GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
BKM2411 FOOD BIOTECHNOLOGY Seçmeli Ders Grubu 4 7 4,00

Lisans


İngilizce


Bu dersin amacı, öğrencilerin biyoteknolojik uygulamalarla ilgili olarak daha önceki derslerde kazandıkları bilgi birikimi ile gıda üretimi sistemleri arasında bağlantı kurulmasıdır.


Doç. Dr. Serap Evran


1 Gıda üretimi ve işlenmesinde kullanılan yeni stratejiler hakkında tartışabilme
2 Gıda biyoteknolojisinin güncel uygulamalarını anlayabilme
3 Gıda biyoteknolojisinin prensipleri ve farklı kullanım alanlarını açıklayabilme
4 Rekombinant proteinler, katkı maddeleri, transgenik gıdalar ve gıda biyoteknolojinde kullanılan diyagnostik sistemlerinin üretimi ile ilgili prensipleri anlayabilme

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Transgenik gıdalar, biyoteknolojik gıda katkı maddeleri, gıda analizlerinde kullanılan biyoteknolojik analizler ve bu alandaki hukuki düzenlemeler.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Gıda biyoteknolojisine giriş. Gıda teknolojisi ve gıda biyoteknolojisi arasındaki fark.
2 Modern biyoteknolojik tekniklere giriş
3 Rekombinant proteinler (Gıdada kullanılmak üzere üretimi ve uygulamaları)
4 Gıda uygulamalarında bitki biyoteknolojisi
5 Gıda uygulamalarında hayvan biyoteknolojisi
6 Gıdalar için fermentasyon biyoteknolojisi. Şarap ve süt ürünlerinin biyoteknolojisi.
7 Probiyotik teknolojisi
8 Ara sınav
9 Genetik modifiye gıda ürünleri
10 Fonksiyonel gıdalar ve biyoteknoloji
11 Bitki ve hayvanların kullanılması yoluyla moleküler tekniklerle ilaç üretimi (moleküler farming)
12 Gıda kaynaklı patojenlerin ve toksinlerin hızlı dedeksiyonu için kullanılan araçlar
13 Gıda biyoteknolojisi ürünleri ile ilgili etik ve güvenlik konuları. Gıda biyoteknolojisi ile ilgili yasal düzenlemeler
14 Sunum
15 Sunum
16 Final sınavı

Food Biotechnology, Second Edition. Edited by Kalidas Shetty, Gopinadhan Paliyath, Anthony Pometto, and Robert E. Levin. CRC Press 2005. Food Biotechnology, Stahl, Ulf, Donalies, Ute E.B., Nevoigt, Elke (Eds.), Springer 2008. Fundamentals of Food Biotechnology, 2nd Edition, Byong H. Lee, Wiley-Blackwell 2015


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Rapor Hazırlama 1 10 10
Rapor Sunma 1 2 2
Bireysel Çalışma 5 5 25
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 10 10
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 30 30
Okuma 2 4 8
Toplam İş Yükü (saat) 117

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1 5 5
ÖÇ 2 5 5 5
ÖÇ 3 5 5 5 5
ÖÇ 4 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek