GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
300003582017 ECZACILIK İŞLETMECİLİĞİ Ders 3 6 3,00

Lisans


Türkçe


Ekonomi ve işletme biliminin temel prensipleri doğrultusunda eczacılık hizmetlerinin yönetim ve organizasyonu, sağlık sistemleri, eczanelerin sistemdeki yeri, sağlık ekonomisi, sosyal güvenlik sistemleri, eczanelerin kuruluş işlemleri, iç ve dış dizaynı, halkla ilişikliler, meslek örgütü, meslektaş ilişkileri, hasta ve tüketici hakları gibi temel ve güncel eczane işletmeciliği konularının öğrencilere alandan örnekler sunularak tanıtılıp kavratılması amaçlanmaktadır.


Dr.Öğr.Üyesi Bülent KIRAN


1 İşletmenin ve yönetimin gelişimini ve bu alanlardaki gelişmelerin birbirleriyle olan ilişkilerini anlamak
2 Yönetim teorilerini karşılaştırarak, yönetimsel rolleri ve fonksiyonları tartışabilmek
3 İşletmeleri açıklamak için geliştirilmiş yaklaşımları işletme çevresi kapsamında tartışıp, örgütsel davranış ve karar verme üzerindeki etkilerini ortaya koymak
4 İşletme ve yönetim açısından çağdaş yaklaşımların önemini değerlendirebilmek

Birinci Öğretim


Yok


Yok


İşletmelerde temel kavramlar, İnsan ihtiyaçları, Mal ve hizmetler, Toplumsal kuramlar, Eczacılık hizmetlerinin özellikleri, Ekonomi, ekonomide genel kavramların açıklanması, İşletme ve eczane işletmelerinin özellikleri, fonksiyonları, eczacılık işletmelerinde çevre ve etik, İşletmelerde kuruluş çalışmaları, Yer seçimi, Yönetim ve eczacılık işletmelerinde uygulamaları, Serbest Eczacılıkta Deontolojik Suçlar, Avrupa’da Sağlık Sistemleri, Dünya’da ve Türkiye’de Hastane Eczacılığı, İlaç endüstrisi yapısal özellikleri ve küreselleşme ve gelecek perspektifleri, Eczacılıkta Kariyer Planlama incelenmektedir.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 • Dersin Kapsamı, Tanıtım, Genel Bilgiler, İlaç ve Eczacılık
2 • Modern İşletme Biliminin Kurucuları ve Görüşler, Ekonomide Temel Kavramları
3 • Dünya İlaç Pazarı ve Türkiye İlaç Piyasasının Yapısal Özellikleri
4 • İşletmenin Özellikleri; Çeşitleri, Amaçları; Çevresi, Fonkisyonları-1
5 • İşletmenin Özellikleri; Çeşitleri, Amaçları; Çevresi, Fonksiyonları -2 ve Eczane İşletmeleri
6 • İşletmelerde Etik ve Serbest Eczanelerde Deontolojik Suçlar
7 • İşletme Türleri, İşletmelerde Kuruluş, Fizibilite, Yer Seçimi ve Eczane İşletmeleri, İç ve Dış Mekan Özellikleri
8 Ara Sınav
9 • İşletmelerde Yönetim ve Organizasyon-1
10 • İşletmelerde Yönetim ve Organizasyon-2
11 • Avrupa’da Sağlık Sistemi Reformlarının Türk Sağlık ve Eczacılık Sistemine Etkileri
12 • Dünya’da ve Türkiye’de Hastaneler ve Hastane Eczacılığında Yeni Trendler
13 • İlaç Endüstrisinde Küreselleşme ve Eczacılık Sektörüne Etkileri
14 • Eczacılıkta Kariyer Planlama
15 • Eczacılıkta Kariyer Planlama
16 Final Sınavı

Eczacılık İşletmeciliği Ders Notları-Bülent KIRAN Türkiye İlaç Sanayii-Nurettin ABACIOĞLU Pharmaceutical Marketing-Mickey C.Smith,Et al. Modern İşletmecilik-İsmet Mucuk Genel İşletmecilik Bilgileri-Halil Can,Doğan Tuncer,Doğan Yaşar Ayhan İşletme Yönetimi ve Organizasyonu-Güngör ONAL İşletme Yönetimi-Hasan TUTAR Yönetim-Kurthan FİŞEK


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Tartışma 14 1 14
Örnek Vaka İncelemesi 3 1 3
Seminer 1 2 2
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 15 15
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 24 24
Toplam İş Yükü (saat) 90

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16 PÇ 17 PÇ 18 PÇ 19 PÇ 20 PÇ 21
ÖÇ 1 1 2 1 1 2 1 2
ÖÇ 2 1 2 2 2 2 2 2
ÖÇ 3 2 3 3 4 2 2 1 3
ÖÇ 4 2 4 3 4 2 2 1 2
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek