| Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
|---|---|---|---|---|---|
| ORH301 | ORGANİK HAYVANCILIK | Seçmeli Ders Grubu | 3 | 5 | 4,00 |
Lisans
Türkçe
Organik hayvansal üretim ile ilgili bilimsel, güncel ve pratik bilgilerin öğretilmesi
Prof. Dr. Figen KIRKPINAR Prof. Dr. Nedim Koşum
| 1 | Organik hayvansal üretim ile ilgili genel bilgileri ve temel ilkeleri öğrenir |
| 2 | Organik hayvansal üretimin Dünya ve Türkiye’deki gelişimini ve güncel durumunu izleyebilir |
| 3 | İlgili yasal düzenlemeleri ve denetim-sertifikasyon mekanizmasını bilir |
| 4 | Farklı hayvan türlerinde organik üretimin ilke ve esaslarını bilir (genotipler, ıslah, bakım, yönetim, barındırma, sağlık koruma, yemler ve besleme) |
Yok
Yok
Organik hayvansal üretimin tanımı, gelişimi, Dünyada ve Türkiye’de durum, yasal düzenlemeler, sertifikasyon süreci ve denetim, türlere göre organik hayvancılığın temel ilkeleri (kullanılacak genotipler, ıslah, bakım yönetim, barındırma, sağlık koruma, yemler ve besleme)
| Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
|---|---|---|---|---|
| 1 | Organik hayvansal üretimin tanımı, gelişimi, Dünyada ve Türkiye’de durum | Konu ile ilgili literatür araştırması | ||
| 2 | Organik üretimde genel yasal düzenlemeler, sertifikasyon süreci ve denetim | Konu ile ilgili yasaların okunması | ||
| 3 | Organik sığırcılık: genotip, ıslah | Konu ile ilgili kaynak okunması | ||
| 4 | Organik sığırcılık: barındırma ilkeleri, manejman ve sağlık koruma | Ahırda inceleme | ||
| 5 | Sığırlarda sindirim sistemi, fizyolojisi ve besin maddesi ihtiyaçları | Ahırda inceleme | ||
| 6 | Sığırlarda organik besleme | Yem kaynaklarının incelenmesi | ||
| 7 | Organik koyunculuk ve keçicilik: genotip, ıslah | Konu ile ilgili kaynak okunması | ||
| 8 | ARASINAV | |||
| 9 | Organik koyunculuk ve keçicilik: barındırma ilkeleri, manejman ve sağlık koruma | Ağılda inceleme | ||
| 10 | Koyun ve keçilerde sindirim sistemi, fizyolojisi ve besin maddesi ihtiyaçları | Ağılda inceleme | ||
| 11 | Koyun ve keçilerde organik besleme | Yem kaynaklarının incelenmesi | ||
| 12 | Organik kümes hayvanları: genotip, ıslah | Konu ile ilgili kaynak okunması | ||
| 13 | Organik kümes hayvanları: barındırma ilkeleri, manejman ve sağlık koruma | Kümeste inceleme | ||
| 14 | Organik kümes hayvanlarında sindirim sistemi, fizyolojisi ve besin maddesi ihtiyaçları | Kümeste inceleme | ||
| 15 | Organik kümes hayvanlarında organik besleme | Yem kaynaklarının incelenmesi | ||
| 16 | FİNAL SINAVI |
Bio Suisse Standards for the production, processing and marketing of produce from organic farming Switzerland (2007). 55 p. Beşirli, G. (2009). Organik Tarım. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü Çiftçi Eğitim ve Yayım Serisi, Ankara Codex Alimentarious, Guidelines For The Production, Processing, Labelling And Marketing Of Organically Produced Foods, GL 32 – 1999, Rev. 1 – (2001) 52 p. Council Regulation (EEC) No 2092/91, 24 June 1991. On Organic Production Of Agricultural Products and Indications Referring Thereto On Agricultural Products And Foodstuffs. 1991R2092.Amended by: Official Journal, 06.05. (2006). 95 p. CCOF, 2000. Certification handbook. www.ccof.org Hansen, G. J, H.F. Alroe and O. Schmid. Organic Rules Database: to support revision of the EU Regulation on Organic Agriculture (www.organic-revision.org). (2006) International Federation of Organic Agriculture Movements (IFAOM) Basic Standarts. (2005). Lampkin, N., (1997). Organic poultry production.Welsh Institute of Rural Studies. University of Wales. Aberystwyth. McDonald P, R.A. Edwards, J.F.D. Greenhalgh, C.A. Morgan, Animal Nutrition (Sixth Edition), Pearson Education Limited, Edinburgh Gate, Harlow, Essex CM20 2 JE 672 p. (2002). Yussefi, M., Radics L., Organic farming course book for post-secondary education. Szaktudas Kiado Haz, Budapest. 263 p. (2006). Willer, H. (2002). www.soel.de/inhalte/publikationen/s_74_04.pdf Şayan Y., ve M. Polat, Organik Hayvansal Üretimin Genel Prensipleri (Bölüm 20). Sürdürebilir Rekabet Avantajı Elde Etmede Organik Tarım Sektörü, Sektörel Stratejiler ve Uygulamalar, URAK Yayinlari Yayın No: 2006/1. 474-482. (2006).
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
|---|---|---|
| Ara Sınav | 1 | 100 |
| Toplam | 100 | |
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
| Final Sınavı | 1 | 100 |
| Toplam | 100 | |
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | |
Yok
| Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
|---|---|---|---|
| Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
| Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
| Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
| Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 4 | 18 | 72 |
| Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
| Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
| Toplam İş Yükü (saat) | 134 | ||
| PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | |
| ÖÇ 1 | 5 | 5 | ||||||||
| ÖÇ 2 | 5 | 5 | 5 | |||||||
| ÖÇ 3 | 5 | 5 | 5 | |||||||
| ÖÇ 4 | 5 | 5 |