geliştirir ve ileri düzeyde görürler. Meslek lisesi mezunları aldıkları mikrobiyoloji, gıda laboratuarı ve gıda analizleri gibi dersleri üniversite bazında görmektedir. Programda mesleki dersler teorik ve uygulamalı olarak verilmektedir. Uygulamalı dersler laborautar veya saha çalışması olarak yapılmaktadır. Amaç öğrencinin uygulama ile teorik bilgileri karşılaştırmasını sağlamak ve el becerisi ile ekip çalışmalarını güçlendirebilmektir. Sosyal dersler teorik olarak işlenmektedir. Ancak insan ilişkilerine dayanan sosyal dersler hem teorik hem uygulamalı olarak örneklerle verilmektedir. Eğitim süresince öğrencilere mesleki ve sosyal projeler verilmektedir. Böylece öğrencilerin sistem kurabilme, kontrol edebilme, ekip çalışması ve iş analizi yapabilme ile sosyal sorumluluk bilinçlerinin artmasının sağlanması amaçlanmaktadır.

Meyve Sebze İşleme Teknolojisi Programı`na kayıt yaptırmak isteyen öğrencilerin ortaöğretim programını bitirmeleri gerekmektedir. Meslek lisesi çıkışlı öğrencilerin sınavsız geçiş yapabilmek için Yüksek Öğrenim Kurumu`nun belirlediği ortaöğretim program mezunu olmaları gerekmektedir. Bu programlar dışında kalan öğrenciler programa üniversite seçme sınavı ile yerleştirilebilir. Programa yerleşmek için, mevcut alan 2011–2012 eğitim–öğretim yılından itibaren "sayısal" olarak belirlenmiştir.

Programın öğrenci kontenjanı 40’tır. Programdaki öğrencilerin çoğunluğunu düz lise mezunları oluşturur. Programda teorik dersler Ege Meslek Yüksekokulu’nda, uygulamalı dersler ise, Ege Meslek Yüksekokulu ile Gıda Mühendisliği Bölümü’nde yapılmaktadır. Programın laboratuar olanakları diğer gıda programları ile ortaktır. Programın eğitimi örgün eğitimdir. Programda ders veren öğretim elemanları Ege Meslek Yüksekokulu, Gıda Mühendisliği Bölümü, Tire Kutsan Meslek Yüksekokulu ve sanayi gelmektedir.

Program mezunları kamu ve özel sektörde istihdam edilebilmektedir. Kamuda çalışabilmek için Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) puanı en az 70 puan olmalıdır. Bundan sonra devletin ihtiyacı olak birimlere yerleştirilebilirler. KPSS puanı 85–90’dan büyük olursa, mezunların yerleştirilmesi için avantaj oluşturur. Mezunlar özel sektöre “sorumlu müdür” olarak çalışabilir. Mezunların makine gücü 60 BG’den faha küçük gıda işletmelerinde sorumlu müdür olarak imza yetkileri vardır. En fazla iki işletmede sorumlu müdür olabilirler. Mezunlar 60 BG’den daha büyük gıda işletmelerinde de çalışabilirler. Ancak bu durumda sadece işletme içinde imza yetkileri vardır. Mezunların istihdam alanları; meyve ve sebze ürünleri işleme fabrikaları (konserve, reçel, kuru gıda, salamura, zeytin, meyve suyu vb), satıcıları (hipermarket, bayi vb), analiz laboratuvarları, hazır yemek işletmeleri, otellerin yiyecek içecek bölümleri, vb`dir. Ayrıca mezunlar Halk Eğitim Merkezleri ile Milli Eğitim Bakanlığı’nda sözleşmeli meslek öğretmeni olarak çalışabilir.

Program mezunları, Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Gıda Mühendisliği`ne geçiş yapabilir. DGS sınavı ile Gıda Mühendisliği`ne geçiş yapan mezunlar ilk yıl mühendislik fark derslerini içeren intibak yılını okurlar. İntibak yılı bir yılda tamamlanır. Daha sonra derslerden başarılı olanlar 3. sınıfa devam ederler. Ayrıca mezunlar diplomaları ile doğrudan Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi İşletme Bölümü’ne dikey geçiş yapabilirler. İlk yıl intibak yılıdır ve fark derslerini içerir. Dikey Geçiş Sınavı ile Mühendisliğe geçen mezunlar aynı anda Açık Öğretim Fakültesi’ne de devam edebilirler.

Programın ölçme ve değerlendirme sisteminde; her ders için bir ara sınav ve bir final ve bir bütünleme sınavı bulunmaktadır. Bazı derslerde sınavlara ek olarak projeler verilmektedir. Teorik derslerin sınavları yazılı yapılır. Ancak uygulama derslerinin sınavları sözlü yapılır. Dönem boyunca uygulama derslerine devam eden öğrenciler, dönem sonunda uygulama derslerinden sözlü sınava alınır. Uygulama sınavından “başarılı” olan öğrenciler dönem sonunda final sınavına girmeye hak kazanırlar. Uygulama sınavından “başarısız” olan öğrenciler dönem sonunda final sınavına giremez. Gelecek yıl aynı derse tekrar devam etmek zorunda kalır. Vize notunun başarı notuna katkısı %40’dır. Final sınavının başarı notuna katkısı ise %60’dır.

Programdan mezun olabilmek için, öğrenciler aldıkları bütün derslere devam etmeli derek "Başarılı" olmak zorundadırlar. Buna ek olarak öğrenciler, eğitimleri için gerekli olan "30" zorunlu iş günü işletme stajlarını da tamamlamalı ve staj sınavından "başarılı" olmalıdırlar.

Tam Zamanlı

PROGRAM KOORDİNATÖRÜ : Doç.Dr.NAZAN KAVAS İLETİŞİM : Ege Üniversitesi Kampüsü Ege Meslek Yüksekokulu Meyve Sebze İşleme Teknolojisi Programı 35100 Bornova–İzmir / Türkiye ; TELEFON NUMARASI : 0.232.311 4135 – 0.232.373 62 19 – 0.232.311 29 60 ; FAKS NUMARASI : 0.232.388 75 99 ; E–POSTA : nazan.kavas@ege.edu.tr

Programda teorik dersler Ege Meslek Yüksekokulu’nda, uygulamalı dersler ise, Ege Meslek Yüksekokulu ile Gıda Mühendisliği Bölümü’nde yapılmaktadır. Programın laboratuar olanakları diğer gıda programları ile ortaktır. Programın eğitimi örgün eğitimdir. Programda ders veren öğretim elemanları Ege Meslek Yüksekokulu, Gıda Mühendisliği Bölümü, Tire Kutsan Meslek Yüksekokulu ve sanayi gelmektedir. Ege Meslek Yüksekokulu’nda gıda programları tarafından kullanılan 4 laboratuar ve bir pilot tesis bulunmaktadır. Bu laboratuarlar; gıda kimyası laboratuarı, gıda analiz laboratuarı, gıda teknolojisi laboratuarı ve gıda mikrobiyolojisi laboratuarıdır. Laboratuar alet ve ekipmanlarının çoğu Dünya Bankası desteği ile alınmıştır. Laboratuarlarda öğrencilerin eğitimine sunulan başlıca alet ekipmanlar : Otoklav, Etüv, Sterilizatör, Pastörizatör, Azot Tayin cihazı, Kül fırını, Analitik Terazi, Rekraktometre, Hassas Terazi, Mikroskop, Plakalı ısı değiştirici, Püskürtmeli kurutucu, Saf su cihazı, Nem tayin cihazı, Santrifüj, Manyetik karıştırıcı, Homojenizatör, UV Spektrofotometre, Soxhelet tayin cihazı, Rotatör, Evaporatör, Değirmen, Isıtma Banyosu, Piknometre, pH metre, İnkübatör vb`dir. Özel sektör işletme stajı ve teknik geziler için destek vermektedir.


