| Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
|---|---|---|---|---|---|
| ZZO202 | HAYVAN YETİŞTİRME VE BESLEME | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 3 | 4,00 |
Lisans
Türkçe
Çitlik hayvanlarının yetiştirilmesine ve beslenmesine ilişkin bilimsel, güncel ve pratik bilgilerin verilmesi
Prof. Dr. Can UZMAY Prof. Dr. Zümrüt AÇIKGÖZ
| 1 | Çiftlik hayvanlarının yetiştirme ve beslenmesine ilişkin temel kavram/bilgilerin kazanılması |
| 2 | Farklı hayvan türlerinin yetiştirilmesinde kullanılan tekniklerle ilgili bilgi edinilmesi |
| 3 | Çiftlik hayvanlarının beslenmesinde kullanılan yemler ve yemleme yöntemleri hakkında bilgi edinilmesi |
Yok
Yok
Çiftlik hayvanlarının yetiştirilmesi ve beslenmesi konularında genel teorik ve pratik bilgiler
| Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
|---|---|---|---|---|
| 1 | Tarımsal üretimde hayvancılık ve hayvansal ürünlerin insan beslenmesindeki yeri | Tür ve ırkların tanıtımı ve barınaklar | ||
| 2 | Dünya’da ve Türkiye’de hayvancılık, Türkiye’de hayvancılığın başlıca sorunları | Numaralama ve kayıt tutma | ||
| 3 | Türler ve ırklar (Tür ve ırkın tanımı ve ilgili konular) | Numaralama ve kayıt tutma | ||
| 4 | Sığır ırkları, sığırın üreme özellikleri, sığırdan süt ve et üretimi | Tescilli yerli ırklar videosu | ||
| 5 | Koyun-keçi ırkları, koyun-keçide üreme özellikleri, süt, et ve yapağı üretimi | Sığırcılık uygulamaları | ||
| 6 | Tavuk ırkları, yumurta ve et tavukçuluğu | Koyun ve keçicilik uygulamaları | ||
| 7 | Arı ve ipekböceği yetiştiriciliği | Tavukçuluk uygulamaları | ||
| 8 | ARASINAV | Arı ve ipekböcekçiliği uygulamaları | ||
| 9 | Yemin tanımı, bileşimi ve sınıflandırılması | Bölüm kimyasal ve yem laboratuvarlarının tanıtımı | ||
| 10 | Hayvan beslemede kullanılan yemler, özellikleri ve yem değerini etkileyen faktörler | Kaba ve yoğun yemlerin tanıtılması, yemlerden örnek alma | ||
| 11 | Hayvan beslemenin genel ilkeleri | Yemlerin fiziksel, kimyasal ve biyolojik analiz yöntemleri | ||
| 12 | Ruminant hayvanların beslenmesi | Rasyon ve karma yem hazırlamanın genel prensipleri | ||
| 13 | Ruminant hayvanların beslenmesi | Ruminant hayvanlar için örnek rasyon hazırlama | ||
| 14 | Kanatlı kümes hayvanlarının beslenmesi | Kanatlı kümes hayvanları için örnek karma yem hazırlama | ||
| 15 | Kanatlı kümes hayvanlarının beslenmesi | UYGULAMA SINAVI | ||
| 16 | FİNAL SINAVI |
Akman, N. 2000. Pratik Sığır Yetiştiriciliği. Türk Ziraat Mühendisleri Birliği Vakfı Yayını. Cheeke, P.R. 2005. Applied Animal Nutrition Feeds and Feeding. Pearson Published by Prentice Hall. Upper Saddle River, New Jersey 07458. ISBN: 0-13-113331-4. Doğaroğlu, M. 2008. Modern Arıcılık Teknikleri. Anadolu Ofset San ve Tic LTD ŞTİ Bağcılar-İstanbul. Koçak, Ç; Kaymakçı, M.; Sönmez R. 1990. Zootekni Uygulamaları (4. Basım). Ege Üniv. Zir.Fak. Yayınları. No: 289, İzmir Kaymakçı, M., 2006. İleri Koyun Yetiştiriciliği.Genişletilmiş 6. Baskı, Meta Basım. Bornova-İzmir. Kaymakçı, M., 2006. Keçi Yetiştiriciliği. Meta Basım. Bornova-İzmir. Klasing, K.C.1998. Comparative Avian Nutrition. CAB International. ISBN: 0 851992196. Kutlu, H.R. 2009. Tavukların Beslenmesi. TAVUKÇULUK BİLİMİ- Yetiştirme, Besleme-Hastalıklar. Bölüm 11, 353-498s. Bey Ofset Matbaacılık, ANKARA. Leeson, S., Summers, J.D. 1997. Commercial Poultry Nutrition. Published by University Books, P.O.Box 1326, Guelph, Ontario, Canada, N1H 6N8. Özkan, K., Açıkgöz, Z. 2007. Kanatlı Kümes Hayvanlarının Beslenmesi. Hasad Yayıncılık LTD. ŞTİ. 978-975-8377-55-8. İstanbul.
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
|---|---|---|
| Ara Sınav | 1 | 100 |
| Toplam | 100 | |
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
| Final Sınavı | 1 | 100 |
| Toplam | 100 | |
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | |
Yok
| Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
|---|---|---|---|
| Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
| Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
| Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
| Uygulama/Pratik | 13 | 2 | 26 |
| Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
| Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
| Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 |
| Sözlü Sınav | 1 | 2 | 2 |
| Toplam İş Yükü (saat) | 113 | ||
| PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | |
| ÖÇ 1 | 3 | |||||||||
| ÖÇ 2 | 3 | |||||||||
| ÖÇ 3 | 3 | 4 |