Meyve Sebze İşleme Teknolojisi Programı; Ege Üniversitesi Ege Meslek Yüksekokulu bünyesinde Dünya Bankası desteği ile Gıda Teknolojisi Programı’nın ardından 1985 yılında kurulmuştur. Programın ilk öğretim elemanı Dünya Bankası desteği ile İngiltere’de dil ve meslek eğitimine gönderilmiştir. Programda eğitim, Ege Üniversitesi kampüsü içerisinde Ege Meslek Yüksekokulu bünyesinde devam etmektedir. Meyve Sebze İşleme Teknolojisi Programı; Meyve Sebze İşletmelerinde ara eleman gereksiniminin karşılanması için Gıda Bilimi ve Teknolojisi konusunda, meyve-sebze ürünlerine ağırlık verilerek bilgilendirilip, pratik kazandırılmış teknik eleman eğitimini amaçlamaktadır. Gıda sanayiinde meyve sebze işleme sektörüne vasıflı işgücü sağlamak, gençlere üretim elemanı ile yönetici durumunda bulunan meslek elemanları arasında ara kademe gücü olarak kabul edilen teknikerlik düzeyinde eğitim vermektedir. Programın temel amaçlarından biri de; öğrencilere meslek kazandırmanın yanı sıra, özel ve iş hayatlarında başarılı olabilmeleri için, onları günümüz koşullarına en iyi şekilde hazırlamaktır. Programda sanayiye yetiştirilen ara elemanlarını niteliklerinin artırılması amacı ile ders programı ve içerikleri sanayinin gereksinimlerine göre belirli aralıklara değiştirilmekte ya da güncellenmektedir. Meyve Sebze İşleme Teknolojisi Programı; nitelikli personel eğitimi verilen bir önlisans programıdır.
Program mezunları Meyve Sebze İşleme Teknikeri unvanı almaktadır.
2 Yıl , 4 Yarıyıl
120 AKTS
TYYÇ-5
0721 gıda işleme 005.0721.003
2 Yıl , 4 Yarıyıl
120 AKTS
TYYÇ-5
0721 gıda işleme 005.0721.003
önlisans Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ) Ve Avrupa Yeterlilikler Çerçevesine (EQF) Göre Programın Düzeyi: TYYÇ-5
Programda eğitim teorik ve uygulamalı olarak yürütülmektedir. Programa, meslek lisesinden ve üniversite sınavı ile yerleştirme yapılmaktadır. Yüksek Öğrenim Kanunu’na göre Programa sınavsız geçiş yapacak orta öğrenim alanları: Ağırlama ve Gıda Teknolojisi; Besin Endüstrisi; Besin Endüstrisi-İşleme; Besin Kontrol ve Analizleri; Beslenme ve Ev Yönetimi; Besin Teknolojisi Gıda Kontrol ve Analizleri; Besin Teknolojisi Kurum Beslenmesi; Besin Teknolojisi; Besin Teknolojisi Besin Kontrol ve Analizleri; Değirmencilik; Ev Yönetimi; Ev Yönetimi ve Beslenme; Gıda Kontrol ve Analizleri; Gıda Teknolojisi; Kurum Beslenmesi`dir.
Programda örgün öğretimde eğitim vermektedir ve eğitimi sayısaldır. Program öğrencileri ortaöğretimde aldıkları bilgileri geliştirir ve ileri düzeyde görürler. Meslek lisesi mezunları aldıkları mikrobiyoloji, gıda laboratuarı ve gıda analizleri gibi dersleri üniversite bazında görmektedir. Programda mesleki dersler teorik ve uygulamalı olarak verilmektedir. Uygulamalı dersler laborautar veya saha çalışması olarak yapılmaktadır. Amaç öğrencinin uygulama ile teorik bilgileri karşılaştırmasını sağlamak ve el becerisi ile ekip çalışmalarını güçlendirebilmektir. Sosyal dersler teorik olarak işlenmektedir. Ancak insan ilişkilerine dayanan sosyal dersler hem teorik hem uygulamalı olarak örneklerle verilmektedir. Eğitim süresince öğrencilere mesleki ve sosyal projeler verilmektedir. Böylece öğrencilerin sistem kurabilme, kontrol edebilme, ekip çalışması ve iş analizi yapabilme ile sosyal sorumluluk bilinçlerinin artmasının sağlanması amaçlanmaktadır.
Meyve Sebze İşleme Teknolojisi Programı`na kayıt yaptırmak isteyen öğrencilerin ortaöğretim programını bitirmeleri gerekmektedir. Meslek lisesi çıkışlı öğrencilerin sınavsız geçiş yapabilmek için Yüksek Öğrenim Kurumu`nun belirlediği ortaöğretim program mezunu olmaları gerekmektedir. Bu programlar dışında kalan öğrenciler programa üniversite seçme sınavı ile yerleştirilebilir. Programa yerleşmek için, mevcut alan 2011–2012 eğitim–öğretim yılından itibaren "sayısal" olarak belirlenmiştir.
Programın öğrenci kontenjanı 40’tır. Programdaki öğrencilerin çoğunluğunu düz lise mezunları oluşturur. Programda teorik dersler Ege Meslek Yüksekokulu’nda, uygulamalı dersler ise, Ege Meslek Yüksekokulu ile Gıda Mühendisliği Bölümü’nde yapılmaktadır. Programın laboratuar olanakları diğer gıda programları ile ortaktır. Programın eğitimi örgün eğitimdir. Programda ders veren öğretim elemanları Ege Meslek Yüksekokulu, Gıda Mühendisliği Bölümü, Tire Kutsan Meslek Yüksekokulu ve sanayi gelmektedir.
Program mezunları kamu ve özel sektörde istihdam edilebilmektedir. Kamuda çalışabilmek için Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) puanı en az 70 puan olmalıdır. Bundan sonra devletin ihtiyacı olak birimlere yerleştirilebilirler. KPSS puanı 85–90’dan büyük olursa, mezunların yerleştirilmesi için avantaj oluşturur. Mezunlar özel sektöre “sorumlu müdür” olarak çalışabilir. Mezunların makine gücü 60 BG’den faha küçük gıda işletmelerinde sorumlu müdür olarak imza yetkileri vardır. En fazla iki işletmede sorumlu müdür olabilirler. Mezunlar 60 BG’den daha büyük gıda işletmelerinde de çalışabilirler. Ancak bu durumda sadece işletme içinde imza yetkileri vardır. Mezunların istihdam alanları; meyve ve sebze ürünleri işleme fabrikaları (konserve, reçel, kuru gıda, salamura, zeytin, meyve suyu vb), satıcıları (hipermarket, bayi vb), analiz laboratuvarları, hazır yemek işletmeleri, otellerin yiyecek içecek bölümleri, vb`dir. Ayrıca mezunlar Halk Eğitim Merkezleri ile Milli Eğitim Bakanlığı’nda sözleşmeli meslek öğretmeni olarak çalışabilir.
Program mezunları, Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Gıda Mühendisliği`ne geçiş yapabilir. DGS sınavı ile Gıda Mühendisliği`ne geçiş yapan mezunlar ilk yıl mühendislik fark derslerini içeren intibak yılını okurlar. İntibak yılı bir yılda tamamlanır. Daha sonra derslerden başarılı olanlar 3. sınıfa devam ederler. Ayrıca mezunlar diplomaları ile doğrudan Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi İşletme Bölümü’ne dikey geçiş yapabilirler. İlk yıl intibak yılıdır ve fark derslerini içerir. Dikey Geçiş Sınavı ile Mühendisliğe geçen mezunlar aynı anda Açık Öğretim Fakültesi’ne de devam edebilirler.
Programın ölçme ve değerlendirme sisteminde; her ders için bir ara sınav ve bir final ve bir bütünleme sınavı bulunmaktadır. Bazı derslerde sınavlara ek olarak projeler verilmektedir. Teorik derslerin sınavları yazılı yapılır. Ancak uygulama derslerinin sınavları sözlü yapılır. Dönem boyunca uygulama derslerine devam eden öğrenciler, dönem sonunda uygulama derslerinden sözlü sınava alınır. Uygulama sınavından “başarılı” olan öğrenciler dönem sonunda final sınavına girmeye hak kazanırlar. Uygulama sınavından “başarısız” olan öğrenciler dönem sonunda final sınavına giremez. Gelecek yıl aynı derse tekrar devam etmek zorunda kalır. Vize notunun başarı notuna katkısı %40’dır. Final sınavının başarı notuna katkısı ise %60’dır.
Programdan mezun olabilmek için, öğrenciler aldıkları bütün derslere devam etmeli derek "Başarılı" olmak zorundadırlar. Buna ek olarak öğrenciler, eğitimleri için gerekli olan "30" zorunlu iş günü işletme stajlarını da tamamlamalı ve staj sınavından "başarılı" olmalıdırlar.
Tam Zamanlı
PROGRAM KOORDİNATÖRÜ : Doç.Dr.NAZAN KAVAS İLETİŞİM : Ege Üniversitesi Kampüsü Ege Meslek Yüksekokulu Meyve Sebze İşleme Teknolojisi Programı 35100 Bornova–İzmir / Türkiye ; TELEFON NUMARASI : 0.232.311 4135 – 0.232.373 62 19 – 0.232.311 29 60 ; FAKS NUMARASI : 0.232.388 75 99 ; E–POSTA : nazan.kavas@ege.edu.tr
Programda teorik dersler Ege Meslek Yüksekokulu’nda, uygulamalı dersler ise, Ege Meslek Yüksekokulu ile Gıda Mühendisliği Bölümü’nde yapılmaktadır. Programın laboratuar olanakları diğer gıda programları ile ortaktır. Programın eğitimi örgün eğitimdir. Programda ders veren öğretim elemanları Ege Meslek Yüksekokulu, Gıda Mühendisliği Bölümü, Tire Kutsan Meslek Yüksekokulu ve sanayi gelmektedir. Ege Meslek Yüksekokulu’nda gıda programları tarafından kullanılan 4 laboratuar ve bir pilot tesis bulunmaktadır. Bu laboratuarlar; gıda kimyası laboratuarı, gıda analiz laboratuarı, gıda teknolojisi laboratuarı ve gıda mikrobiyolojisi laboratuarıdır. Laboratuar alet ve ekipmanlarının çoğu Dünya Bankası desteği ile alınmıştır. Laboratuarlarda öğrencilerin eğitimine sunulan başlıca alet ekipmanlar : Otoklav, Etüv, Sterilizatör, Pastörizatör, Azot Tayin cihazı, Kül fırını, Analitik Terazi, Rekraktometre, Hassas Terazi, Mikroskop, Plakalı ısı değiştirici, Püskürtmeli kurutucu, Saf su cihazı, Nem tayin cihazı, Santrifüj, Manyetik karıştırıcı, Homojenizatör, UV Spektrofotometre, Soxhelet tayin cihazı, Rotatör, Evaporatör, Değirmen, Isıtma Banyosu, Piknometre, pH metre, İnkübatör vb`dir. Özel sektör işletme stajı ve teknik geziler için destek vermektedir.
1 | Temel mesleki bilgileri kavrayabilme, sektörde inisiyatif sahibi, yönetici ve organizasyon özelliklerini kullanabilme becerisi |
2 | Çağdaş teknikleri ve hesaplama araçlarını kullanabilme, mesleki araştırma yeteneklerini geliştirebilme becerisi |
3 | Gıda makineleri ile alet ve ekipmanları tanıma ve kullanabilme, ürün özelliklerine göre basit makine ayarlarını yapabilme becerisi |
4 | Üretim kontrollerini, kimyasal, fiziksel, mikrobiyolojik, duyusal, enstrümantal analizleri yapabilme ve yorumlayabilme, sistem kalite kontrolü ve hijyen konularında bilinç ve sorumluluk sahibi olabilme becerisi |
5 | Hasat, işleme, ambalajlama, depolama ve satışta önemli özellikleri kavrayabilme, üretim hatalarını belirleyebilme, hataları ilgili kişilere iletebilme ve çözüm üretebilme becerisi |
6 | Disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışması yapabilme ve kendini ifade edebilme becerisi |
7 | Hayat boyu öğrenme ile bilim teknoloji ve çağdaş konularda kendini geliştirebilme becerisi |
8 | Bireysel çalışma becerisi ve bağımsız karar verebilme ile fikirlerini sözlü ve yazılı açık şekilde ifade edip iletişim kurabilme becerisi |
9 | Gıda kodeksi ile ulusal ve uluslar arası standartlar hakkında bilgi edinebilme, mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilme becerisi |
10 | Ulusal ve uluslararası çağdaş gelişmeleri takip edebilme, araştırma yöntemlerini kullanarak sunu, deney raporu, proje hazırlayabilme becerisi |
1. Dönem | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
11916708T11125 | Türkçe | ENDÜSTRİYE DAYALI ÖĞRETİM(E.D.Ö.) | Zorunlu | - | - | - | - | |
1967001012009 | Türkçe | TÜRK DİLİ-I | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
1967001022009 | Türkçe | ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-I | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
1967001032009 | İngilizce | YABANCI DİL-I | Zorunlu | 4 | - | - | 4 | |
1967001052009 | Türkçe | MATEMATİK | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
1967001072009 | Türkçe | GENEL KİMYA | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
1967001192010 | Türkçe | BİLGİSAYAR | Zorunlu | 3 | - | - | 3 | |
1967001292018 | Türkçe | GENEL MİKROBİYOLOJİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
1967001392020 | Türkçe | GIDALARDA TEMEL İŞLEMLER | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
1967001412020 | Türkçe | TEMEL HESAPLAMA TEKNİKLERİ | Zorunlu | 2 | - | - | 3 | |
1967001432020 | Türkçe | KARİYER PLANLAMA | Zorunlu | 1 | - | - | 2 | |
SEÇGR19-67-1 | Türkçe | SEÇMELİ DERS GRUBU 1 | Seçmeli | - | - | - | 2 | |
Toplam | 22 | 4 | 0 | 30 | ||||
2. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
11916708T11125 | Türkçe | ENDÜSTRİYE DAYALI ÖĞRETİM(E.D.Ö.) | Zorunlu | - | - | - | 4 | |
1967000922009 | Türkçe | TÜRK DİLİ-II | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
1967000942009 | Türkçe | ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
1967000962009 | İngilizce | YABANCI DİL-II | Zorunlu | 4 | - | - | 4 | |
1967001142009 | Türkçe | İŞLETME YÖNETİMİ | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
1967001202009 | Türkçe | GIDA KATKI MADDELERİ | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
1967001282018 | Türkçe | GIDA LABORATUVAR TEKNİĞİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
1967001302018 | Türkçe | İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
1967001322018 | Türkçe | GIDA MİKROBİYOLOJİSİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
1967001342018 | Türkçe | GIDA PAZARLAMASI | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
SEÇGR19-67-2 | Türkçe | SEÇMELİ DERS GRUBU 2 | Seçmeli | - | - | - | 2 | |
Toplam | 20 | 4 | 0 | 30 | ||||
3. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
1967002052005 | Türkçe | KURUTMA TEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
1967002132010 | İngilizce | MESLEKİ İNGİLİZCE I | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
1967002312018 | Türkçe | SOĞUTMA TEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
1967002332018 | Türkçe | İÇECEK TEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
1967002352018 | Türkçe | SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI I | Zorunlu | 1 | 1 | - | 3 | |
1967002372018 | Türkçe | GIDA AMBALAJLAMASI | Zorunlu | 2 | - | - | 3 | |
1967002392018 | Türkçe | FERMENTE ÜRÜNLER TEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
1967002432018 | Türkçe | ÖZEL GIDALAR TEKNOLOJİSİ I | Zorunlu | 2 | - | - | 4 | |
SEÇGR19-67-3 | Türkçe | SEÇMELİ DERS GRUBU 3 | Seçmeli | - | - | - | 2 | |
Toplam | 15 | 9 | 0 | 30 | ||||
4. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
1967002142010 | İngilizce | MESLEKİ İNGİLİZCE II | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
1967002162009 | Türkçe | HAZIR YEMEK TEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 2 | - | - | 3 | |
1967002182009 | Türkçe | GIDA GÜVENLİK SİSTEMLERİ | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
1967002242018 | Türkçe | GIDA KALİTE KONTROLÜ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
1967002262018 | Türkçe | KONSANTRE ÜRÜNLER TEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
1967002282018 | Türkçe | GIDA MEVZUATI | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
1967002302018 | Türkçe | KONSERVE TEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
1967002322018 | Türkçe | SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI II | Zorunlu | 1 | 1 | - | 3 | |
1967002342018 | Türkçe | HİJYEN VE SANİTASYON | Zorunlu | 1 | 1 | - | 3 | |
1967002362018 | Türkçe | ÖZEL GIDALAR TEKNOLOJİSİ II | Zorunlu | 2 | - | - | 3 | |
Toplam | 18 | 8 | 0 | 30 | ||||
SEÇGR19-67-1 - SEÇMELİ DERS GRUBU 1 | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
1967001312018 | Türkçe | ÜNİVERSİTE YAŞAMINA GEÇİŞ | Seçmeli | 1 | 1 | - | 2 | |
1967001332018 | Türkçe | İLETİŞİM | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
SEÇGR19-67-2 - SEÇMELİ DERS GRUBU 2 | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
1967001262018 | Türkçe | TOPLUMA HİZMET UYGULAMALARI | Seçmeli | 1 | 1 | - | 2 | |
1967001362018 | Türkçe | BESLENME | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
SEÇGR19-67-3 - SEÇMELİ DERS GRUBU 3 | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
1967002292014 | Türkçe | KALİTE GÜVENCE VE STANDARTLAR | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
1967002412018 | Türkçe | ORGANİK GIDA İŞLEMESİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 |
1 | Temel mesleki bilgileri kavrayabilme, sektörde inisiyatif sahibi, yönetici ve organizasyon özelliklerini kullanabilme becerisi |
2 | Çağdaş teknikleri ve hesaplama araçlarını kullanabilme, mesleki araştırma yeteneklerini geliştirebilme becerisi |
3 | Gıda makineleri ile alet ve ekipmanları tanıma ve kullanabilme, ürün özelliklerine göre basit makine ayarlarını yapabilme becerisi |
4 | Üretim kontrollerini, kimyasal, fiziksel, mikrobiyolojik, duyusal, enstrümantal analizleri yapabilme ve yorumlayabilme, sistem kalite kontrolü ve hijyen konularında bilinç ve sorumluluk sahibi olabilme becerisi |
5 | Hasat, işleme, ambalajlama, depolama ve satışta önemli özellikleri kavrayabilme, üretim hatalarını belirleyebilme, hataları ilgili kişilere iletebilme ve çözüm üretebilme becerisi |
6 | Disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışması yapabilme ve kendini ifade edebilme becerisi |
7 | Hayat boyu öğrenme ile bilim teknoloji ve çağdaş konularda kendini geliştirebilme becerisi |
8 | Bireysel çalışma becerisi ve bağımsız karar verebilme ile fikirlerini sözlü ve yazılı açık şekilde ifade edip iletişim kurabilme becerisi |
9 | Gıda kodeksi ile ulusal ve uluslar arası standartlar hakkında bilgi edinebilme, mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilme becerisi |
10 | Ulusal ve uluslararası çağdaş gelişmeleri takip edebilme, araştırma yöntemlerini kullanarak sunu, deney raporu, proje hazırlayabilme becerisi |
1. Dönem | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
1967001012009 | Türkçe | TÜRK DİLİ-I | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
1967001022009 | Türkçe | ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-I | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
1967001032009 | İngilizce | YABANCI DİL-I | Zorunlu | 4 | - | - | 2 | |
1967001052009 | Türkçe | MATEMATİK | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
1967001072009 | Türkçe | GENEL KİMYA | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
1967001192010 | Türkçe | BİLGİSAYAR | Zorunlu | 3 | - | - | 3 | |
1967001212021 | Türkçe | ENDÜSTRİYE DAYALI ÖĞRETİM (E.D.Ö.) | Zorunlu | - | - | - | - | |
1967001292018 | Türkçe | GENEL MİKROBİYOLOJİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
1967001392020 | Türkçe | GIDALARDA TEMEL İŞLEMLER | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
1967001412020 | Türkçe | TEMEL HESAPLAMA TEKNİKLERİ | Zorunlu | 2 | - | - | 3 | |
1967001432020 | Türkçe | KARİYER PLANLAMA | Zorunlu | 1 | - | - | 2 | |
SEÇGR19-67-1 | Türkçe | SEÇMELİ DERS GRUBU 1 | Seçmeli | - | - | - | 2 | |
Toplam | 22 | 4 | 0 | 28 | ||||
2. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
1967000922009 | Türkçe | TÜRK DİLİ-II | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
1967000942009 | Türkçe | ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
1967000962009 | İngilizce | YABANCI DİL-II | Zorunlu | 4 | - | - | 4 | |
1967001142009 | Türkçe | İŞLETME YÖNETİMİ | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
1967001202009 | Türkçe | GIDA KATKI MADDELERİ | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
1967001212021 | Türkçe | ENDÜSTRİYE DAYALI ÖĞRETİM (E.D.Ö.) | Zorunlu | - | - | - | 5 | |
1967001282018 | Türkçe | GIDA LABORATUVAR TEKNİĞİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
1967001302018 | Türkçe | İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
1967001322021 | Türkçe | GIDA MİKROBİYOLOJİSİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 3 | |
1967001342018 | Türkçe | GIDA PAZARLAMASI | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
SEÇGR19-67-2 | Türkçe | SEÇMELİ DERS GRUBU 2 | Seçmeli | - | - | - | 2 | |
Toplam | 20 | 4 | 0 | 30 | ||||
3. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
1967002052005 | Türkçe | KURUTMA TEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
1967002132010 | İngilizce | MESLEKİ İNGİLİZCE I | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
1967002312018 | Türkçe | SOĞUTMA TEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
1967002332018 | Türkçe | İÇECEK TEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
1967002352018 | Türkçe | SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI I | Zorunlu | 1 | 1 | - | 3 | |
1967002372018 | Türkçe | GIDA AMBALAJLAMASI | Zorunlu | 2 | - | - | 3 | |
1967002392018 | Türkçe | FERMENTE ÜRÜNLER TEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
1967002432018 | Türkçe | ÖZEL GIDALAR TEKNOLOJİSİ I | Zorunlu | 2 | - | - | 4 | |
SEÇGR19-67-3 | Türkçe | SEÇMELİ DERS GRUBU 3 | Seçmeli | - | - | - | 2 | |
Toplam | 15 | 9 | 0 | 30 | ||||
4. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
1967002142010 | İngilizce | MESLEKİ İNGİLİZCE II | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
1967002162023 | Türkçe | HAZIR YEMEK TEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
1967002182009 | Türkçe | GIDA GÜVENLİK SİSTEMLERİ | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
1967002242018 | Türkçe | GIDA KALİTE KONTROLÜ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
1967002262018 | Türkçe | KONSANTRE ÜRÜNLER TEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
1967002282018 | Türkçe | GIDA MEVZUATI | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
1967002302018 | Türkçe | KONSERVE TEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
1967002322023 | Türkçe | SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI II | Zorunlu | 1 | 1 | - | 2 | |
1967002342018 | Türkçe | HİJYEN VE SANİTASYON | Zorunlu | 1 | 1 | - | 3 | |
1967002362018 | Türkçe | ÖZEL GIDALAR TEKNOLOJİSİ II | Zorunlu | 2 | - | - | 3 | |
CHA001 | Türkçe | ÇOCUK HAKLARI VE AİLE EĞİTİMİ | Zorunlu | 1 | - | - | 2 | |
Toplam | 19 | 8 | 0 | 30 | ||||
SEÇGR19-67-1 - SEÇMELİ DERS GRUBU 1 | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
1967001312018 | Türkçe | ÜNİVERSİTE YAŞAMINA GEÇİŞ | Seçmeli | 1 | 1 | - | 2 | |
1967001332018 | Türkçe | İLETİŞİM | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
SEÇGR19-67-2 - SEÇMELİ DERS GRUBU 2 | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
1967001262018 | Türkçe | TOPLUMA HİZMET UYGULAMALARI | Seçmeli | 1 | 1 | - | 2 | |
1967001362018 | Türkçe | BESLENME | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
SEÇGR19-67-3 - SEÇMELİ DERS GRUBU 3 | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
1967002292014 | Türkçe | KALİTE GÜVENCE VE STANDARTLAR | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
1967002412018 | Türkçe | ORGANİK GIDA İŞLEMESİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 |
1 | Temel mesleki bilgileri kavrayabilme, sektörde inisiyatif sahibi, yönetici ve organizasyon özelliklerini kullanabilme becerisi |
2 | Çağdaş teknikleri ve hesaplama araçlarını kullanabilme, mesleki araştırma yeteneklerini geliştirebilme becerisi |
3 | Gıda makineleri ile alet ve ekipmanları tanıma ve kullanabilme, ürün özelliklerine göre basit makine ayarlarını yapabilme becerisi |
4 | Üretim kontrollerini, kimyasal, fiziksel, mikrobiyolojik, duyusal, enstrümantal analizleri yapabilme ve yorumlayabilme, sistem kalite kontrolü ve hijyen konularında bilinç ve sorumluluk sahibi olabilme becerisi |
5 | Hasat, işleme, ambalajlama, depolama ve satışta önemli özellikleri kavrayabilme, üretim hatalarını belirleyebilme, hataları ilgili kişilere iletebilme ve çözüm üretebilme becerisi |
6 | Disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışması yapabilme ve kendini ifade edebilme becerisi |
7 | Hayat boyu öğrenme ile bilim teknoloji ve çağdaş konularda kendini geliştirebilme becerisi |
8 | Bireysel çalışma becerisi ve bağımsız karar verebilme ile fikirlerini sözlü ve yazılı açık şekilde ifade edip iletişim kurabilme becerisi |
9 | Gıda kodeksi ile ulusal ve uluslar arası standartlar hakkında bilgi edinebilme, mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilme becerisi |
10 | Ulusal ve uluslararası çağdaş gelişmeleri takip edebilme, araştırma yöntemlerini kullanarak sunu, deney raporu, proje hazırlayabilme becerisi |
1. Dönem | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
1967001012009 | Türkçe | TÜRK DİLİ-I | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
1967001022009 | Türkçe | ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-I | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
1967001032009 | İngilizce | YABANCI DİL-I | Zorunlu | 4 | - | - | 2 | |
1967001072009 | Türkçe | GENEL KİMYA | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
1967001212021 | Türkçe | ENDÜSTRİYE DAYALI ÖĞRETİM (E.D.Ö.) | Zorunlu | - | - | - | - | |
1967001292018 | Türkçe | GENEL MİKROBİYOLOJİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
1967001392020 | Türkçe | GIDALARDA TEMEL İŞLEMLER | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
1967001432020 | Türkçe | KARİYER PLANLAMA | Zorunlu | 1 | - | - | 2 | |
SEÇGR19-67-1 | Türkçe | SEÇMELİ DERS GRUBU 1 | Seçmeli | - | - | - | 2 | |
Toplam | 15 | 4 | 0 | 20 | ||||
2. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
1967000922009 | Türkçe | TÜRK DİLİ-II | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
1967000942009 | Türkçe | ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
1967000962009 | İngilizce | YABANCI DİL-II | Zorunlu | 4 | - | - | 4 | |
1967001212021 | Türkçe | ENDÜSTRİYE DAYALI ÖĞRETİM (E.D.Ö.) | Zorunlu | - | - | - | 5 | |
1967001282018 | Türkçe | GIDA LABORATUVAR TEKNİĞİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
1967001302018 | Türkçe | İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
SEÇGR19-67-2 | Türkçe | SEÇMELİ DERS GRUBU 2 | Seçmeli | - | - | - | 2 | |
Toplam | 12 | 2 | 0 | 21 | ||||
3. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
1967002052005 | Türkçe | KURUTMA TEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
1967002132010 | İngilizce | MESLEKİ İNGİLİZCE I | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
1967002312018 | Türkçe | SOĞUTMA TEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
1967002332018 | Türkçe | İÇECEK TEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
1967002352018 | Türkçe | SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI I | Zorunlu | 1 | 1 | - | 3 | |
1967002372018 | Türkçe | GIDA AMBALAJLAMASI | Zorunlu | 2 | - | - | 3 | |
1967002392018 | Türkçe | FERMENTE ÜRÜNLER TEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
1967002432018 | Türkçe | ÖZEL GIDALAR TEKNOLOJİSİ I | Zorunlu | 2 | - | - | 4 | |
SEÇGR19-67-3 | Türkçe | SEÇMELİ DERS GRUBU 3 | Seçmeli | - | - | - | 2 | |
Toplam | 15 | 9 | 0 | 30 | ||||
4. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
1967002142010 | İngilizce | MESLEKİ İNGİLİZCE II | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
1967002162023 | Türkçe | HAZIR YEMEK TEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
1967002182009 | Türkçe | GIDA GÜVENLİK SİSTEMLERİ | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
1967002242018 | Türkçe | GIDA KALİTE KONTROLÜ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
1967002262018 | Türkçe | KONSANTRE ÜRÜNLER TEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
1967002282018 | Türkçe | GIDA MEVZUATI | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
1967002302018 | Türkçe | KONSERVE TEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
1967002322023 | Türkçe | SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI II | Zorunlu | 1 | 1 | - | 2 | |
1967002342018 | Türkçe | HİJYEN VE SANİTASYON | Zorunlu | 1 | 1 | - | 3 | |
1967002362018 | Türkçe | ÖZEL GIDALAR TEKNOLOJİSİ II | Zorunlu | 2 | - | - | 3 | |
CHA001 | Türkçe | ÇOCUK HAKLARI VE AİLE EĞİTİMİ | Zorunlu | 1 | - | - | 2 | |
Toplam | 19 | 8 | 0 | 30 | ||||
SEÇGR19-67-1 - SEÇMELİ DERS GRUBU 1 | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
1967001312018 | Türkçe | ÜNİVERSİTE YAŞAMINA GEÇİŞ | Seçmeli | 1 | 1 | - | 2 | |
SEÇGR19-67-2 - SEÇMELİ DERS GRUBU 2 | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
1967001262018 | Türkçe | TOPLUMA HİZMET UYGULAMALARI | Seçmeli | 1 | 1 | - | 2 | |
1967001362018 | Türkçe | BESLENME | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
SEÇGR19-67-3 - SEÇMELİ DERS GRUBU 3 | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
1967002412018 | Türkçe | ORGANİK GIDA İŞLEMESİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 |