Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
1301001352012 | INTRODUCTION TO BUSINESS | Ders | 1 | 1 | 3,00 |
Lisans
İngilizce
Bu derste işletme bilimine ilişkin önemli kavramlar ortaya konularak, alana ilişkin temel düzeyde bilgiler sunulacaktır.
Araş. Gör. Dr. İnanç KABASAKAL
1 | İşletme yönetimi kavramını ve fonksiyonlarını anlamak. |
2 | Yönetim teorilerini karşılaştırmak yoluyla yöneticilerin rollerini ve işlevlerini ele alabilmek. |
3 | İşletmeler bağlamında örgütsel davranış ve karar verme süreçlerine ilişkin yönetim yaklaşımlarını ele alabilmek. |
4 | Güncel konular ışığında işletmelerin ve işletme yönetiminin önemini kavramak. |
5 | Pazarlama yönetimi bağlamında yeni ürün geliştirme, tutundurma, dağıtım, fiyatlama gibi faaliyetleri tanımlayabilmek. |
6 | Planlama, örgütleme, işletme faaliyetlerinin kontrolü gibi yönetimsel süreçleri tanımlayabilmek. |
7 | Günümüz rekabeçi işletme çevresinde bilgi teknolojilerinin önemini kavramak ve ortaya koyabilmek. |
8 | Stratejik yönetime ilişkin prensipleri örgüt yönetimi bağlamında öneriler geliştirmek üzere kullanabilmek. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Ders, işletme bilimine ilişkin konulara giriş düzeyinde ancak kapsamlı bir bakış sunacaktır. İşletme fonksiyonlarına bütüncül biçimde özet sağlanacak olup, ekonomik çevre, küresel rekabet, girişimcilik, yönetim, insan kaynakları yönetimi, pazarlama, muhasebe, finans, bilgi sistemleri konularına değinilecektir. Öğrencilerin eleştirel bir bakış açısı geliştirilmesi amaçlanmakta, işletme fonksiyonları arası sinerjiye vurgu yapan bütüncül bir bakış açısı sunulacaktır.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Giriş | ||
2 | İşletmeler ve çevreleri: ABD Örneği | ||
3 | İşletme Etiği ve Sosyal Sorumluluk Kavramı | ||
4 | Girişimcilik, Yeni İşletmelerin Kurulması, Ortaklık Yapısı Bakımından İşletmeler | ||
5 | Küresel Pazarlar Bağlamında İşletme Yönetimi | ||
6 | İşletme Yönetimi | ||
7 | İşletme Yönetimi Bağlamında Organizasyon | ||
8 | Üretim Yönetimi ve Kalite | ||
9 | Vize Sınavı | ||
10 | Çalışan Davranışı ve Motivasyon | ||
11 | Liderlik ve Karar Verme | ||
12 | Pazarlama Süreci | ||
13 | Tüketici Davranışı | ||
14 | Mal ve Hizmetler, Ürün Geliştirme ve Fiyat Belirleme | ||
15 | İşletmeler İçin Bilgi Teknolojileri | ||
16 | Final Sınavı |
• Ebert, R.J., Griffin, R.W., “Business Essentials”, 11th (Global Edition), Pearson, (2017) • Bovee C. L., Thill J. V., “Business in Action”, Prentice Hall, (2010)
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 4 | 3 | 12 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 5 | 3 | 15 |
Okuma | 10 | 2 | 20 |
Toplam İş Yükü (saat) | 91 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | |
ÖÇ 1 | 1 | 5 | 4 | 5 | |||||||||
ÖÇ 2 | 1 | 5 | 4 | 5 | |||||||||
ÖÇ 3 | 1 | 5 | 4 | 5 | |||||||||
ÖÇ 4 | 1 | 5 | 4 | 5 | |||||||||
ÖÇ 5 | 1 | 5 | 4 | 5 | |||||||||
ÖÇ 6 | 1 | 5 | 4 | 5 | |||||||||
ÖÇ 7 | 1 | 5 | 4 | 5 | |||||||||
ÖÇ 8 | 1 | 5 | 4 | 5 |