Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
BKM2411 | FOOD BIOTECHNOLOGY | Seçmeli Ders Grubu | 4 | 7 | 4,00 |
Lisans
İngilizce
Bu dersin amacı, öğrencilerin biyoteknolojik uygulamalarla ilgili olarak daha önceki derslerde kazandıkları bilgi birikimi ile gıda üretimi sistemleri arasında bağlantı kurulmasıdır.
Doç. Dr. Serap Evran
1 | Gıda üretimi ve işlenmesinde kullanılan yeni stratejiler hakkında tartışabilme |
2 | Gıda biyoteknolojisinin güncel uygulamalarını anlayabilme |
3 | Gıda biyoteknolojisinin prensipleri ve farklı kullanım alanlarını açıklayabilme |
4 | Rekombinant proteinler, katkı maddeleri, transgenik gıdalar ve gıda biyoteknolojinde kullanılan diyagnostik sistemlerinin üretimi ile ilgili prensipleri anlayabilme |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Transgenik gıdalar, biyoteknolojik gıda katkı maddeleri, gıda analizlerinde kullanılan biyoteknolojik analizler ve bu alandaki hukuki düzenlemeler.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Gıda biyoteknolojisine giriş. Gıda teknolojisi ve gıda biyoteknolojisi arasındaki fark. | ||
2 | Modern biyoteknolojik tekniklere giriş | ||
3 | Rekombinant proteinler (Gıdada kullanılmak üzere üretimi ve uygulamaları) | ||
4 | Gıda uygulamalarında bitki biyoteknolojisi | ||
5 | Gıda uygulamalarında hayvan biyoteknolojisi | ||
6 | Gıdalar için fermentasyon biyoteknolojisi. Şarap ve süt ürünlerinin biyoteknolojisi. | ||
7 | Probiyotik teknolojisi | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | Genetik modifiye gıda ürünleri | ||
10 | Fonksiyonel gıdalar ve biyoteknoloji | ||
11 | Bitki ve hayvanların kullanılması yoluyla moleküler tekniklerle ilaç üretimi (moleküler farming) | ||
12 | Gıda kaynaklı patojenlerin ve toksinlerin hızlı dedeksiyonu için kullanılan araçlar | ||
13 | Gıda biyoteknolojisi ürünleri ile ilgili etik ve güvenlik konuları. Gıda biyoteknolojisi ile ilgili yasal düzenlemeler | ||
14 | Sunum | ||
15 | Sunum | ||
16 | Final sınavı |
Food Biotechnology, Second Edition. Edited by Kalidas Shetty, Gopinadhan Paliyath, Anthony Pometto, and Robert E. Levin. CRC Press 2005. Food Biotechnology, Stahl, Ulf, Donalies, Ute E.B., Nevoigt, Elke (Eds.), Springer 2008. Fundamentals of Food Biotechnology, 2nd Edition, Byong H. Lee, Wiley-Blackwell 2015
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Rapor Hazırlama | 1 | 10 | 10 |
Rapor Sunma | 1 | 2 | 2 |
Bireysel Çalışma | 5 | 5 | 25 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 |
Okuma | 2 | 4 | 8 |
Toplam İş Yükü (saat) | 117 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | |
ÖÇ 1 | 5 | 5 | |||||||||||||
ÖÇ 2 | 5 | 5 | 5 | ||||||||||||
ÖÇ 3 | 5 | 5 | 5 | 5 | |||||||||||
ÖÇ 4 | 5 | 5 |