“Süt Teknolojisi Bölümü”, 1955 yılında kurulan Ege Üniversitesi`nin ilk fakültelerinden biri olan Ziraat Fakültesi bünyesinde 1958 yılında kürsü olarak açılmıştır. Ülkemizde süt endüstrisine mühendis yetiştiren iki bölümden birisidir. Süt Teknolojisi Bölümü 1990 yılından bu yana bölüm eğitimi yaparak mezunlarını vermektedir. Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora düzeylerinde eğitim veren Süt Teknolojisi Bölümü’nün eğitim ve öğretim programı öğrencilere; süt üretiminin artırılması, süt ve ürünlerinin kalitesinin korunması, süt işletmelerinin kurulması ve organize edilmesi, süt yan ürünlerinin değerlendirilmesi gibi konularda yeterli teknik bilgi donanımı sağlayacak şekilde düzenlenmiştir.
Programı başarıyla tamamlayan mezunlara Süt Teknolojisi alanında yüksek lisans diploması verilir.
2 Yıl , 4 Yarıyıl
120 AKTS
TYYÇ-7
0721
Tezli Yüksek Lisans
Yüksek lisans programına alınacak öğrenci kontenjanları, başvuru için gerekli belgeler, yapılacak sınav ve tarihi ile diğer koşullar Ege Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği (https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=24181&MevzuatTur=8&MevzuatTertip=5 ) ilgili madde hükümleri gereğince belirlenir. Anabilim Dalları tarafından kontenjanlar, varsa özel koşullar belirlenerek Üniversitemiz Senato onayı sonrasında Fen Bilimleri Enstitüsü web sayfasında ilan edilir.
Yatay geçiş yoluyla öğrenci kabulü Ege Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği (https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=24181&MevzuatTur=8&MevzuatTertip=5) ilgili madde hükümleri gereğince belirlenir ve uygulanır.
Yüksek Lisans Programı için Ege Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği (https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=24181&MevzuatTur=8&MevzuatTertip=5) ilgili madde hükümleri gereğince öğrenci öğretim planındaki tüm yükümlülükleri başarı ile tamamlamak ve her bir lisansüstü enstitü için Senato tarafından ayrı olarak belirlenen mezuniyet için gerekli diğer koşulları yerine getirmek durumundadır.
Süt Teknolojisi yüksek lisans programı, uygulama ve teorik altyapısı kazandırılmış adayların süt ürünleri teknolojileri, ürün geliştirme, ürün kalitesinin artırımı, gıda güvenliği ve süt mikrobiyolojisi alanlarından birisinde uzmanlaşmalarını hedeflemektedir. Böylece hem kamu hem de özel sektörün ihtiyaçlarını karşılayacak kalifiye eleman yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme, süt endüstrisi alanındaki bilgilere erişme ve bilgiyi günlük hayata aktarabilme becerisi kazandırarak adayların akademik kariyer yapabilmeleri için gerekli olan alt yapı oluşturulmaktadır.
Süt Teknolojisi Bölümünde yüksek lisansını tamamlayan öğrenciler kamu sektöründe; Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Türk Standartları Enstitüsü ve belediyelerde çalışma olanakları vardır. Özel sektörde; süt endüstrisiyle ilgili işletmelerde, proje mühendisi, işletme mühendisi, yatırım uzmanı, danışman ve kalite uzmanı olarak görev alabilirler.
Yüksek lisans programını başarı ile tamamlayan mezunlar , ALES sınavından geçerli notu almaları , İngilizce dil yetkinliğini sağlamaları koşuluyla gerek kendi alanlarında gerekse çok disiplinli alanlarında doktora programlarına başvurabilir ve mülakat sınavında başarılı olmaları halinde kabul edilirler.
Sınavlar ve geçme notları ile ilgili olarak Ege Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği ve Ege Üniversitesi Ölçme ve Değerlendirme Esasları Yönergesi uygulanmaktadır. Ders değerlendirme kriterleri, o dersi veren öğretim üyesi (üyeleri) tarafından tanımlanır ve bilgi paketinde yer alan Ders Tanıtım Formunda verilir.
Yüksek Lisans tezinin sonuçlanması Ege Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği (https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=24181&MevzuatTur=8&MevzuatTertip=5) ilgili madde hükümleri gereğince belirlenir ve uygulanır.
Tam Zamanlı
Prof. Dr. Cem KARAGÖZLÜ (Bölüm Başkanı) Doç. Dr. Oktay YERLİKAYA (Bölüm AKTS Koordinatörü) Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü 35100 Bornova/İzmir Tel: 0 232 311 27 33 Email: oktay.yerlikaya@ege.edu.tr
Bölümün fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik araştırmalarının, öğrenci uygulamalarının yürütüldüğü 5 adet laboratuarı bulunmaktadır. Klimalı, barkovizyon olanaklı iki sınıfı ve ayrıca bölümde öğrencilerin süt ve mamulleri üretimini yakından görmelerini ve uygulama yapmalarını sağlayan pilot süt işletmesi faaliyet göstermektedir.
