GERİ DÖN

Yüksek Lisans Programları


Fen Bilimleri Enstitüsü - Süt Teknolojisi - - Tezli Yüksek Lisans Programı



Program Tanıtımı

“Süt Teknolojisi Bölümü”, 1955 yılında kurulan Ege Üniversitesi`nin ilk fakültelerinden biri olan Ziraat Fakültesi bünyesinde 1958 yılında kürsü olarak açılmıştır. Ülkemizde süt endüstrisine mühendis yetiştiren iki bölümden birisidir. Süt Teknolojisi Bölümü 1990 yılından bu yana bölüm eğitimi yaparak mezunlarını vermektedir. Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora düzeylerinde eğitim veren Süt Teknolojisi Bölümü’nün eğitim ve öğretim programı öğrencilere; süt üretiminin artırılması, süt ve ürünlerinin kalitesinin korunması, süt işletmelerinin kurulması ve organize edilmesi, süt yan ürünlerinin değerlendirilmesi gibi konularda yeterli teknik bilgi donanımı sağlayacak şekilde düzenlenmiştir.

Programı başarıyla tamamlayan mezunlara Süt Teknolojisi alanında yüksek lisans diploması verilir.

2 Yıl , 4 Yarıyıl

120 AKTS

TYYÇ-7

0721

Tezli Yüksek Lisans

Yüksek lisans programına alınacak öğrenci kontenjanları, başvuru için gerekli belgeler, yapılacak sınav ve tarihi ile diğer koşullar Ege Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği (https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=24181&MevzuatTur=8&MevzuatTertip=5 ) ilgili madde hükümleri gereğince belirlenir. Anabilim Dalları tarafından kontenjanlar, varsa özel koşullar belirlenerek Üniversitemiz Senato onayı sonrasında Fen Bilimleri Enstitüsü web sayfasında ilan edilir.

Yatay geçiş yoluyla öğrenci kabulü Ege Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği (https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=24181&MevzuatTur=8&MevzuatTertip=5) ilgili madde hükümleri gereğince belirlenir ve uygulanır.

Yüksek Lisans Programı için Ege Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği (https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=24181&MevzuatTur=8&MevzuatTertip=5) ilgili madde hükümleri gereğince öğrenci öğretim planındaki tüm yükümlülükleri başarı ile tamamlamak ve her bir lisansüstü enstitü için Senato tarafından ayrı olarak belirlenen mezuniyet için gerekli diğer koşulları yerine getirmek durumundadır.

Süt Teknolojisi yüksek lisans programı, uygulama ve teorik altyapısı kazandırılmış adayların süt ürünleri teknolojileri, ürün geliştirme, ürün kalitesinin artırımı, gıda güvenliği ve süt mikrobiyolojisi alanlarından birisinde uzmanlaşmalarını hedeflemektedir. Böylece hem kamu hem de özel sektörün ihtiyaçlarını karşılayacak kalifiye eleman yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme, süt endüstrisi alanındaki bilgilere erişme ve bilgiyi günlük hayata aktarabilme becerisi kazandırarak adayların akademik kariyer yapabilmeleri için gerekli olan alt yapı oluşturulmaktadır.

Süt Teknolojisi Bölümünde yüksek lisansını tamamlayan öğrenciler kamu sektöründe; Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Türk Standartları Enstitüsü ve belediyelerde çalışma olanakları vardır. Özel sektörde; süt endüstrisiyle ilgili işletmelerde, proje mühendisi, işletme mühendisi, yatırım uzmanı, danışman ve kalite uzmanı olarak görev alabilirler.

Yüksek lisans programını başarı ile tamamlayan mezunlar , ALES sınavından geçerli notu almaları , İngilizce dil yetkinliğini sağlamaları koşuluyla gerek kendi alanlarında gerekse çok disiplinli alanlarında doktora programlarına başvurabilir ve mülakat sınavında başarılı olmaları halinde kabul edilirler.

Sınavlar ve geçme notları ile ilgili olarak Ege Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği ve Ege Üniversitesi Ölçme ve Değerlendirme Esasları Yönergesi uygulanmaktadır. Ders değerlendirme kriterleri, o dersi veren öğretim üyesi (üyeleri) tarafından tanımlanır ve bilgi paketinde yer alan Ders Tanıtım Formunda verilir.

Yüksek Lisans tezinin sonuçlanması Ege Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği (https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=24181&MevzuatTur=8&MevzuatTertip=5) ilgili madde hükümleri gereğince belirlenir ve uygulanır.

Tam Zamanlı

Prof. Dr. Cem KARAGÖZLÜ (Bölüm Başkanı) Doç. Dr. Oktay YERLİKAYA (Bölüm AKTS Koordinatörü) Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü 35100 Bornova/İzmir Tel: 0 232 311 27 33 Email: oktay.yerlikaya@ege.edu.tr

Bölümün fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik araştırmalarının, öğrenci uygulamalarının yürütüldüğü 5 adet laboratuarı bulunmaktadır. Klimalı, barkovizyon olanaklı iki sınıfı ve ayrıca bölümde öğrencilerin süt ve mamulleri üretimini yakından görmelerini ve uygulama yapmalarını sağlayan pilot süt işletmesi faaliyet göstermektedir.


Program Çıktıları

1 Seçtiği alanda araştırma yapabilme, deneysel tasarım yapabilme, tasarladıkları denemeleri gerçekleştirebilme, veri toplayabilme ve analiz edebilme, sonuçları yorumlayabilme ve araştırmaya dayalı çözüm önerileri geliştirebilme.
2 En az 1 yabancı dilde sözlü ve yazılı iletişim kurabilme; yaptığı çalışmalar veya hazırladığı ödevlerde yabancı yayınları kullanabilme bilgi ve becerisi kazanabilme
3 Disiplinler arası çalışabilme becerisine sahip olmak ve farklı alanlardaki kuram, yöntem ve uygulamaları ilgili alana uyarlayabilme.
4 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği ve bunu gerçekleştirebilme
5 Toplumsal duyarlılığa ve etik değerlere uyma bilincine sahip olabilme.
6 Süt teknolojisi alanında yeni bilgilere sistematik bir biçimde yaklaşabilme ve alanı ile ilgili araştırma-geliştirme yöntemlerinde üst düzeyde beceri kazanabilme
7 Uzmanlaştığı alanda (ürün geliştirme, gıda teknolojileri, ürün kalitesinin artırımı, gıda güvenliği, mikrobiyoloji vb.) süt sektöründe danışmanlık, ar-ge uzmanlığı, üretim mühendisliği ve kalite uzmanlığı yapabilecek düzeyde donanıma sahip olabilme.

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme

TYYÇ
Program Çıktıları
1
2
3
4
5
6
7
BİLGİ
1
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
BECERİ
1
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Öğrenme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( İletişim ve Sosyal Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
4
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Alana Özgü Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 

Ders Planı

D : Ders U: Uygulama L: Laboratuvar
1. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
9102055252022 Türkçe Süt Teknolojısınde Laboratuvar Analız Teknıklerı ve Güvenlığı Zorunlu 2 4 - 8
FENETKZRT2021 Türkçe Bılımsel Araştırma Teknıklerı ıle Araştırma ve Yayın Etığı Zorunlu 2 - - 4
FENORYT2023 Türkçe Lısansüstü Eğıtım Süreç Yönetımı Zorunlu - - - 2
SUT-SG-YL-G Türkçe Süt Teknolojısı Seçmelı Grubu Yüksek Lısans Güz Seçmeli - - - 16
Toplam 4 4 0 30
2. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
FENYLSEM Türkçe Semıner Zorunlu - - - 6
SUT-SG-YL-B Türkçe Süt Teknolojısı Seçmelı Grubu Yüksek Lısans Bahar Seçmeli - - - 24
Toplam 0 0 0 30
3. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
YLTEZ591 Türkçe Tez Çalışması Zorunlu - - - 26
YLUAD591 Türkçe Uzmanlık Alan Dersı Zorunlu - - - 4
Toplam 0 0 0 30
4. Dönem
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
YLTEZ592 Türkçe Tez Çalışması Zorunlu - - - 26
YLUAD591 Türkçe Uzmanlık Alan Dersı Zorunlu - - - 4
Toplam 0 0 0 30
SUT-SG-YL-G - Süt Teknolojisi Seçmeli Grubu Yüksek Lisans Güz
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
9102055011998 Türkçe Süt ve Ürünlerınde Uygulanan Duyusal Test Teknıklerı Seçmeli 2 2 - 8
9102055032022 Türkçe Süt Endüstrısınde Gelışen Yenı Teknolojıler Seçmeli 3 - - 7
9102055072002 Türkçe Fermente Süt Ürünlerının Beslenme ve Sağlık Üzerıne Etkısı Seçmeli 2 - - 8
9102055112022 Türkçe Süt Endüstrısınde Kullanılan Fonksıyonel Katkılar, Zengınleştırıcıler ve Özellıklerı Seçmeli 3 - - 4
9102055132022 Türkçe Türkıye ve Dünya'da Süt Endüstrısı Seçmeli 3 - - 7
9102055192014 Türkçe Süt ve Ürünlerınde Spektroskopık Analız Yöntemlerı Seçmeli 2 2 - 7
9102055232019 Türkçe Peynır Teknolojısınde Özel Konular Seçmeli 2 2 - 8
SUT-SG-YL-B - Süt Teknolojisi Seçmeli Grubu Yüksek Lisans Bahar
Ders Kodu Dersin Sunulduğu Dil Ders Adı Ders Türü D U L AKTS Rapor
9102055021998 Türkçe Süt Endüstrısınde Patojen Mıkroorganızmalar Seçmeli 2 2 - 8
9102055041998 Türkçe Süt Endüstrısınde Laktık Asıt Bakterılerı Seçmeli 3 - - 8
9102055082002 Türkçe Süt ve Süt Esaslı Ürünlerde Mıkro Besın Öğelerı Seçmeli 2 - - 8
9102055102022 Türkçe Süt ve Ürünlerınde Bozulmaya Neden Olan Mıkroorganızmaların Özellıklerı, Sayım Teknıklerı ve Tanılanmaları Seçmeli 3 - - 4
9102055142016 Türkçe Süt Ürünlerı Reolojısı Seçmeli 2 2 - 8
9102055162022 Türkçe Fermente Süt İçeceklerı Teknolojısı Seçmeli 3 - - 8
9102055222019 Türkçe Süt Ürünlerınde Bıyoaktıf Bıleşenler, Üretım Teknıklerı ve Beslenmedekı Önemı Seçmeli 2 - - 8
9102055242019 Türkçe Fonksıyonel Süt Ürünlerı Seçmeli 2 - - 8