Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
2802001072016 | BESLENME İLKELERİ I | Ders | 1 | 1 | 6,00 |
Lisans
Türkçe
Sağlıklı beslenme temel ilkelerinin, besin gruplarının ve bu gruplarda yer alan besinlerin, enerji ve makro besin ögelerinin (karbonhidrat, protein, yağ) yeterli ve dengeli beslenmedeki ve vücut çalışmasındaki öneminin, karbonhidrat, protein ve yağların kimyasal yapılarının, metabolizmalarının, görevlerinin, kaynaklarının, gereksinimlerinin, yetersizliği veya toksik dozda alımının neden olduğu sağlık sorunlarının, enzimlerin ve bu enzimlerin metabolizmadaki öneminin, bireysel besin tüketim kayıtları ve fiziksel aktivite kayıt yöntemlerinin uygulanmasının öğretilmesidir.
Dr. Öğr. Üyesi Murat URHAN, Arş. Gör. Rana Nagihan AKDER, Arş. Gör. Ceren AKANALÇI
1 | Sağlık, yeterli ve dengeli beslenme kavramlarını, besin grupları ve bu gruplarda yer alan besinleri tanımlar. |
2 | Enerjinin tanımı, bireylerin enerji gereksinmesinin hesaplanması ve insanlarda enerjinin kaynaklarını açıklar. |
3 | Çeşitli karbonhidratları (nişasta, şeker ve diyet lifleri gibi), onların kimyasal yapılarını ve vücut içindeki fonksiyonlarını açıklar. |
4 | Proteinlerin yapılarını, besinsel kaynaklarını ve vücut içerisindeki fonksiyonlarını açıklar. |
5 | Yağların yapılarını, besinsel kaynaklarını ve vücut içerisindeki fonksiyonlarını açıklar. |
6 | Enzimleri, çeşitleri ve vücuttaki fonksiyonlarını açıklar. |
7 | Besin Tüketim Kaydı ve Enerji Dengesi Hesabını uygulayabilir. |
8 | Besin gruplarına göre besinlerin ölçü alma ve miktarlarının saptanmasını öğrenir. Sağlıklı besin hazırlama, pişirme ve saklama yöntemlerini kavrar. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Besin grupları ve bu gruplarda yer alan besinler, karbonhidratların, proteinlerin ve lipitlerin sağlıklı beslenmedeki önemi, kimyasal yapısı, özellikleri, sınıflandırılması, fonksiyonları, kaynakları, günlük alım önerileri, aşırı alım durumu. Bireysel besin tüketim kayıtları ve fiziksel aktivite kayıt yöntemleri. Doğru hazırlama ve pişirme yöntemlerini öğretmek ve bazı temel ve geleneksel yemek tarifelerinin beslenme ilkeleri çerçevesinde uygulanmasıdır.
Hafta | Konular (Teorik) | Laboratuvar | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Sağlık Kavramı | Laboratuvar ders içeriklerinin anlatımı, yapılacak uygulamalarla ilgili bilgi aktarımı | ||
2 | Beslenme tanımı ve kavramlar, Yeterli ve dengeli beslenme, Besin gruplarına genel bakış | Laboratuvarın tanıtımı, föylerin içeriklerinin ve nasıl kullanılacağının anlatılması, rapor yazımı hakkında bilgi verilmesi | ||
3 | Enerji ve vücudumuzun enerji kaynakları | Ölçü alma uygulamaları | ||
4 | Karbonhidratlara giriş | Çeşitli tarifelerin besin değerlerinin hesaplanması | ||
5 | Karbonhidratlar-Sakkaritler ve Posa | Karbonhidratların ana kaynakları (şeker, tatlandırıcılar, bal, pekmez, tahıllar ve ekmek, tarhana ve makarna) | ||
6 | Karbonhidratlar-Sindirim/Emilim/Görevleri/Gereksinimi | Şeker nişasta un ve tahıl ile ilgili uygulamalar | ||
7 | Proteinler | Proteinlerin ana kaynakları (kırmızı etler, beyaz etler, balık ve kurubaklagiller) | ||
8 | Proteinler-Sindirim/Emilim/Görevleri/Gereksinimi | Kuru baklagiller ile ilgili uygulamalar | ||
9 | Ara Sınav | Ara Sınav | ||
10 | Yağlar-1 | Yağların ana kaynakları- (Ayçiçek yağı-mısırözü yağı, fındık yağı-kanola yağı, zeytin yağı, margarinler, tereyağı, krema ve mayonez) | ||
11 | Yağlar-2 (Sindirim/Emilim/Görevleri/Gereksinimi) | Yağlarla ilgili uygulamalar | ||
12 | Yağlar-3 (Yağlar ve Sağlık Etkileşimi) | Fiziksel aktivite düzeyinin değerlendirilmesi uygulaması | ||
13 | Enzimler | Besin tüketiminin değerlendirilmesi | ||
14 | Besin tüketim Kaydı ve enerji dengesi hesabı | Enerji dengesi - Rapor sunumları |
1. Baysal, A. (2011) Beslenme (13. baskı). Ankara: Hatipoğlu Yayıncılık. 2. McGuire, M., Beerman, KA. (2011). Nutritional Sciences (2nd Edition). Belmont:Wasdsworth Cengage Learning. 3. Türkiye Beslenme Rehberi. (2016). Sağlık Bakanlığı, Ankara. 4. Mahan, L.K.,Escott-Stump, S., Raymond, J. (2011) Krause'sFood&theNutritionCareProcess (13.baskı). Washington: Elseiver. 5. Brown, AC. (2011). Understanding food: Principles and prepation (4th). Belmont:Wasdsworth Cengage Learning.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Uygulama/Pratik | 13 | 4 | 52 |
Gözlem | 5 | 2 | 10 |
Beyin Fırtınası | 13 | 2 | 26 |
Rapor Hazırlama | 5 | 2 | 10 |
Proje Hazırlama | 1 | 6 | 6 |
Proje Sunma | 1 | 2 | 2 |
Bireysel Çalışma | 5 | 3 | 15 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 3 | 3 | 9 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 5 | 3 | 15 |
Toplam İş Yükü (saat) | 177 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | |
ÖÇ 1 | 5 | 5 | 3 | 5 | 4 | 1 | 3 | 2 | 3 | 2 | 1 |
ÖÇ 2 | 1 | 5 | 2 | 1 | 4 | 1 | 3 | 1 | 4 | 3 | 2 |
ÖÇ 3 | 1 | 5 | 2 | 1 | 4 | 1 | 3 | 1 | 3 | 3 | 2 |
ÖÇ 4 | 1 | 5 | 2 | 1 | 4 | 1 | 3 | 1 | 3 | 3 | 2 |
ÖÇ 5 | 1 | 5 | 2 | 1 | 4 | 1 | 3 | 1 | 3 | 3 | 2 |
ÖÇ 6 | 1 | 5 | 2 | 1 | 4 | 1 | 3 | 1 | 3 | 3 | 2 |
ÖÇ 7 | 1 | 5 | 4 | 1 | 4 | 1 | 3 | 1 | 4 | 4 | 2 |
ÖÇ 8 | 2 | 5 | 2 | 4 | 5 | 5 | 3 | 2 | 3 | 3 | 4 |