Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
BKM405 | GIDA KALİTE KONTROL | Seçmeli Ders Grubu | 4 | 7 | 4,00 |
Lisans
Türkçe
Bu dersin sonunda, öğrencilerin kalite ve kalite ile ilgili temel kavramlar ile kalite sisteminin organizasyonunda ele alınan kriteterleri, gıda kalitesi ve gıda kalitesini oluşturan temel faktörleri öğrenmesi, gıdaların duyusal özellikleri ile duyusal değerlendirmenin önemi, besleyici öğeler, gıdalarda meydana gelen kontaminasyon ve öneminin kavranması amaçlanmaktadır
Prof. Dr. Figen KOREL
1 | Gıda kalitesini oluşturan bileşenlerin öneminin kavranması |
2 | Gıda güvenliğinin önemi, gıda kalitesi bileşenleri ile gıda güvenliği arasındaki ilişkinin bağlantılarının kavranması |
3 | Gıda kalitesinin ölçülmesinde kullanılacak resmi yöntemlerin hangilerinin olduğu ve bunlara hangi kaynaklardan ulaşılabileceğinin kavranması |
4 | Verileri çözümleme, deney yapma ve tasarlama, sonuçları yorumlama becerisi, |
5 | Gıda kalite karakteristiklerinin neler olduğunun kavranması |
6 | Gıdaların duyusal özelliklerinin ve Gıdaların duyusal olarak değerlendirilmesinin kalite açısından öneminin kavranması |
7 | Gıda maddelerinde oluşan kontaminantların kalite açısından öneminin kavranması ve Gıda katkı maddelerinin öneminin kavranması |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Kalite, kalite kontrol, toplam kalite kavramları ve Kalite kontrol aktivitelerinin tarihsel gelişimi, Gıda kalite sağlama sistemleri- HACCP, GMP, GHP, GDP, Gıda kalite karakteristiklerinin tanımı ve sınıflandırılması,
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Kalite, kalite kontrol, toplam kalite kavramları ve Kalite kontrol aktivitelerinin tarihsel gelişimi | ||
2 | Gıda kalitesi ve kontrolüne ait temel tanımlamalar ve açıklamalar Gıda kalite sağlama sistemleri- HACCP, GMP, GHP, GDP | ||
3 | Gıda kalite karakteristiklerinin tanımı ve sınıflandırılması | ||
4 | Gıdaların duyusal özellikleri, görünüş , renk | ||
5 | Gıdaların duyusal özellikleri, doku vizkozite | ||
6 | Gıdalarda doku ölçümünde kullanılan fiziksel ve kimyasal yöntemler | ||
7 | Gıdalarda kusur ve kusurun sınıflandırılması Gıdalarda kusur ölçümünde kullanılan yöntemler | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | Gıdalarda lezzet, tat ve koku maddelerini özellikleri Lezzettin ölçülmesi ve değerlendirilmesi | ||
10 | Gıdaların duyusal değerlendirilmesi, temel gereksinimler, Duyusal test teknikleri | ||
11 | Gıdalarda besleyici öğelerin kontrolünde kullanılan teknikler, protein, yağ tayini, karbonhidrat ve şeker tayini yöntemleri | ||
12 | Gıdaların yapısına etki eden bileşenlerin belirlenmesi amacıyla yapılan analizler, nem ve kuru madde tayini | ||
13 | Gıdaların yapısına etki eden bileşenlerin belirlenmesi amacıyla yapılan analizler | ||
14 | Gıda maddelerinde kontaminantlar, tarımsal kalıntılar, çevresel faktörlerle oluşan kontaminasyon | ||
15 | Gıda katkı maddeleri yoluyla oluşan kontaminantlar nitrozaminler, mikrobiyolojik kaynaklı kimyasal toksinler, mikotoksinler | ||
16 | Fiziksel analizler (Lovibond tintometresi Hunter kolorimetresi |
Altuğ, T., Ova, G., Demirağ, K., Kurtcan, Ü., “Gıda Kalite Kontrolu”, Ege Üniversitesi Basımevi. Bornova, İzmir, (2000). A., Twigg, B.A., “Quality Control for the Food Industry”. The AVI Publ. Comp. Inc. Westport, Connecticut, (1984) Gould, W.A., “Total Quality Management for the Food Industries”, CTI Publ. Inc. Baltimore, USA, (1992)
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (saat) | 110 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | |
ÖÇ 1 | 5 | ||||||||||||||
ÖÇ 2 | 5 | 4 | |||||||||||||
ÖÇ 3 | 5 | ||||||||||||||
ÖÇ 4 | 5 | ||||||||||||||
ÖÇ 5 | 4 | 4 | |||||||||||||
ÖÇ 6 | 4 | ||||||||||||||
ÖÇ 7 | 5 |