Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
1001003212014 | SU ÜRÜNLERİ İŞLETMECİLİĞİ | Seçmeli Ders Grubu | 3 | 5 | 3,00 |
Lisans
Türkçe
Bu ders ile öğrencilerin işletme yönetiminde ekonomiyi kullanabilmeleri hedeflenmektedir. İşletmecilik ile ilgili temel kavramların kavranması, öğrencilerin işletmecilikte kullanılan temel ekonomi prensipleri hakkında bilinçlendirilmesi, tüm mühendislik formasyonlarında gerekli olan işletme planlamasının öğretilmesi, su ürünleri yetiştiriciliği yapılan işletmelerde verimlilik ve performans ölçütlerinin değerlendirilmesinin öğretilmesi ve öğrencilere, su ürünleri işletmelerinde muhasebe ile ilgili önemli analizleri gerçekleştirip değerlendirebilme becerilerini kazandırılması amaçlanmaktadır.
Prof. Dr. Dilek EMİROĞLU Doç. Dr. M. Tolga Tolon
1 | İşletmecilik ile ilgili temel kavramları ve işletmecilikte kullanılan temel ekonomik prensipleri öğrenebilme |
2 | Su ürünleri işletmelerinde temel prensiplerden yararlanarak işletmenin varlığını sürdürebilmesi ve karlılığını yükseltebilmesi açısından gerekli hesapları yapabilme |
3 | Su ürünleri yetiştiriciliği yapılan işletmelerde kayıt tutma yöntemlerinin kavranılarak bilanço, gelir-gider tablosu oluşturulması öğrenilerek oluşturulan bu tablolardan kazanılan analiz yeteneği ile işletme verimliliğini ve performansını değerlendirebilme |
Yok
Yok
İşletme ekonomisine giriş ve su ürünleri sektörüne uygulanması, işletmelerin sınıflandırılması, işetmecilikte kullanılan temel prensipler, işletmelerde karar alma, ikame prensibi, azalan verim prensibi, eş marjinal gelir prensibi hesaplamaları, akuakültür işletmelerinde planlama, verimlilik, su ürünleri işletmelerinde bilanço, gelir-gider tablosu hesaplamaları ve bu tabloların analiz edilerek yorumlanması, akuakültür işletmelerinde net çiftlik geliri hesabı, brüt ve net hasıla, işletme ve girişimci karının hesaplanması, verimlilik, rantabilite, üretim maliyeti, vb. hesapların yapılması.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Su ürünleri işletmeciliğine giriş, işletmelerin sınıflandırılması, azalan verim prensibi | ||
2 | İşletmecilikte kullanılan ikame prensibi ve eş marjinal gelir prensibi | ||
3 | Azalan verim prensibi, ikame prensibi, azalan verim prensibi uygulamaları | ||
4 | Eş marjinal gelir prensibi uygulamaları | ||
5 | Akuakültür işletmelerinde fiziksel planlama birimleri | ||
6 | Ara sınav | ||
7 | Akuakültür işletmelerinde kullanılan kimi kayıt yöntemleri ve bilanço hesabı | ||
8 | Bilanço uygulaması | ||
9 | Akuakültür işletmelerinde gelir-gider kalemleri | ||
10 | İşletmede gelir-gider tablolarının oluşturulması, bilanço ve gelir-gider tablolarından işletmeye yönelik yorumlar yapılabilmesi için gerekli hesaplamalar | ||
11 | Gelir-gider analizi uygulaması | ||
12 | Akuakültür işletmelerinde üretim maliyetleri uygulaması | ||
13 | Akuakültür işletmelerinde verimlilik, karlılık tanımlamaları ve hesaplamaları | ||
14 | Akuakültür işletmelerinde verimlilik, karlılık hesaplamaları uygulaması | ||
15 | Akuakültür işletmelerinde su ürünlerine yönelik üretim maliyetleri | ||
16 | Final Sınavı |
Waugh, G. 1980. Management of fisheries . University of New South Wales Puplishing. Daft, R.L. and Marcic, D., 2009.Understanding Management. ISBN 10:0324581785. USA. Sabuncuoğlu, Z. ve Tokol, T. 2001. İşletme . ISBN: 9758606034,9789758606030. Ezgi Yayınları. Can, H., Tuncer, D., Ayhan, D., Y.1990. Genel İşletmecilik Bilgileri. ISBN:975751506X,9789757515067.Adım Yayıncılık. James Meade, 1989. Aquaculture Management. ISBN: 0412077116, 9780412077111. Springer.
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Soru-Yanıt | 14 | 1 | 14 |
Bireysel Çalışma | 2 | 5 | 10 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 |
Toplam İş Yükü (saat) | 79 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | |
ÖÇ 1 | 4 | 4 | 2 | 3 | |||||||||
ÖÇ 2 | 5 | 3 | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 | 3 | |||||
ÖÇ 3 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 |