GERİ DÖN

Önlisans Programları


Ege Meslek Yüksekokulu - Gıda Teknolojisi (İKMEP) - - Önlisans



Program Tanıtımı

Gıda Teknolojisi Programı; Ege Üniversitesi Ege Meslek Yüksekokulu bünyesinde Dünya Bankası desteği ile 1984 yılında kurulmuştur. Programda eğitim, Ege Üniversitesi kampüsü içerisinde Ege Meslek Yüksekokulu bünyesinde devam etmektedir. Gıda Teknolojisi Programı; gıda üretim tesislerinde ara eleman gereksiniminin karşılanması için teorik ve pratik bilgi ile donanımlı teknik eleman eğitimini amaçlayan örgün öğretimde eğitim veren dört yarıyıllık bir Meslek Yüksekokulu programıdır.

Mezunlar "Gıda Teknikeri" ünvanını kazanmaktadır.

2 Yıl , 4 Yarıyıl

120 AKTS

TYYÇ-5

Önlisans

Gıda Teknolojisi Programına, Meslek liselerinin Ağırlama ve Gıda Teknolojisi, Besin Endüstrisi, Besin Teknolojisi, Gıda Analizi, Gıda Teknolojisi ve Gıda Kontrol ve Analizleri bölümlerinden sınavsız geçiş ve ÖSYM sınavında puanla kayıt gerçekleşmektedir.

Yok.

Yok.

Bu programda iki yıllık ön lisans düzeyinde teorik ve uygulama ağırlıklı eğitim verilmektedir. Her türlü gıda üretimi yapan küçük, orta ve büyük ölçekli işletmelerde, hammaddeden son ürüne kadar üretimin ve kalite kontrolünün her aşamasında ve görev yalabilecek gerekli ara teknik eleman yetiştirilmektedir. Programa her yıl, meslek lisesi ve düz lise çıkışlı 40 öğrenci kayıtlanmaktadır. MİSYON Gıdaların işleme ve muhafaza teknolojilerini uygulayarak ve gıda güvenliğini etkin bir şekilde sağlayarak bir gıda işletmesinin sorumluluğunu üstlenebilecek bilgi, beceri, yetkinlikte olan, etik ve çevre bilincine sahip gıda teknikerleri yetiştirmektir. VİZYON Çağın bilimsel, teknolojik ve ekonomik gelişmelerine katkıda bulunan, önlisans düzeyinde sürekli gelişim anlayışıyla eğitim veren, bilim ve teknolojiyi toplum ve çevre yararına kullanan, ulusal ve uluslararası düzeyde öncü bir program olmaktır.

Mezunlar, gıda maddeleri işleyen tüm işletmelerde, üretim departmamında veya kimya, mikrobiyoloji, kalite kontrol ve Ar-ge laboratuvarlarında görev almaktadırlar. Ayrıca, çeşitli kamu ve özel analiz laboratuvarlarında, TÜBİTAK, Tarım İl Müdürlüğü, TSE laboratuvarlarında görev alamaktadırlar.

Mezun öğrenciler, Dikey Geçis Sınavına girerek Mühendislik Fakültelerinin Gıda Mühendisliği Bölümlerine veya Beslenme ve Diyetetik Bölümlerine dikey geçiş yapabilmektedirler.

Öğrencinin vize puanının %40`ı ve final puanının %60`ı toplanarak başarı notu belirlenir. Başarı notuna, ödev, proje, rapor ve quiz gibi bazı değerlendirme ölçütleri de etkilidir. Uygulamalı derslerde, uygulamadan başarılı olamayanlar final sınavına girme hakkını elde edememektedirler. Ayrıca, dersi tekrar aldığı zaman uygulamalara ve derslere davam zorunlululuğu da söz konusu olmaktadır.

Dört yarıyıldan toplam 120 AKTS kredisini tamamlamış olmak, ayrıca stajını başarılı bir şekilde tamamlamış olmak.

Tam Zamanlı

Program Koordinatörü: Doç. Dr. Nazan KAVAS Ege Üniversitesi Ege Meslek Yüksekokulu, Bornova, İzmir, e-mail: nazan.kavas@ege.edu.tr Tel: 0 232 311 2960 Fax: 0232 388 75 99

Gıda Teknolojisi Programı, teorik bilginin yanısıra uygulamalı eğitim de vermektedir. Derslerin uygulamaları, Ege Meslek Yüksekokulu bünyesinde bulunan ve gerekli alet, ekipman ve sarf malzemelri ile donanımlı, Gıda Teknolojisi labotratuvarı, Gıda Kimya laboratuvarı, Gıda Mikrobiyolojisi laboratuvarlarında ve Gıda pilot tesisinde yürütülmekte ve öğrenciler gıda maddelerinin üretimini görmekte ve bire bir analiz yapabilmektedirler.


Ders Planı

D : Ders U: Uygulama L: Laboratuvar

2020 Yılı Müfredatı (Gıda Teknolojisi İKMEP)

Program Çıktıları

1 Mesleği ile ilgili temel, güncel ve uygulamalı bilgilere sahip olur.
2 İş sağlığı ve güvenliği, çevre bilinci ve kalite süreçleri hakkında bilgi sahibi olur.
3 Mesleği için güncel gelişmeleri ve uygulamaları takip eder, etkin şekilde kullanır.
4 Mesleği ile ilgili bilişim teknolojilerini (yazılım, program, animasyon vb.) etkin kullanır.
5 Mesleki problemleri ve konuları bağımsız olarak analitik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirme ve çözüm önerisini sunabilme becerisine sahiptir.
6 Bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yolu ile etkin biçimde sunabilir, anlaşılır biçimde ifade eder.
7 Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
8 Kariyer yönetimi ve yaşam boyu öğrenme konularında farkındalığa sahiptir.
9 Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahiptir.
10 Bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri takip eder ve meslektaşları ile iletişim kurar.
11 Gıda sektöründe kullanılan hammaddeler, katkı maddeleri, ambalaj materyalleri, hijyen ve sanitasyon konularını açıklar.
12 Gıda üretim ve işleme teknolojilerini açıklar ve uygular.
13 Gıda endüstrisinde kalite yönetim sistemlerini ve kalite güvence protokollerini uygular.

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme

TYYÇ
Program Çıktıları
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
BİLGİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BECERİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Öğrenme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( İletişim ve Sosyal Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Alana Özgü Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

1. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
11918908T11123 Türkçe ENDÜSTRİYE DAYALI ÖĞRETİM-I Zorunlu - - - 6
1989001012010 Türkçe TÜRK DİLİ-I Zorunlu 2 - - 2
1989001022010 Türkçe ATATÜRK İLKELERİ VE INKILAP TARİHİ-I Zorunlu 2 - - 2
1989001032010 Türkçe YABANCI DİL-I Zorunlu 2 - - 2
1989001072010 Türkçe KİMYA-I Zorunlu 2 2 - 3
1989001212010 Türkçe İŞLETME YÖNETİMİ-I Zorunlu 3 - - 3
1989001232020 Türkçe KARİYER PLANLAMA Zorunlu 1 - - 2
1989001252020 Türkçe MATEMATİK-I Zorunlu 2 - - 2
1989001272020 Türkçe GIDALARDA TEMEL İŞLEMLER-I Zorunlu 2 - - 2
SGEMYO-19-89-1 Türkçe SEÇ.GR.GIDA.1.DÖN. Seçmeli - - - -
Toplam 16 2 0 24
2. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
11918908T11123 Türkçe ENDÜSTRİYE DAYALI ÖĞRETİM-I Zorunlu - - - -
1989000922010 Türkçe TÜRK DİLİ-II Zorunlu 2 - - 2
1989000942010 Türkçe ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-II Zorunlu 2 - - 2
1989000962010 Türkçe YABANCI DİL-II Zorunlu 2 - - 2
1989001042010 Türkçe MATEMATİK-II Zorunlu 2 - - 3
1989001062010 Türkçe KİMYA-II Zorunlu 2 2 - 3
1989001082010 Türkçe GIDALARDA TEMEL İŞLEMLER-II Zorunlu 2 - - 4
1989001102010 Türkçe GENEL MİKROBİYOLOJİ Zorunlu 2 3 - 5
1989001112010 Türkçe GIDA KATKI MADDELERİ Zorunlu 2 - - 3
1989001162010 Türkçe İŞLETME YÖNETİMİ-II Zorunlu 3 - - 3
1989001182019 Türkçe BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ Zorunlu 3 - - 3
Toplam 22 5 0 30
3. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
11918901T11201 Türkçe GIDA KİMYASI Zorunlu 2 1 - 4
11918901T11203 Türkçe GIDA MİKROBİYOLOJİSİ Zorunlu 2 3 - 5
11918901T11205 Türkçe TAHIL TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 1 - 4
11918901T11207 Türkçe BİTKİSEL YAĞ TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 2 - 5
11918901T11209 Türkçe ALKOLLÜ VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER TEKNOLOJİSİ Zorunlu 1 1 - 4
11918901T11211 Türkçe ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ Zorunlu 1 1 - 4
11918908T11218 Türkçe ENDÜSTRİYE DAYALI ÖĞRETİM-II Zorunlu - - - -
SGEMYO-19-89-3 Türkçe SEÇ.GR.GIDA.3.DÖN. Seçmeli 2 - - -
Toplam 12 9 0 26
4. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
11918901T11202 Türkçe SÜT TEKNOLOJİSİ-I Zorunlu 2 2 - 3
11918901T11204 Türkçe ET VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 1 - 3
11918901T11206 Türkçe MEYVE VE SEBZE TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 1 - 3
11918901T11208 Türkçe MEYVE VE SEBZE TEKNOLOJİSİ-II Zorunlu 1 1 - 3
11918901T11210 Türkçe HİJYEN VE SANİTASYON Zorunlu 2 - - 2
11918908T11218 Türkçe ENDÜSTRİYE DAYALI ÖĞRETİM-II Zorunlu - - - 6
SGEMYO-19-89-4 Türkçe SEÇ.GR.GIDA.4.DÖN. Seçmeli - - - -
Toplam 9 5 0 20
SGEMYO-19-89-1 - SEÇ.GR.GIDA.1.DÖN.
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
1989001152010 Türkçe İLETİŞİM Seçmeli 2 - - 3
1989001172010 Türkçe LABORATUVAR TEKNİĞİ Seçmeli 2 1 - 3
SGEMYO-19-89-3 - SEÇ.GR.GIDA.3.DÖN.
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
11918906T11213 Türkçe KALİTE GÜVENCESİ VE STANDARTLARI Seçmeli 2 - - 2
11918906T11215 Türkçe MESLEK ETİĞİ Seçmeli 2 - - 2
1989002192014 Türkçe GİRİŞİMCİLİK Seçmeli 2 - - 2
1989002212018 Türkçe İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Seçmeli 2 - - 2
SGEMYO-19-89-4 - SEÇ.GR.GIDA.4.DÖN.
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
11918906T11212 Türkçe ÖZEL GIDALAR TEKNOLOJİSİ Seçmeli 2 2 - 4
11918906T11214 Türkçe ÇEVRE KORUMA Seçmeli 2 - - 2
11918906T11216 Türkçe AMBALAJ Seçmeli 2 - - 4

2021 Yılı Müfredatı (Gıda Teknolojisi İKMEP)

Program Çıktıları

1 Mesleği ile ilgili temel, güncel ve uygulamalı bilgilere sahip olur.
2 İş sağlığı ve güvenliği, çevre bilinci ve kalite süreçleri hakkında bilgi sahibi olur.
3 Mesleği için güncel gelişmeleri ve uygulamaları takip eder, etkin şekilde kullanır.
4 Mesleği ile ilgili bilişim teknolojilerini (yazılım, program, animasyon vb.) etkin kullanır.
5 Mesleki problemleri ve konuları bağımsız olarak analitik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirme ve çözüm önerisini sunabilme becerisine sahiptir.
6 Bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yolu ile etkin biçimde sunabilir, anlaşılır biçimde ifade eder.
7 Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
8 Kariyer yönetimi ve yaşam boyu öğrenme konularında farkındalığa sahiptir.
9 Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahiptir.
10 Bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri takip eder ve meslektaşları ile iletişim kurar.
11 Gıda sektöründe kullanılan hammaddeler, katkı maddeleri, ambalaj materyalleri, hijyen ve sanitasyon konularını açıklar.
12 Gıda üretim ve işleme teknolojilerini açıklar ve uygular.
13 Gıda endüstrisinde kalite yönetim sistemlerini ve kalite güvence protokollerini uygular.