Ders Planı

D : Ders U: Uygulama L: Laboratuvar

2020 Yılı Müfredatı (Meyve ve Sebze İşleme Teknoloj)

Program Çıktıları

1 Temel mesleki bilgileri kavrayabilme, sektörde inisiyatif sahibi, yönetici ve organizasyon özelliklerini kullanabilme becerisi
2 Çağdaş teknikleri ve hesaplama araçlarını kullanabilme, mesleki araştırma yeteneklerini geliştirebilme becerisi
3 Gıda makineleri ile alet ve ekipmanları tanıma ve kullanabilme, ürün özelliklerine göre basit makine ayarlarını yapabilme becerisi
4 Üretim kontrollerini, kimyasal, fiziksel, mikrobiyolojik, duyusal, enstrümantal analizleri yapabilme ve yorumlayabilme, sistem kalite kontrolü ve hijyen konularında bilinç ve sorumluluk sahibi olabilme becerisi
5 Hasat, işleme, ambalajlama, depolama ve satışta önemli özellikleri kavrayabilme, üretim hatalarını belirleyebilme, hataları ilgili kişilere iletebilme ve çözüm üretebilme becerisi
6 Disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışması yapabilme ve kendini ifade edebilme becerisi
7 Hayat boyu öğrenme ile bilim teknoloji ve çağdaş konularda kendini geliştirebilme becerisi
8 Bireysel çalışma becerisi ve bağımsız karar verebilme ile fikirlerini sözlü ve yazılı açık şekilde ifade edip iletişim kurabilme becerisi
9 Gıda kodeksi ile ulusal ve uluslar arası standartlar hakkında bilgi edinebilme, mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilme becerisi
10 Ulusal ve uluslararası çağdaş gelişmeleri takip edebilme, araştırma yöntemlerini kullanarak sunu, deney raporu, proje hazırlayabilme becerisi

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme

TYYÇ
Program Çıktıları
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
BİLGİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BECERİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Öğrenme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( İletişim ve Sosyal Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Alana Özgü Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

1. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
11916708T11125 Türkçe ENDÜSTRİYE DAYALI ÖĞRETİM(E.D.Ö.) Zorunlu - - - -
1967001012009 Türkçe TÜRK DİLİ-I Zorunlu 2 - - 2
1967001022009 Türkçe ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-I Zorunlu 2 - - 2
1967001032009 İngilizce YABANCI DİL-I Zorunlu 4 - - 4
1967001052009 Türkçe MATEMATİK Zorunlu 2 - - 2
1967001072009 Türkçe GENEL KİMYA Zorunlu 2 2 - 4
1967001192010 Türkçe BİLGİSAYAR Zorunlu 3 - - 3
1967001292018 Türkçe GENEL MİKROBİYOLOJİ Zorunlu 2 2 - 4
1967001392020 Türkçe GIDALARDA TEMEL İŞLEMLER Zorunlu 2 - - 2
1967001412020 Türkçe TEMEL HESAPLAMA TEKNİKLERİ Zorunlu 2 - - 3
1967001432020 Türkçe KARİYER PLANLAMA Zorunlu 1 - - 2
SEÇGR19-67-1 Türkçe SEÇMELİ DERS GRUBU 1 Seçmeli - - - 2
Toplam 22 4 0 30
2. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
11916708T11125 Türkçe ENDÜSTRİYE DAYALI ÖĞRETİM(E.D.Ö.) Zorunlu - - - 4
1967000922009 Türkçe TÜRK DİLİ-II Zorunlu 2 - - 2
1967000942009 Türkçe ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II Zorunlu 2 - - 2
1967000962009 İngilizce YABANCI DİL-II Zorunlu 4 - - 4
1967001142009 Türkçe İŞLETME YÖNETİMİ Zorunlu 2 - - 2
1967001202009 Türkçe GIDA KATKI MADDELERİ Zorunlu 2 - - 2
1967001282018 Türkçe GIDA LABORATUVAR TEKNİĞİ Zorunlu 2 2 - 4
1967001302018 Türkçe İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Zorunlu 2 - - 2
1967001322018 Türkçe GIDA MİKROBİYOLOJİSİ Zorunlu 2 2 - 4
1967001342018 Türkçe GIDA PAZARLAMASI Zorunlu 2 - - 2
SEÇGR19-67-2 Türkçe SEÇMELİ DERS GRUBU 2 Seçmeli - - - 2
Toplam 20 4 0 30
3. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
1967002052005 Türkçe KURUTMA TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 2 - 4
1967002132010 İngilizce MESLEKİ İNGİLİZCE I Zorunlu 2 - - 2
1967002312018 Türkçe SOĞUTMA TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 2 - 4
1967002332018 Türkçe İÇECEK TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 2 - 4
1967002352018 Türkçe SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI I Zorunlu 1 1 - 3
1967002372018 Türkçe GIDA AMBALAJLAMASI Zorunlu 2 - - 3
1967002392018 Türkçe FERMENTE ÜRÜNLER TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 2 - 4
1967002432018 Türkçe ÖZEL GIDALAR TEKNOLOJİSİ I Zorunlu 2 - - 4
SEÇGR19-67-3 Türkçe SEÇMELİ DERS GRUBU 3 Seçmeli - - - 2
Toplam 15 9 0 30
4. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
1967002142010 İngilizce MESLEKİ İNGİLİZCE II Zorunlu 2 - - 2
1967002162009 Türkçe HAZIR YEMEK TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 - - 3
1967002182009 Türkçe GIDA GÜVENLİK SİSTEMLERİ Zorunlu 2 - - 2
1967002242018 Türkçe GIDA KALİTE KONTROLÜ Zorunlu 2 2 - 4
1967002262018 Türkçe KONSANTRE ÜRÜNLER TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 2 - 4
1967002282018 Türkçe GIDA MEVZUATI Zorunlu 2 - - 2
1967002302018 Türkçe KONSERVE TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 2 - 4
1967002322018 Türkçe SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI II Zorunlu 1 1 - 3
1967002342018 Türkçe HİJYEN VE SANİTASYON Zorunlu 1 1 - 3
1967002362018 Türkçe ÖZEL GIDALAR TEKNOLOJİSİ II Zorunlu 2 - - 3
Toplam 18 8 0 30
SEÇGR19-67-1 - SEÇMELİ DERS GRUBU 1
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
1967001312018 Türkçe ÜNİVERSİTE YAŞAMINA GEÇİŞ Seçmeli 1 1 - 2
1967001332018 Türkçe İLETİŞİM Seçmeli 2 - - 2
SEÇGR19-67-2 - SEÇMELİ DERS GRUBU 2
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
1967001262018 Türkçe TOPLUMA HİZMET UYGULAMALARI Seçmeli 1 1 - 2
1967001362018 Türkçe BESLENME Seçmeli 2 - - 2
SEÇGR19-67-3 - SEÇMELİ DERS GRUBU 3
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
1967002292014 Türkçe KALİTE GÜVENCE VE STANDARTLAR Seçmeli 2 - - 2
1967002412018 Türkçe ORGANİK GIDA İŞLEMESİ Seçmeli 2 - - 2

2021 Yılı Müfredatı (Meyve ve Sebze İşleme Teknoloj)

Program Çıktıları

1 Temel mesleki bilgileri kavrayabilme, sektörde inisiyatif sahibi, yönetici ve organizasyon özelliklerini kullanabilme becerisi
2 Çağdaş teknikleri ve hesaplama araçlarını kullanabilme, mesleki araştırma yeteneklerini geliştirebilme becerisi
3 Gıda makineleri ile alet ve ekipmanları tanıma ve kullanabilme, ürün özelliklerine göre basit makine ayarlarını yapabilme becerisi
4 Üretim kontrollerini, kimyasal, fiziksel, mikrobiyolojik, duyusal, enstrümantal analizleri yapabilme ve yorumlayabilme, sistem kalite kontrolü ve hijyen konularında bilinç ve sorumluluk sahibi olabilme becerisi
5 Hasat, işleme, ambalajlama, depolama ve satışta önemli özellikleri kavrayabilme, üretim hatalarını belirleyebilme, hataları ilgili kişilere iletebilme ve çözüm üretebilme becerisi
6 Disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışması yapabilme ve kendini ifade edebilme becerisi
7 Hayat boyu öğrenme ile bilim teknoloji ve çağdaş konularda kendini geliştirebilme becerisi
8 Bireysel çalışma becerisi ve bağımsız karar verebilme ile fikirlerini sözlü ve yazılı açık şekilde ifade edip iletişim kurabilme becerisi
9 Gıda kodeksi ile ulusal ve uluslar arası standartlar hakkında bilgi edinebilme, mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilme becerisi
10 Ulusal ve uluslararası çağdaş gelişmeleri takip edebilme, araştırma yöntemlerini kullanarak sunu, deney raporu, proje hazırlayabilme becerisi

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme

TYYÇ
Program Çıktıları
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
BİLGİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BECERİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Öğrenme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( İletişim ve Sosyal Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Alana Özgü Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

1. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
1967001012009 Türkçe TÜRK DİLİ-I Zorunlu 2 - - 2
1967001022009 Türkçe ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-I Zorunlu 2 - - 2
1967001032009 İngilizce YABANCI DİL-I Zorunlu 4 - - 2
1967001052009 Türkçe MATEMATİK Zorunlu 2 - - 2
1967001072009 Türkçe GENEL KİMYA Zorunlu 2 2 - 4
1967001192010 Türkçe BİLGİSAYAR Zorunlu 3 - - 3
1967001212021 Türkçe ENDÜSTRİYE DAYALI ÖĞRETİM (E.D.Ö.) Zorunlu - - - -
1967001292018 Türkçe GENEL MİKROBİYOLOJİ Zorunlu 2 2 - 4
1967001392020 Türkçe GIDALARDA TEMEL İŞLEMLER Zorunlu 2 - - 2
1967001412020 Türkçe TEMEL HESAPLAMA TEKNİKLERİ Zorunlu 2 - - 3
1967001432020 Türkçe KARİYER PLANLAMA Zorunlu 1 - - 2
SEÇGR19-67-1 Türkçe SEÇMELİ DERS GRUBU 1 Seçmeli - - - 2
Toplam 22 4 0 28
2. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
1967000922009 Türkçe TÜRK DİLİ-II Zorunlu 2 - - 2
1967000942009 Türkçe ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II Zorunlu 2 - - 2
1967000962009 İngilizce YABANCI DİL-II Zorunlu 4 - - 4
1967001142009 Türkçe İŞLETME YÖNETİMİ Zorunlu 2 - - 2
1967001202009 Türkçe GIDA KATKI MADDELERİ Zorunlu 2 - - 2
1967001212021 Türkçe ENDÜSTRİYE DAYALI ÖĞRETİM (E.D.Ö.) Zorunlu - - - 5
1967001282018 Türkçe GIDA LABORATUVAR TEKNİĞİ Zorunlu 2 2 - 4
1967001302018 Türkçe İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Zorunlu 2 - - 2
1967001322021 Türkçe GIDA MİKROBİYOLOJİSİ Zorunlu 2 2 - 3
1967001342018 Türkçe GIDA PAZARLAMASI Zorunlu 2 - - 2
SEÇGR19-67-2 Türkçe SEÇMELİ DERS GRUBU 2 Seçmeli - - - 2
Toplam 20 4 0 30
3. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
1967002052005 Türkçe KURUTMA TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 2 - 4
1967002132010 İngilizce MESLEKİ İNGİLİZCE I Zorunlu 2 - - 2
1967002312018 Türkçe SOĞUTMA TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 2 - 4
1967002332018 Türkçe İÇECEK TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 2 - 4
1967002352018 Türkçe SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI I Zorunlu 1 1 - 3
1967002372018 Türkçe GIDA AMBALAJLAMASI Zorunlu 2 - - 3
1967002392018 Türkçe FERMENTE ÜRÜNLER TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 2 - 4
1967002432018 Türkçe ÖZEL GIDALAR TEKNOLOJİSİ I Zorunlu 2 - - 4
SEÇGR19-67-3 Türkçe SEÇMELİ DERS GRUBU 3 Seçmeli - - - 2
Toplam 15 9 0 30
4. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
1967002142010 İngilizce MESLEKİ İNGİLİZCE II Zorunlu 2 - - 2
1967002162023 Türkçe HAZIR YEMEK TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 - - 2
1967002182009 Türkçe GIDA GÜVENLİK SİSTEMLERİ Zorunlu 2 - - 2
1967002242018 Türkçe GIDA KALİTE KONTROLÜ Zorunlu 2 2 - 4
1967002262018 Türkçe KONSANTRE ÜRÜNLER TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 2 - 4
1967002282018 Türkçe GIDA MEVZUATI Zorunlu 2 - - 2
1967002302018 Türkçe KONSERVE TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 2 - 4
1967002322023 Türkçe SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI II Zorunlu 1 1 - 2
1967002342018 Türkçe HİJYEN VE SANİTASYON Zorunlu 1 1 - 3
1967002362018 Türkçe ÖZEL GIDALAR TEKNOLOJİSİ II Zorunlu 2 - - 3
CHA001 Türkçe ÇOCUK HAKLARI VE AİLE EĞİTİMİ Zorunlu 1 - - 2
Toplam 19 8 0 30
SEÇGR19-67-1 - SEÇMELİ DERS GRUBU 1
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
1967001312018 Türkçe ÜNİVERSİTE YAŞAMINA GEÇİŞ Seçmeli 1 1 - 2
1967001332018 Türkçe İLETİŞİM Seçmeli 2 - - 2
SEÇGR19-67-2 - SEÇMELİ DERS GRUBU 2
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
1967001262018 Türkçe TOPLUMA HİZMET UYGULAMALARI Seçmeli 1 1 - 2
1967001362018 Türkçe BESLENME Seçmeli 2 - - 2
SEÇGR19-67-3 - SEÇMELİ DERS GRUBU 3
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
1967002292014 Türkçe KALİTE GÜVENCE VE STANDARTLAR Seçmeli 2 - - 2
1967002412018 Türkçe ORGANİK GIDA İŞLEMESİ Seçmeli 2 - - 2

2025 Yılı Müfredatı (Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi)

Program Çıktıları

1 Temel mesleki bilgileri kavrayabilme, sektörde inisiyatif sahibi, yönetici ve organizasyon özelliklerini kullanabilme becerisi
2 Çağdaş teknikleri ve hesaplama araçlarını kullanabilme, mesleki araştırma yeteneklerini geliştirebilme becerisi
3 Gıda makineleri ile alet ve ekipmanları tanıma ve kullanabilme, ürün özelliklerine göre basit makine ayarlarını yapabilme becerisi
4 Üretim kontrollerini, kimyasal, fiziksel, mikrobiyolojik, duyusal, enstrümantal analizleri yapabilme ve yorumlayabilme, sistem kalite kontrolü ve hijyen konularında bilinç ve sorumluluk sahibi olabilme becerisi
5 Hasat, işleme, ambalajlama, depolama ve satışta önemli özellikleri kavrayabilme, üretim hatalarını belirleyebilme, hataları ilgili kişilere iletebilme ve çözüm üretebilme becerisi
6 Disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışması yapabilme ve kendini ifade edebilme becerisi
7 Hayat boyu öğrenme ile bilim teknoloji ve çağdaş konularda kendini geliştirebilme becerisi
8 Bireysel çalışma becerisi ve bağımsız karar verebilme ile fikirlerini sözlü ve yazılı açık şekilde ifade edip iletişim kurabilme becerisi
9 Gıda kodeksi ile ulusal ve uluslar arası standartlar hakkında bilgi edinebilme, mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilme becerisi
10 Ulusal ve uluslararası çağdaş gelişmeleri takip edebilme, araştırma yöntemlerini kullanarak sunu, deney raporu, proje hazırlayabilme becerisi

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme

TYYÇ
Program Çıktıları
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
BİLGİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BECERİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Öğrenme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( İletişim ve Sosyal Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Alana Özgü Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

1. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
1967001012009 Türkçe TÜRK DİLİ-I Zorunlu 2 - - 2
1967001022009 Türkçe ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-I Zorunlu 2 - - 2
1967001032009 İngilizce YABANCI DİL-I Zorunlu 4 - - 2
1967001072009 Türkçe GENEL KİMYA Zorunlu 2 2 - 4
1967001212021 Türkçe ENDÜSTRİYE DAYALI ÖĞRETİM (E.D.Ö.) Zorunlu - - - -
1967001292018 Türkçe GENEL MİKROBİYOLOJİ Zorunlu 2 2 - 4
1967001392020 Türkçe GIDALARDA TEMEL İŞLEMLER Zorunlu 2 - - 2
1967001432020 Türkçe KARİYER PLANLAMA Zorunlu 1 - - 2
SEÇGR19-67-1 Türkçe SEÇMELİ DERS GRUBU 1 Seçmeli - - - 2
Toplam 15 4 0 20
2. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
1967000922009 Türkçe TÜRK DİLİ-II Zorunlu 2 - - 2
1967000942009 Türkçe ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II Zorunlu 2 - - 2
1967000962009 İngilizce YABANCI DİL-II Zorunlu 4 - - 4
1967001212021 Türkçe ENDÜSTRİYE DAYALI ÖĞRETİM (E.D.Ö.) Zorunlu - - - 5
1967001282018 Türkçe GIDA LABORATUVAR TEKNİĞİ Zorunlu 2 2 - 4
1967001302018 Türkçe İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Zorunlu 2 - - 2
SEÇGR19-67-2 Türkçe SEÇMELİ DERS GRUBU 2 Seçmeli - - - 2
Toplam 12 2 0 21
3. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
1967002052005 Türkçe KURUTMA TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 2 - 4
1967002132010 İngilizce MESLEKİ İNGİLİZCE I Zorunlu 2 - - 2
1967002312018 Türkçe SOĞUTMA TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 2 - 4
1967002332018 Türkçe İÇECEK TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 2 - 4
1967002352018 Türkçe SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI I Zorunlu 1 1 - 3
1967002372018 Türkçe GIDA AMBALAJLAMASI Zorunlu 2 - - 3
1967002392018 Türkçe FERMENTE ÜRÜNLER TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 2 - 4
1967002432018 Türkçe ÖZEL GIDALAR TEKNOLOJİSİ I Zorunlu 2 - - 4
SEÇGR19-67-3 Türkçe SEÇMELİ DERS GRUBU 3 Seçmeli - - - 2
Toplam 15 9 0 30
4. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
1967002142010 İngilizce MESLEKİ İNGİLİZCE II Zorunlu 2 - - 2
1967002162023 Türkçe HAZIR YEMEK TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 - - 2
1967002182009 Türkçe GIDA GÜVENLİK SİSTEMLERİ Zorunlu 2 - - 2
1967002242018 Türkçe GIDA KALİTE KONTROLÜ Zorunlu 2 2 - 4
1967002262018 Türkçe KONSANTRE ÜRÜNLER TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 2 - 4
1967002282018 Türkçe GIDA MEVZUATI Zorunlu 2 - - 2
1967002302018 Türkçe KONSERVE TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 2 - 4
1967002322023 Türkçe SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI II Zorunlu 1 1 - 2
1967002342018 Türkçe HİJYEN VE SANİTASYON Zorunlu 1 1 - 3
1967002362018 Türkçe ÖZEL GIDALAR TEKNOLOJİSİ II Zorunlu 2 - - 3
CHA001 Türkçe ÇOCUK HAKLARI VE AİLE EĞİTİMİ Zorunlu 1 - - 2
Toplam 19 8 0 30
SEÇGR19-67-1 - SEÇMELİ DERS GRUBU 1
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
1967001312018 Türkçe ÜNİVERSİTE YAŞAMINA GEÇİŞ Seçmeli 1 1 - 2
SEÇGR19-67-2 - SEÇMELİ DERS GRUBU 2
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
1967001262018 Türkçe TOPLUMA HİZMET UYGULAMALARI Seçmeli 1 1 - 2
1967001362018 Türkçe BESLENME Seçmeli 2 - - 2
SEÇGR19-67-3 - SEÇMELİ DERS GRUBU 3
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
1967002412018 Türkçe ORGANİK GIDA İŞLEMESİ Seçmeli 2 - - 2