1 | Seçtiği alanda araştırma yapabilme, deneysel tasarım yapabilme, tasarladıkları denemeleri gerçekleştirebilme, veri toplayabilme ve analiz edebilme, sonuçları yorumlayabilme ve araştırmaya dayalı çözüm önerileri geliştirebilme. |
2 | En az 1 yabancı dilde sözlü ve yazılı iletişim kurabilme; yaptığı çalışmalar veya hazırladığı ödevlerde yabancı yayınları kullanabilme bilgi ve becerisi kazanabilme |
3 | Disiplinler arası çalışabilme becerisine sahip olmak ve farklı alanlardaki kuram, yöntem ve uygulamaları ilgili alana uyarlayabilme. |
4 | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği ve bunu gerçekleştirebilme |
5 | Toplumsal duyarlılığa ve etik değerlere uyma bilincine sahip olabilme. |
6 | Süt teknolojisi alanında yeni bilgilere sistematik bir biçimde yaklaşabilme ve alanı ile ilgili araştırma-geliştirme yöntemlerinde üst düzeyde beceri kazanabilme |
7 | Uzmanlaştığı alanda (ürün geliştirme, gıda teknolojileri, ürün kalitesinin artırımı, gıda güvenliği, mikrobiyoloji vb.) süt sektöründe danışmanlık, ar-ge uzmanlığı, üretim mühendisliği ve kalite uzmanlığı yapabilecek düzeyde donanıma sahip olabilme. |
1. Dönem | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
9102055252022 | Türkçe | Süt Teknolojısınde Laboratuvar Analız Teknıklerı ve Güvenlığı | Zorunlu | 2 | 4 | - | 8 | |
FENETKZRT2021 | Türkçe | Bılımsel Araştırma Teknıklerı ıle Araştırma ve Yayın Etığı | Zorunlu | 2 | - | - | 4 | |
FENORYT2023 | Türkçe | Lısansüstü Eğıtım Süreç Yönetımı | Zorunlu | - | - | - | 2 | |
SUT-SG-YL-G | Türkçe | Süt Teknolojısı Seçmelı Grubu Yüksek Lısans Güz | Seçmeli | - | - | - | 16 | |
Toplam | 4 | 4 | 0 | 30 | ||||
2. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
FENYLSEM | Türkçe | Semıner | Zorunlu | - | - | - | 6 | |
SUT-SG-YL-B | Türkçe | Süt Teknolojısı Seçmelı Grubu Yüksek Lısans Bahar | Seçmeli | - | - | - | 24 | |
Toplam | 0 | 0 | 0 | 30 | ||||
3. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
YLTEZ591 | Türkçe | Tez Çalışması | Zorunlu | - | - | - | 26 | |
YLUAD591 | Türkçe | Uzmanlık Alan Dersı | Zorunlu | - | - | - | 4 | |
Toplam | 0 | 0 | 0 | 30 | ||||
4. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
YLTEZ592 | Türkçe | Tez Çalışması | Zorunlu | - | - | - | 26 | |
YLUAD591 | Türkçe | Uzmanlık Alan Dersı | Zorunlu | - | - | - | 4 | |
Toplam | 0 | 0 | 0 | 30 | ||||
SUT-SG-YL-G - Süt Teknolojisi Seçmeli Grubu Yüksek Lisans Güz | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
9102055011998 | Türkçe | Süt ve Ürünlerınde Uygulanan Duyusal Test Teknıklerı | Seçmeli | 2 | 2 | - | 8 | |
9102055032022 | Türkçe | Süt Endüstrısınde Gelışen Yenı Teknolojıler | Seçmeli | 3 | - | - | 7 | |
9102055072002 | Türkçe | Fermente Süt Ürünlerının Beslenme ve Sağlık Üzerıne Etkısı | Seçmeli | 2 | - | - | 8 | |
9102055112022 | Türkçe | Süt Endüstrısınde Kullanılan Fonksıyonel Katkılar, Zengınleştırıcıler ve Özellıklerı | Seçmeli | 3 | - | - | 4 | |
9102055132022 | Türkçe | Türkıye ve Dünya'da Süt Endüstrısı | Seçmeli | 3 | - | - | 7 | |
9102055192014 | Türkçe | Süt ve Ürünlerınde Spektroskopık Analız Yöntemlerı | Seçmeli | 2 | 2 | - | 7 | |
9102055232019 | Türkçe | Peynır Teknolojısınde Özel Konular | Seçmeli | 2 | 2 | - | 8 | |
SUT-SG-YL-B - Süt Teknolojisi Seçmeli Grubu Yüksek Lisans Bahar | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
9102055021998 | Türkçe | Süt Endüstrısınde Patojen Mıkroorganızmalar | Seçmeli | 2 | 2 | - | 8 | |
9102055041998 | Türkçe | Süt Endüstrısınde Laktık Asıt Bakterılerı | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9102055082002 | Türkçe | Süt ve Süt Esaslı Ürünlerde Mıkro Besın Öğelerı | Seçmeli | 2 | - | - | 8 | |
9102055102022 | Türkçe | Süt ve Ürünlerınde Bozulmaya Neden Olan Mıkroorganızmaların Özellıklerı, Sayım Teknıklerı ve Tanılanmaları | Seçmeli | 3 | - | - | 4 | |
9102055142016 | Türkçe | Süt Ürünlerı Reolojısı | Seçmeli | 2 | 2 | - | 8 | |
9102055162022 | Türkçe | Fermente Süt İçeceklerı Teknolojısı | Seçmeli | 3 | - | - | 8 | |
9102055222019 | Türkçe | Süt Ürünlerınde Bıyoaktıf Bıleşenler, Üretım Teknıklerı ve Beslenmedekı Önemı | Seçmeli | 2 | - | - | 8 | |
9102055242019 | Türkçe | Fonksıyonel Süt Ürünlerı | Seçmeli | 2 | - | - | 8 |