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme

TYYÇ
Program Çıktıları
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
BİLGİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BECERİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Öğrenme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( İletişim ve Sosyal Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Alana Özgü Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

1. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
1989001012010 Türkçe TÜRK DİLİ-I Zorunlu 2 - - 2
1989001022010 Türkçe ATATÜRK İLKELERİ VE INKILAP TARİHİ-I Zorunlu 2 - - 2
1989001032010 Türkçe YABANCI DİL-I Zorunlu 2 - - 2
1989001072021 Türkçe KİMYA-I Zorunlu 2 2 - 4
1989001232020 Türkçe KARİYER PLANLAMA Zorunlu 1 - - 2
1989001252020 Türkçe MATEMATİK-I Zorunlu 2 - - 2
1989001272020 Türkçe GIDALARDA TEMEL İŞLEMLER-I Zorunlu 2 - - 2
1989001292021 Türkçe ENDÜSTRİYE DAYALI ÖĞRETİM I Zorunlu - - - 5
1989001312022 Türkçe İŞLETME YÖNETİMİ-I Zorunlu 2 - - 3
SGEMYO-19-89-1 Türkçe SEÇ.GR.GIDA.1.DÖN. Seçmeli - - - -
Toplam 15 2 0 24
2. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
1989000922010 Türkçe TÜRK DİLİ-II Zorunlu 2 - - 2
1989000942010 Türkçe ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-II Zorunlu 2 - - 2
1989000962010 Türkçe YABANCI DİL-II Zorunlu 2 - - 2
1989001042010 Türkçe MATEMATİK-II Zorunlu 2 - - 3
1989001062010 Türkçe KİMYA-II Zorunlu 2 2 - 3
1989001082023 Türkçe GIDALARDA TEMEL İŞLEMLER-II Zorunlu 2 - - 2
1989001112010 Türkçe GIDA KATKI MADDELERİ Zorunlu 2 - - 3
1989001182019 Türkçe BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ Zorunlu 3 - - 3
1989001202022 Türkçe İŞLETME YÖNETİMİ-II Zorunlu 2 - - 3
1989001222022 Türkçe GENEL MİKROBİYOLOJİ Zorunlu 2 2 - 5
CHA001 Türkçe ÇOCUK HAKLARI VE AİLE EĞİTİMİ Zorunlu 1 - - 2
Toplam 22 4 0 30
3. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
11918901T11201 Türkçe GIDA KİMYASI Zorunlu 2 1 - 4
11918901T11205 Türkçe TAHIL TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 1 - 4
11918901T11207 Türkçe BİTKİSEL YAĞ TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 2 - 5
11918901T11209 Türkçe ALKOLLÜ VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER TEKNOLOJİSİ Zorunlu 1 1 - 4
11918901T11211 Türkçe ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ Zorunlu 1 1 - 4
1989002252021 Türkçe ENDÜSTRİYE DAYALI ÖĞRETİM-II Zorunlu - - - 5
1989002272022 Türkçe GIDA MİKROBİYOLOJİSİ Zorunlu 2 2 - 5
SGEMYO-19-89-3 Türkçe SEÇ.GR.GIDA.3.DÖN. Seçmeli 2 - - -
Toplam 12 8 0 31
4. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
11918901T11204 Türkçe ET VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 1 - 3
11918901T11206 Türkçe MEYVE VE SEBZE TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 1 - 3
11918901T11208 Türkçe MEYVE VE SEBZE TEKNOLOJİSİ-II Zorunlu 1 1 - 3
11918901T11210 Türkçe HİJYEN VE SANİTASYON Zorunlu 2 - - 2
1989002022021 Türkçe SÜT TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 2 - 4
1989002252021 Türkçe ENDÜSTRİYE DAYALI ÖĞRETİM-II Zorunlu - - - -
SGEMYO-19-89-4 Türkçe SEÇ.GR.GIDA.4.DÖN. Seçmeli - - - -
Toplam 9 5 0 15
SGEMYO-19-89-1 - SEÇ.GR.GIDA.1.DÖN.
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
1989001152010 Türkçe İLETİŞİM Seçmeli 2 - - 3
1989001172010 Türkçe LABORATUVAR TEKNİĞİ Seçmeli 2 1 - 3
SGEMYO-19-89-3 - SEÇ.GR.GIDA.3.DÖN.
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
11918906T11213 Türkçe KALİTE GÜVENCESİ VE STANDARTLARI Seçmeli 2 - - 2
11918906T11215 Türkçe MESLEK ETİĞİ Seçmeli 2 - - 2
1989002172014 Türkçe İŞARET DİLİ Seçmeli 2 - - 2
1989002192014 Türkçe GİRİŞİMCİLİK Seçmeli 2 - - 2
1989002212018 Türkçe İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Seçmeli 2 - - 2
1989002232019 Türkçe AKADEMİK TÜRKÇE (YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİLER İÇİN) Seçmeli 2 - - 2
SGEMYO-19-89-4 - SEÇ.GR.GIDA.4.DÖN.
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
11918906T11212 Türkçe ÖZEL GIDALAR TEKNOLOJİSİ Seçmeli 2 2 - 4
11918906T11214 Türkçe ÇEVRE KORUMA Seçmeli 2 - - 2
11918906T11216 Türkçe AMBALAJ Seçmeli 2 - - 4

2024 Yılı Müfredatı (Gıda Teknolojisi İKMEP)

Program Çıktıları

1 Mesleği ile ilgili temel, güncel ve uygulamalı bilgilere sahip olur.
2 İş sağlığı ve güvenliği, çevre bilinci ve kalite süreçleri hakkında bilgi sahibi olur.
3 Mesleği için güncel gelişmeleri ve uygulamaları takip eder, etkin şekilde kullanır.
4 Mesleği ile ilgili bilişim teknolojilerini (yazılım, program, animasyon vb.) etkin kullanır.
5 Mesleki problemleri ve konuları bağımsız olarak analitik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirme ve çözüm önerisini sunabilme becerisine sahiptir.
6 Bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yolu ile etkin biçimde sunabilir, anlaşılır biçimde ifade eder.
7 Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
8 Kariyer yönetimi ve yaşam boyu öğrenme konularında farkındalığa sahiptir.
9 Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahiptir.
10 Bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri takip eder ve meslektaşları ile iletişim kurar.
11 Gıda sektöründe kullanılan hammaddeler, katkı maddeleri, ambalaj materyalleri, hijyen ve sanitasyon konularını açıklar.
12 Gıda üretim ve işleme teknolojilerini açıklar ve uygular.
13 Gıda endüstrisinde kalite yönetim sistemlerini ve kalite güvence protokollerini uygular.

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme

TYYÇ
Program Çıktıları
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
BİLGİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BECERİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Öğrenme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( İletişim ve Sosyal Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Alana Özgü Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

1. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
1989001012010 Türkçe TÜRK DİLİ-I Zorunlu 2 - - 2
1989001022010 Türkçe ATATÜRK İLKELERİ VE INKILAP TARİHİ-I Zorunlu 2 - - 2
1989001032010 Türkçe YABANCI DİL-I Zorunlu 2 - - 2
1989001072021 Türkçe KİMYA-I Zorunlu 2 2 - 4
1989001232020 Türkçe KARİYER PLANLAMA Zorunlu 1 - - 2
1989001252020 Türkçe MATEMATİK-I Zorunlu 2 - - 2
1989001272020 Türkçe GIDALARDA TEMEL İŞLEMLER-I Zorunlu 2 - - 2
1989001292021 Türkçe ENDÜSTRİYE DAYALI ÖĞRETİM I Zorunlu - - - 5
1989001312022 Türkçe İŞLETME YÖNETİMİ-I Zorunlu 2 - - 3
SGEMYO-19-89-1 Türkçe SEÇ.GR.GIDA.1.DÖN. Seçmeli - - - -
Toplam 15 2 0 24
2. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
1989000922010 Türkçe TÜRK DİLİ-II Zorunlu 2 - - 2
1989000942010 Türkçe ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-II Zorunlu 2 - - 2
1989000962010 Türkçe YABANCI DİL-II Zorunlu 2 - - 2
1989001042010 Türkçe MATEMATİK-II Zorunlu 2 - - 3
1989001062010 Türkçe KİMYA-II Zorunlu 2 2 - 3
1989001082023 Türkçe GIDALARDA TEMEL İŞLEMLER-II Zorunlu 2 - - 2
1989001112010 Türkçe GIDA KATKI MADDELERİ Zorunlu 2 - - 3
1989001182019 Türkçe BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ Zorunlu 3 - - 3
1989001202022 Türkçe İŞLETME YÖNETİMİ-II Zorunlu 2 - - 3
1989001222022 Türkçe GENEL MİKROBİYOLOJİ Zorunlu 2 2 - 5
1989001292021 Türkçe ENDÜSTRİYE DAYALI ÖĞRETİM I Zorunlu - - - -
CHA001 Türkçe ÇOCUK HAKLARI VE AİLE EĞİTİMİ Zorunlu 1 - - 2
Toplam 22 4 0 30
3. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
11918901T11201 Türkçe GIDA KİMYASI Zorunlu 2 1 - 4
11918901T11205 Türkçe TAHIL TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 1 - 4
11918901T11211 Türkçe ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ Zorunlu 1 1 - 4
1989002252021 Türkçe ENDÜSTRİYE DAYALI ÖĞRETİM-II Zorunlu - - - -
1989002272022 Türkçe GIDA MİKROBİYOLOJİSİ Zorunlu 2 2 - 5
1989002312024 Türkçe MESLEKİ İNGİLİZCE I Zorunlu 2 - - 2
1989002332024 Türkçe FERMANTASYON TEKNOLOJİSİ Zorunlu 1 1 - 2
1989002352024 Türkçe KALİTE GÜVENCESİ VE STANDARTLARI Zorunlu 2 - - 2
1989002372024 Türkçe BİTKİSEL YAĞ TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 1 - 3
1989002392024 Türkçe ALKOLLÜ VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER TEKNOLOJİSİ Zorunlu 1 1 - 2
SGEMYO-19-89-3 Türkçe SEÇ.GR.GIDA.3.DÖN. Seçmeli 2 - - -
Toplam 17 8 0 28
4. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
11918901T11204 Türkçe ET VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 1 - 3
11918901T11206 Türkçe MEYVE VE SEBZE TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 1 - 3
11918901T11210 Türkçe HİJYEN VE SANİTASYON Zorunlu 2 - - 2
1989002022021 Türkçe SÜT TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 2 - 4
1989002242024 Türkçe MESLEKİ İNGİLİZCE II Zorunlu 2 - - 3
1989002252021 Türkçe ENDÜSTRİYE DAYALI ÖĞRETİM-II Zorunlu - - - 5
1989002262024 Türkçe ÇEVRE KORUMA Zorunlu 2 - - 2
SGEMYO-19-89-4 Türkçe SEÇ.GR.GIDA.4.DÖN. Seçmeli - - - -
Toplam 12 4 0 22
SGEMYO-19-89-1 - SEÇ.GR.GIDA.1.DÖN.
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
1989001152010 Türkçe İLETİŞİM Seçmeli 2 - - 3
1989001172010 Türkçe LABORATUVAR TEKNİĞİ Seçmeli 2 1 - 3
SGEMYO-19-89-3 - SEÇ.GR.GIDA.3.DÖN.
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
11918906T11215 Türkçe MESLEK ETİĞİ Seçmeli 2 - - 2
1989002172014 Türkçe İŞARET DİLİ Seçmeli 2 - - 2
1989002192014 Türkçe GİRİŞİMCİLİK Seçmeli 2 - - 2
1989002212018 Türkçe İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Seçmeli 2 - - 2
1989002232019 Türkçe AKADEMİK TÜRKÇE (YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİLER İÇİN) Seçmeli 2 - - 2
SGEMYO-19-89-4 - SEÇ.GR.GIDA.4.DÖN.
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
11918906T11212 Türkçe ÖZEL GIDALAR TEKNOLOJİSİ Seçmeli 2 2 - 4
11918906T11216 Türkçe AMBALAJ Seçmeli 2 - - 4

2025 Yılı Müfredatı (Gıda Teknolojisi İKMEP)

Program Çıktıları

1 Mesleği ile ilgili temel, güncel ve uygulamalı bilgilere sahip olur.
2 İş sağlığı ve güvenliği, çevre bilinci ve kalite süreçleri hakkında bilgi sahibi olur.
3 Mesleği için güncel gelişmeleri ve uygulamaları takip eder, etkin şekilde kullanır.
4 Mesleği ile ilgili bilişim teknolojilerini (yazılım, program, animasyon vb.) etkin kullanır.
5 Mesleki problemleri ve konuları bağımsız olarak analitik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirme ve çözüm önerisini sunabilme becerisine sahiptir.
6 Bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yolu ile etkin biçimde sunabilir, anlaşılır biçimde ifade eder.
7 Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
8 Kariyer yönetimi ve yaşam boyu öğrenme konularında farkındalığa sahiptir.
9 Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahiptir.
10 Bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri takip eder ve meslektaşları ile iletişim kurar.
11 Gıda sektöründe kullanılan hammaddeler, katkı maddeleri, ambalaj materyalleri, hijyen ve sanitasyon konularını açıklar.
12 Gıda üretim ve işleme teknolojilerini açıklar ve uygular.
13 Gıda endüstrisinde kalite yönetim sistemlerini ve kalite güvence protokollerini uygular.

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme

TYYÇ
Program Çıktıları
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
BİLGİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BECERİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Öğrenme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( İletişim ve Sosyal Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Alana Özgü Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

1. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
1989001012010 Türkçe TÜRK DİLİ-I Zorunlu 2 - - 2
1989001022010 Türkçe ATATÜRK İLKELERİ VE INKILAP TARİHİ-I Zorunlu 2 - - 2
1989001032010 Türkçe YABANCI DİL-I Zorunlu 2 - - 2
1989001072021 Türkçe KİMYA-I Zorunlu 2 2 - 4
1989001232020 Türkçe KARİYER PLANLAMA Zorunlu 1 - - 2
1989001272020 Türkçe GIDALARDA TEMEL İŞLEMLER-I Zorunlu 2 - - 2
1989001292021 Türkçe ENDÜSTRİYE DAYALI ÖĞRETİM I Zorunlu - - - 5
1989001332025 Türkçe GENEL MATEMATİK Zorunlu 2 1 - 3
1989001352025 Türkçe GİRİŞİMCİLİK VE İŞLETME YÖNETİMİ Zorunlu 1 1 - 2
1989001372025 Türkçe LABORATUVAR TEKNİĞİ Zorunlu 2 2 - 4
EMYO-19-89-1 Türkçe SEÇ.GR.GIDA.1.DÖNEM Seçmeli - - - -
Toplam 16 6 0 28
2. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
1989000922010 Türkçe TÜRK DİLİ-II Zorunlu 2 - - 2
1989000942010 Türkçe ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-II Zorunlu 2 - - 2
1989000962010 Türkçe YABANCI DİL-II Zorunlu 2 - - 2
1989001062025 Türkçe KİMYA-II Zorunlu 2 2 - 4
1989001082023 Türkçe GIDALARDA TEMEL İŞLEMLER-II Zorunlu 2 - - 2
1989001112010 Türkçe GIDA KATKI MADDELERİ Zorunlu 2 - - 3
1989001222022 Türkçe GENEL MİKROBİYOLOJİ Zorunlu 2 2 - 5
1989001242025 Türkçe BİLGİSAYAR Zorunlu 1 1 - 3
1989001262025 Türkçe İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Zorunlu 2 - - 2
1989001292021 Türkçe ENDÜSTRİYE DAYALI ÖĞRETİM I Zorunlu - - - -
CHA001 Türkçe ÇOCUK HAKLARI VE AİLE EĞİTİMİ Zorunlu 1 - - 2
EMYO-19-89-2 Türkçe SEÇ.GR.GIDA.2.DÖNEM Seçmeli - - - -
Toplam 18 5 0 27
3. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
11918901T11205 Türkçe TAHIL TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 1 - 4
1989002012025 Türkçe GIDA KİMYASI Zorunlu 2 2 - 4
1989002112025 Türkçe ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ I Zorunlu 1 1 - 2
1989002252021 Türkçe ENDÜSTRİYE DAYALI ÖĞRETİM-II Zorunlu - - - -
1989002272022 Türkçe GIDA MİKROBİYOLOJİSİ Zorunlu 2 2 - 5
1989002312024 Türkçe MESLEKİ İNGİLİZCE I Zorunlu 2 - - 2
1989002332024 Türkçe FERMANTASYON TEKNOLOJİSİ Zorunlu 1 1 - 2
1989002372024 Türkçe BİTKİSEL YAĞ TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 1 - 3
1989002392024 Türkçe ALKOLLÜ VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER TEKNOLOJİSİ Zorunlu 1 1 - 2
1989002412025 Türkçe KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ VE STANDARTLARI Zorunlu 2 - - 2
EMYO-19-89-3 Türkçe SEÇ.GR.GIDA.3.DÖNEM Seçmeli - - - -
Toplam 15 9 0 26
4. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
11918901T11204 Türkçe ET VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 1 - 3
11918901T11206 Türkçe MEYVE VE SEBZE TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 1 - 3
11918901T11210 Türkçe HİJYEN VE SANİTASYON Zorunlu 2 - - 2
1989002022021 Türkçe SÜT TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 2 - 4
1989002242025 Türkçe MESLEKİ İNGİLİZCE II Zorunlu 2 - - 2
1989002252021 Türkçe ENDÜSTRİYE DAYALI ÖĞRETİM-II Zorunlu - - - 5
1989002262024 Türkçe ÇEVRE KORUMA Zorunlu 2 - - 2
1989002282025 Türkçe ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ II Zorunlu 1 - - 1
1989002302025 Türkçe AMBALAJ Zorunlu 2 - - 2
EMYO-19-89-4 Türkçe SEÇ.GR.GIDA.4.DÖNEM Seçmeli - - - -
Toplam 15 4 0 24
EMYO-19-89-1 - SEÇ.GR.GIDA.1.DÖNEM
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
1989001392025 Türkçe ÜNİVERSİTE YAŞAMINA GEÇİŞ Seçmeli 1 1 - 2
EMYO-19-89-2 - SEÇ.GR.GIDA.2.DÖNEM
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
1989001282025 Türkçe ETKİLİ İLETİŞİM TEKNİKLERİ Seçmeli 2 - - 3
EMYO-19-89-3 - SEÇ.GR.GIDA.3.DÖNEM
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
11918906T11215 Türkçe MESLEK ETİĞİ Seçmeli 2 - - 2
1989002172014 Türkçe İŞARET DİLİ Seçmeli 2 - - 2
1989002232019 Türkçe AKADEMİK TÜRKÇE (YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİLER İÇİN) Seçmeli 2 - - 2
1989002432025 Türkçe BESLENME Seçmeli 2 - - 2
BM001 Türkçe BAĞIMLILIKLA MÜCADELE Seçmeli 1 - - 2
EMYO-19-89-4 - SEÇ.GR.GIDA.4.DÖNEM
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
11918906T11212 Türkçe ÖZEL GIDALAR TEKNOLOJİSİ Seçmeli 2 2 - 4
1989002322025 Türkçe TOPLUMA HİZMET UYGULAMALARI Seçmeli 1 1 - 2