GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
İHU302 İYİ HAYVANCILIK UYGULAMALARI Seçmeli Ders Grubu 3 6 4,00

Lisans


Türkçe


Dersin amacı, öğrencilerin İyi Hayvancılık Uygulamalarının dayanakları, tanım ve terimleri, hayvansal Tabanda bulunan kontrol noktası, uygunluk kriterleri ve uygunluk seviyesi hakkında teorik bilgilerle donanmalarını sağlamaktır.



1 İyi tarım uygulamaları ve hayvancılık arasındaki ilişkileri öğrenme
2 Gıda güvenliği, kalite yönetim sistemi, iş güvenliği sistemi konularını kavrayabilme
3 Hayvancılıkta belgelendirme sistemleri konularındaki gelişmeleri izleyebilme
4 Hayvancılık işletmelerinde iyi uygulamalara geçiş stratejilerini belirleyebilme

Birinci Öğretim


YOK


[Yok]


İyi Tarım Uygulamaları Standardının Dayanakları, Tanım ve Terimler, Hayvancılık Tabanlı Tüm Bölümler (Ruminant, Süt Sığırcılığı, Besicilik, Tavukçuluk, Hindicilik)


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 İyi Tarım Uygulamalarının Gelişimi (Hayvancılık Tabanlı)
2 İyi Tarım Uygulamaları Standardının Dayanakları (Tanım ve Terimler)
3 İyi Tarım Uygulamalarında Tanım ve Terimler (Hayvancılık tabanlı tüm bölümlerin tanıtılması, kontrol noktası, uygunluk kriterleri ve uygunluk seviyesi)
4 İyi Hayvancılık Uygulamaları (Entegre Çiftlik Yönetimi)
5 İyi Tarım Uygulamalarında Hayvansal Taban
6 İyi Hayvancılık Uygulamalarında Ruminant Tabanı
7 İyi Hayvancılık Uygulamalarında Genç Sığırlar ve Et Sıgırcılığı
8 Arasınav
9 İyi Hayvancılık Uygulamalarında Süt Sığırcılığı Tabanı-1
10 İyi Hayvancılık Uygulamalarında Süt Sığırcılığı Tabanı-2
11 İyi Hayvancılık Uygulamalarında Koyun ve Keçi
12 İyi Hayvancılık Uygulamalarında Tavukçuluk Tabanı (Broiler)-1
13 İyi Hayvancılık Uygulamalarında Tavukçuluk Tabanı (Yumurta)-2
14 İyi Hayvancılık Uygulamalarında Hindicilik Tabanı
15 Türkiye’de İyi Hayvancılık Uygulamaları (çiftlik örnekleri)
16 Final Sınavı (Değerlendirme)

Ders Notları (Power-point sunumu) Yardımcı Ders Kitabı ve makaleler: Noordhuizen J., J.C. da Silva,S-J. Boersema, A. Viera, 2008. Applying HACCP-based Quality Risk Management on dairy farms, Wageningen Academic Publishers, Netherland ISBN: 978-90-8686-052-4 ISO-9001:2000: Kalite Yönetimi Sistemi ISO-22000: Gıda Güvenliği Sistemi (HCCP-Tehlike Analizleri ve Kritik Kontrol Noktası) IS0-14000:Çevre Yönetim Sistemi OHSAS-18000 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

YOK


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Bireysel Çalışma 14 1 14
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 2 5 10
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 2 5 10
Okuma 14 1 14
Toplam İş Yükü (saat) 80

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13
ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek