Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
7010002082012 | HAYVANSAL ÜRÜNLER VE TEKNOLOJİSİ | Ders | 2 | 4 | 5,00 |
Önlisans
Türkçe
Bu ders ile öğrencilere, Türk Gıda Kodeksi ve TS standartlarına uygun olarak hammadde ve yardımcı maddeleri işletmeye almak, ön işlemleri kontrol etmek, içme sütü üretimini kontrol etmek, kurutulmuş süt ürünleri üretimini kontrol etmek ve yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır. Ayrıca, öğrencilere bu ders ile emülsiyon tipi ve fermente et ürünleri ile sucuk benzeri ürünlerin üretimini yapma yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Doç. Dr. Ayşe Malbora
1 | Hammadde ve yardımcı maddeleri işletmeye almak; |
2 | Ön işlemleri kontrol etmek; |
3 | 3 İçme sütü üretimini kontrol etmek; |
4 | 4 Yoğurt ve Tereyağı üretimi ve gerekli kontrollerini yapmak; |
5 | 5 Et ürünleri konusunda temel bilgiye sahip olur; |
6 | 6 Emülsiyon tipi et ürünlerini üretir ; |
7 | 7 Fermente et ürünlerini üretir; |
Birinci Öğretim
yok
yok
Hayvansal ürünlerin yapısı ve özellikleri, teknolojik özellikleri, işleme ve saklama yöntemleri ve üretim teknolojileri. Süt ve süt ürünleri üretimi ile et ve et ürünleri üretimini kontrol etmek.
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Dersin ve kaynakların tanıtılması | |||
2 | Sütün bileşimi- sütün oluşumu-süt hijyeni | |||
3 | Sütün nitelikleri, Süt İşletmelerinde miktar ölçümü+Hammadde ve yardımcı maddelerin depolanması+Sütün temizlenmesi | |||
4 | Sütün Temizlenmesi+Sütün havasının ve kokusunun alınması | |||
5 | Süt Yağının Ayrılması+ Sütün Standardizasyonu+ Sütün Homojenizasyonu | |||
6 | İçme Sütü Teknolojisi-Pastörize-UHT süt üretimi | |||
7 | Yoğurt Üretim Teknolojisi Sade Yoğurt Üretimi, Meyveli Yoğurt Üretimi Probiyotik Yoğurt Üretimi, Yoğurttan Ayran Üretimi | |||
8 | Ara sınav | |||
9 | Et ürünlerinin üretiminde uygulanan temel işlemler ve et ürünlerinin sınıflandırılması | |||
10 | Emülsiyon teknolojisi | |||
11 | Sosis üretim teknolojisi | |||
12 | Salam üretim teknolojisi | |||
13 | Fermente sucuk teknolojisi | |||
14 | Fermente sucuk teknolojisi | |||
15 | Hayvansal ürünlerin toplum sağlığındaki önemi | |||
16 | Final sınavı |
Hayvansal Ürünler Teknolojisi Mustafa Tayar, Mk. Cem Şen
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 15 | 4 | 60 |
Uygulama/Pratik | 1 | 1 | 1 |
Tartışma | 1 | 1 | 1 |
Soru-Yanıt | 1 | 1 | 1 |
Gözlem | 1 | 1 | 1 |
Örnek Vaka İncelemesi | 2 | 1 | 2 |
Beyin Fırtınası | 1 | 1 | 1 |
Rapor Hazırlama | 1 | 1 | 1 |
Seminer | 1 | 1 | 1 |
Bireysel Çalışma | 15 | 2 | 30 |
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 2 | 1 | 2 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 7 | 2 | 14 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
Okuma | 1 | 1 | 1 |
Rapor | 1 | 1 | 1 |
Performans | 1 | 1 | 1 |
Ev Ödevi | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü (saat) | 149 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | |
ÖÇ 1 | 3 | 3 | 1 | 3 | 3 | ||||
ÖÇ 2 | 3 | 3 | 2 | 3 | 3 | ||||
ÖÇ 3 | 4 | 2 | 2 | 3 | 2 | 3 | 3 | ||
ÖÇ 4 | 2 | 3 | 3 | 2 | 2 | 3 | 3 | ||
ÖÇ 5 | 3 | 4 | 3 | 2 | 3 | ||||
ÖÇ 6 | 2 | 2 | 4 | 2 | 3 | ||||
ÖÇ 7 | 2 | 2 | 3 | 2 | 3 |