GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
4505003222002 İLKÖĞRETİMDE PSİK DANIŞ VE REHBERLİK Seçmeli Ders Grubu 3 6 4,00

Lisans


Türkçe


Öğrencilerin ilköğretim I. Ve II. Kademede yürütülen rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerini kavrayabilmelerini, ilköğretime özgü ihtiyaçlar, sorunlar ve çözümler konusunda bilgi sahibi olabilmelerini, yardım gerektiren özel durumlara ilişkin genel bir müdahale planı oluşturabilmelerini sağlamaktır.


Doç.Dr. Elif ULU


1 . Öğretmen ve velilerle yapılacak görüşmelerde dikkat edilmesi gereken noktaları hatırlar.
2 İlköğretimde ve diğer öğretim kademelerinde sunulan rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerini ayırt eder.
3 İlköğretimde psikolojik danışma ve rehberlik hizmetlerinin özelliklerini ve niteliğini tanır.
4 İlköğretim öğrencilerinin gelişimsel özelliklerini-rehberlik ihtiyaçlarını tanır.
5 . İlköğretim öğrencilerine kazandırılması gereken yeterlikleri hatırlar.
6 Öğrencilere yeterliklerin hangi yollarla kazandırılabileceğini kavrar.
7 İlköğretim öğrencilerinin profesyonel yardıma ihtiyaç duyabilecekleri alanları ve alanların özelliklerini kavrar
8 Yardım gerektiren özel durumlara ilişkin müdahale planları oluşturabilir
9 Velilerin ilköğretim öğrencileri üzerindeki rolünü açıklar.
10 Öğretmenlerin ilköğretim öğrencileri üzerindeki rolünü açıklar.

Birinci Öğretim


Okullarda rehberlik ve psikolojik danışma dersini alması önerilir.


Yok


İlköğretimde psikolojik danışman olarak çalışmak nelere dikkat etmeyi gerektirir? İlköğretime özgü resmi işler hangileridir? İlköğretim öğrencilerinin gelişimsel özellikleri, İlköğretimde kazandırılması gereken temel yeterlikler, İlköğretim temel yeterliliklerinin kazandırılması, İlköğretimde öğrencilerin yaşadıkları ve müdahale gerektiren problem alanları, İlköğretim öğrencilerinin yaşadıkları özel durumlara yönelik müdahaleler, İlköğretimde ailelerle ve öğretmenlerle hangi konularda ve nasıl çalışılmalıdır?İlköğretim sınıf rehberliği programı, İlköğretime özgü grup rehberliği etkinlikleri ve oyunlar


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Dersin tanıtımı
2 İlköğretimde rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin niteliği
3 İlköğretim okullarında psikolojik danışman olmak çalışmanın gereklilikleri
4 İlköğretim öğrencilerinin gelişimsel özellikleri ve yeterlikleri
5 İlköğretim öğrencilerinin yeterlikleri kazanmalarını sağlamaya yönelik uygulamalar
6 Sınıf rehberlik programının incelenmesi
7 İlköğretim öğrencilerinin yaşadıkları ve özel müdahale gerektiren sorunlar
8 Özel durumlara (yas-kayıpla başetme, saldırganlık, boşanma, ebeveynlik becerileri, verimli çalışma ve öğrenme stilleri, çocuklar ve bilgisayar alışkanlığı, tırnak yeme, altını ıslatma v.b.) ilişkin bilgiler ve olası müdahaleler (öğrenci-öğretmen-veli üçgeninde)
9 Özel durumlara (yas-kayıpla başetme, saldırganlık, boşanma, ebeveynlik becerileri, verimli çalışma ve öğrenme stilleri, çocuklar ve bilgisayar alışkanlığı, tırnak yeme, altını ıslatma v.b.) ilişkin bilgiler ve olası müdahaleler (öğrenci-öğretmen-veli üçgeninde)
10 Özel durumlara (yas-kayıpla başetme, saldırganlık, boşanma, ebeveynlik becerileri, verimli çalışma ve öğrenme stilleri, çocuklar ve bilgisayar alışkanlığı, tırnak yeme, altını ıslatma v.b.) ilişkin bilgiler ve olası müdahaleler (öğrenci-öğretmen-veli üçgeninde)
11 Özel durumlara (yas-kayıpla başetme, saldırganlık, boşanma, ebeveynlik becerileri, verimli çalışma ve öğrenme stilleri, çocuklar ve bilgisayar alışkanlığı, tırnak yeme, altını ıslatma v.b.) ilişkin bilgiler ve olası müdahaleler (öğrenci-öğretmen-veli üçgeninde)
12 Özel durumlara (yas-kayıpla başetme, saldırganlık, boşanma, ebeveynlik becerileri, verimli çalışma ve öğrenme stilleri, çocuklar ve bilgisayar alışkanlığı, tırnak yeme, altını ıslatma v.b.) ilişkin bilgiler ve olası müdahaleler (öğrenci-öğretmen-veli üçgeninde)
13 Özel durumlara (yas-kayıpla başetme, saldırganlık, boşanma, ebeveynlik becerileri, verimli çalışma ve öğrenme stilleri, çocuklar ve bilgisayar alışkanlığı, tırnak yeme, altını ıslatma v.b.) ilişkin bilgiler ve olası müdahaleler (öğrenci-öğretmen-veli üçgeninde)
14 Özel durumlara (yas-kayıpla başetme, saldırganlık, boşanma, ebeveynlik becerileri, verimli çalışma ve öğrenme stilleri, çocuklar ve bilgisayar alışkanlığı, tırnak yeme, altını ıslatma v.b.) ilişkin bilgiler ve olası müdahaleler (öğrenci-öğretmen-veli üçgeninde)
15 Özel durumlara (yas-kayıpla başetme, saldırganlık, boşanma, ebeveynlik becerileri, verimli çalışma ve öğrenme stilleri, çocuklar ve bilgisayar alışkanlığı, tırnak yeme, altını ıslatma v.b.) ilişkin bilgiler ve olası müdahaleler (öğrenci-öğretmen-veli üçgeninde)
16 FİNAL SINAVI

Akkök, F. (1999) .İlköğretimde Sosyal Becerilerinin Geliştirilmesi Alexandria, VA (2001). Elementary school counseling in the new millennium American Counseling Association, Bilge, F. Ve Ç.Y. Eroğlu (2003). Sınıfta Rehberlik Etkinlikleri. Ankara. Nobel Yayıncılık. Bozdoğan, Z. (...) Okulda Rehberlik Etkinlikleri ve Yaratıcı Drama. Ankara. Nobel Yayıncılık. Cihangir, Z. (2004). Kişilerarası İletişimde Dinleme Becerisi. Ankara. Nobel Yayıncılık. Dave Craig (2005). Favorite elementary counseling activities: that make a difference in the lives of children! Erkan, S. (2000). Örnek Grup rehberliği Etkinlikleri. Ankara. Pegem Erkan, S (2004). Okul Psikolojik Danışma Ve Rehberlik Programlarının Hazırlanması. Ankara. Nobel Yayıncılık. Erkan, S. Ve A. Kaya (2005). Grup Rehberliği Programları. Ankara. PegemA Yayıncılık. Gysbergs, N. C. Ve Henderson, P. (2000). Developing and Managing Your School Guidance Programme. Third Edition. Alexsantria, VA. ACA. Kulaksızoğlu, A (2004). Kişisel Gelişim Uygulamaları. Ankara. Nobel Yayıncılık. Kulaksızoğlu, A (2005). Örnek Grup Rehberlik Programları. Ankara. Nobel Yayıncılık. Kuzgun, Y. (2003). Meslek Rehberliği ve Danışmanlığına Giriş.Ankara. Nobel Yayıncılık. Kuzgun, Y. (2000). İlköğretimde Rehberlik. Kuzgun, Y. (Ed.).Ankara. Nobel Yayıncılık. M.E.B. (2000). Özel Eğitim Rehberlik Ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü Orta Öğretim Kurumları Sınıf Öğretmenleri İçin 9-10-11 Sınıf Rehberlik Programı. Ankara. Myrick, R.D. (1997). Developmental Guidance and Counseling: A Practical Approach. Third Edition, Minneapolis: Educational Media Corparation. Selçuk, Z ve N. Güner (2000). Sınıf İçi Rehberlik Uygulamaları. Ankara. Pegem Yayıncılık. Usluer, E. (2005). Meslek İnceleme Klavuzu. Kuzgun, Y. & Bacanlı, F. (dizi editörleri). Rehberlik ve Psikolojik Danışmada Kullanılan Ölçme Araçları Dizisi:6. Ankara. Nobel Yayıncılık.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Derse Katılım 14 3 42
Alan Çalışması 1 12 12
Rapor Hazırlama 1 10 10
Rapor Sunma 1 3 3
Makale Kritik Etme 2 7 14
Okuma 7 3 21
Rapor 1 8 8
Toplam İş Yükü (saat) 110

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16 PÇ 17 PÇ 18
ÖÇ 1 4
ÖÇ 2 2 1
ÖÇ 3 3 2 4 2 1
ÖÇ 4 4 2 2 4
ÖÇ 5 4 2 2 4
ÖÇ 6 2 2 3
ÖÇ 7 2 2 5
ÖÇ 8 3 1 3 3
ÖÇ 9 4
ÖÇ 10 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek