Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9005002011998 | MANTAR ÜRÜNLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE PAZARA HAZIRLANMASI | Ders | 2 | 3 | 3,00 |
Önlisans
Türkçe
Üretimi yapılmış olan kültür mantarlarının hasat öncesi ve hasat sonrası ürünün muhafazasında etkili olan faktörleri tanımlayarak, hasat sonrası kayıpları en aza indirmek, aynı zamanda ürünün kalite yönetim sistemleri çerçevesinde paketlenmesininden tüketiciye ulaşana kadarki aşamalarda farklı değerlendirme şekillerini, teorik ve uygulamalı olarak vermektir.
Öğr.Gör. Fatma MOROĞLU
1 | Pazarlama ve pazarlamada etkili olan faktörlerin tanımlanması |
2 | Mantarın pazara hazırlanması, pazarlama hizmetlerinin belirlenmesi ve doğru uygulanabilmesi |
3 | Mantarların değerlendirme ve tüketim şekilllerinin belirlenmesi ve kalite yönetim sistemleri içerisinde uygulanması |
4 | Hasat sonrası meydana gelen kayıpların tanımlanması ve bu kayıpların önlenme yollarının sağlanması |
5 | Kalite kavramı, kalite yönetim sistemi, standart kavramlarının algılanması |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Bu derste, pazarlamanın anlamı, pazarlamada ortaya çıkan değişmeler, pazarlamanın diğer birimlerle olan ilişkisi, pazarlamada rol oynayan faktörler, pazarlama hizmetleri, mantarın değerlendirme ve tüketim şekillleri, kaliteli bir mantarda aranan özellikler, hasat sonrası mantarlarda meydana gelebilecek kayıplar ve bunların önlenme yolları ve kalite sistemleri içerisinde bu uygulamaların yapılabilmesi teorik ve uygulamalı olarak verilmektedir.
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Ders hakkında genel bilgi ve pazarlama kavramı | Laboratuar | Türkçe anlatım | Pazarlama Ders notları, F.Moroğlu,sayfa 1 |
2 | Pazarlamada ortaya çıkan değişimler | Laboratuar | Türkçe anlatım | Pazarlama Ders notları, F.Moroğlu,sayfa 26 |
3 | Pazarlamanın diğer birimlerle ilişkisiPazarlamanın diğer birimlerle ilişkisi | Laboratuar | Türkçe anlatım | Pazarlama Ders notları, F.Moroğlu,sayfa 57 |
4 | Pazarlamada rol oynayan faktörler | Laboratuar | Türkçe anlatım | Pazarlama Ders notları, F.Moroğlu,sayfa 73 |
5 | Mantar pazarlamasında pazarlama hizmetleri | Laboratuar | Türkçe anlatım | Ders Kitabı, A.GÜNAY, Mantar Ürünlerinin Pazarlanması, değerlendirilmesi sayfa 45 |
6 | Mantarın toplanması, işlenmesi ve nakledilmesi | Laboratuar | Türkçe anlatım | Ders Kitabı, A.GÜNAY, Mantar Ürünlerinin Pazarlanması, değerlendirilmesi sayfa 102 |
7 | Mantarın değerlendirme ve tüketim şekillleri | Laboratuar | Türkçe anlatım | Ders Kitabı, A.GÜNAY, Mantar Ürünlerinin Pazarlanması, değerlendirilmesi sayfa 136 |
8 | Vize Sınavı | |||
9 | Değerlendirme ve tüketim şekilllerine göre mantarlarda aranacak özellikler | Laboratuar | Türkçe anlatım | Ders Kitabı, A.GÜNAY, Mantar Ürünlerinin Pazarlanması, değerlendirilmesi sayfa 163 |
10 | Hasat öncesi mantarları etkileyen faktörler | Laboratuar | Türkçe anlatım | Ders Kitabı, A.GÜNAY, Mantar Ürünlerinin Pazarlanması, değerlendirilmesi sayfa 191 |
11 | Mantarlarda hasat yöntemleri | Laboratuar | Türkçe anlatım | Ders Kitabı, A.GÜNAY, Mantar Ürünlerinin Pazarlanması, değerlendirilmesi sayfa 232 |
12 | Hasat sonrası meydana gelen kayıplar ve önleme yolları | Laboratuar | Türkçe anlatım | Ders Kitabı, A.GÜNAY, Mantar Ürünlerinin Pazarlanması, değerlendirilmesi sayfa 250 |
13 | Mantarların paketlenmesi | Laboratuar | Türkçe anlatım | Ders Kitabı, A.GÜNAY, Mantar Ürünlerinin Pazarlanması, değerlendirilmesi sayfa 291 |
14 | Kalite, kalite yönetim sistemi, sertifikasyon ve standart kavramları | Laboratuar | Türkçe anlatım | Ders Kitabı, A.GÜNAY, Mantar Ürünlerinin Pazarlanması, değerlendirilmesi sayfa 311 |
15 | Kalite yönetim sistemlerinde belgelendirme | Laborutuar | Türkçe anlatım | Ders Kitabı, A.GÜNAY, Mantar Ürünlerinin Pazarlanması, değerlendirilmesi sayfa 330 |
16 | Final Sınavı |
Boztok, K., 1980. Mantar Üretim Tekniği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 489, Ege Üni. Basımevi, 168 s, Bornova, İzmir. Erkel, İ., 2000. Kültür mantarı yetiştiriciliği, Kocaoluk yayınevi II. Baskı, İstanbul. Flegg, P.B. and Wood, D.A., 1985. Growing and fruiting, The Biology and Technology of the Cultivated Mushroom,141-178. Günay, A., 1995. Mantar Yetiştiriciliği, İlke kitabevi yayınları, yayın no: 22, Ankara Günay, A., Güler, A., Eren, E., 2009. Mantar Yetiştiriciliği, (Basım aşamasında) Oei, P.,2003. Mushroom Cultivation. Appropriate technololgy for mushroom growers, IBBN 90-5782-137-0, The Netherlands. Van Griensven, L.J.L.D., 1998. The cultivation of mushrooms, ISBN 0 9513959 0 4. Chang, S.T. and Miles, P.G.,2004. Mushrooms, Cultivation, Nutritional Value, Medicinal Effect and Environmental Impact. Second Edition,ISBN 0-8493-1043-1. Corporate Blvd., Boca Raton, Florida, by CRC Press LLC, USA
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Uygulama/Pratik | 14 | 2 | 28 |
Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 |
Toplam İş Yükü (saat) | 97 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | |
ÖÇ 1 | 5 | |||||||||||
ÖÇ 2 | 5 | |||||||||||
ÖÇ 3 | 3 | 4 | 5 | 5 | ||||||||
ÖÇ 4 | 3 | 4 | 5 | 5 | ||||||||
ÖÇ 5 | 4 | 5 |