GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
2802001072016 BESLENME İLKELERİ I Ders 1 1 6,00

Lisans


Türkçe


Sağlıklı beslenme temel ilkelerinin, besin gruplarının ve bu gruplarda yer alan besinlerin, enerji ve makro besin ögelerinin (karbonhidrat, protein, yağ) yeterli ve dengeli beslenmedeki ve vücut çalışmasındaki öneminin, karbonhidrat, protein ve yağların kimyasal yapılarının, metabolizmalarının, görevlerinin, kaynaklarının, gereksinimlerinin, yetersizliği veya toksik dozda alımının neden olduğu sağlık sorunlarının, enzimlerin ve bu enzimlerin metabolizmadaki öneminin, bireysel besin tüketim kayıtları ve fiziksel aktivite kayıt yöntemlerinin uygulanmasının öğretilmesidir.


Dr. Öğr. Üyesi Murat URHAN, Arş. Gör. Rana Nagihan AKDER, Arş. Gör. Ceren AKANALÇI


1 Sağlık, yeterli ve dengeli beslenme kavramlarını, besin grupları ve bu gruplarda yer alan besinleri tanımlar.
2 Enerjinin tanımı, bireylerin enerji gereksinmesinin hesaplanması ve insanlarda enerjinin kaynaklarını açıklar.
3 Çeşitli karbonhidratları (nişasta, şeker ve diyet lifleri gibi), onların kimyasal yapılarını ve vücut içindeki fonksiyonlarını açıklar.
4 Proteinlerin yapılarını, besinsel kaynaklarını ve vücut içerisindeki fonksiyonlarını açıklar.
5 Yağların yapılarını, besinsel kaynaklarını ve vücut içerisindeki fonksiyonlarını açıklar.
6 Enzimleri, çeşitleri ve vücuttaki fonksiyonlarını açıklar.
7 Besin Tüketim Kaydı ve Enerji Dengesi Hesabını uygulayabilir.
8 Besin gruplarına göre besinlerin ölçü alma ve miktarlarının saptanmasını öğrenir. Sağlıklı besin hazırlama, pişirme ve saklama yöntemlerini kavrar.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Besin grupları ve bu gruplarda yer alan besinler, karbonhidratların, proteinlerin ve lipitlerin sağlıklı beslenmedeki önemi, kimyasal yapısı, özellikleri, sınıflandırılması, fonksiyonları, kaynakları, günlük alım önerileri, aşırı alım durumu. Bireysel besin tüketim kayıtları ve fiziksel aktivite kayıt yöntemleri. Doğru hazırlama ve pişirme yöntemlerini öğretmek ve bazı temel ve geleneksel yemek tarifelerinin beslenme ilkeleri çerçevesinde uygulanmasıdır.


Hafta Konular (Teorik) Laboratuvar Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Sağlık Kavramı Laboratuvar ders içeriklerinin anlatımı, yapılacak uygulamalarla ilgili bilgi aktarımı Yüz yüze, sunum, uygulama tartışma Yok
2 Beslenme tanımı ve kavramlar, Yeterli ve dengeli beslenme, Besin gruplarına genel bakış Laboratuvarın tanıtımı, föylerin içeriklerinin ve nasıl kullanılacağının anlatılması, rapor yazımı hakkında bilgi verilmesi Yüz yüze, sunum, tartışma, uygulama Yok
3 Enerji ve vücudumuzun enerji kaynakları Ölçü alma uygulamaları Yüz yüze, sunum, uygulama, tartışma Yok
4 Karbonhidratlara giriş Çeşitli tarifelerin besin değerlerinin hesaplanması Yüz yüze, sunum, uygulama, tartışma Yok
5 Karbonhidratlar-Sakkaritler ve Posa Karbonhidratların ana kaynakları (şeker, tatlandırıcılar, bal, pekmez, tahıllar ve ekmek, tarhana ve makarna) Yüz yüze, sunum, tartışma Yok
6 Karbonhidratlar-Sindirim/Emilim/Görevleri/Gereksinimi Şeker nişasta un ve tahıl ile ilgili uygulamalar Yüz yüze, sunum, tartışma, uygulama Yok
7 Proteinler Proteinlerin ana kaynakları (kırmızı etler, beyaz etler, balık ve kurubaklagiller) Yüz yüze, sunum, tartışma Yok
8 Proteinler-Sindirim/Emilim/Görevleri/Gereksinimi Kuru baklagiller ile ilgili uygulamalar Yüz yüze, sunum, uygulama, tartışma Yok
9 Ara Sınav Ara Sınav
10 Yağlar-1 Yağların ana kaynakları- (Ayçiçek yağı-mısırözü yağı, fındık yağı-kanola yağı, zeytin yağı, margarinler, tereyağı, krema ve mayonez) Yüz yüze, sunum, tartışma Yok
11 Yağlar-2 (Sindirim/Emilim/Görevleri/Gereksinimi) Yağlarla ilgili uygulamalar Yüz yüze, uygulamalar, sunum, tartışma Yok
12 Yağlar-3 (Yağlar ve Sağlık Etkileşimi) Fiziksel aktivite düzeyinin değerlendirilmesi uygulaması Yüz yüze, sunum, tartışma, uygulama Yok
13 Enzimler Besin tüketiminin değerlendirilmesi Yüz yüze, sunum, tartışma, uygulama Yok
14 Besin tüketim Kaydı ve enerji dengesi hesabı Enerji dengesi - Rapor sunumları Yüz yüze, uygulama, tartışma, sunum Sunum için hazırlık

1. Baysal, A. (2011) Beslenme (13. baskı). Ankara: Hatipoğlu Yayıncılık. 2. McGuire, M., Beerman, KA. (2011). Nutritional Sciences (2nd Edition). Belmont:Wasdsworth Cengage Learning. 3. Türkiye Beslenme Rehberi. (2016). Sağlık Bakanlığı, Ankara. 4. Mahan, L.K.,Escott-Stump, S., Raymond, J. (2011) Krause'sFood&theNutritionCareProcess (13.baskı). Washington: Elseiver. 5. Brown, AC. (2011). Understanding food: Principles and prepation (4th). Belmont:Wasdsworth Cengage Learning.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Uygulama/Pratik 13 4 52
Gözlem 5 2 10
Beyin Fırtınası 13 2 26
Rapor Hazırlama 5 2 10
Proje Hazırlama 1 6 6
Proje Sunma 1 2 2
Bireysel Çalışma 5 3 15
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 3 3 9
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 5 3 15
Toplam İş Yükü (saat) 177

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11
ÖÇ 1 5 5 3 5 4 1 3 2 3 2 1
ÖÇ 2 1 5 2 1 4 1 3 1 4 3 2
ÖÇ 3 1 5 2 1 4 1 3 1 3 3 2
ÖÇ 4 1 5 2 1 4 1 3 1 3 3 2
ÖÇ 5 1 5 2 1 4 1 3 1 3 3 2
ÖÇ 6 1 5 2 1 4 1 3 1 3 3 2
ÖÇ 7 1 5 4 1 4 1 3 1 4 4 2
ÖÇ 8 2 5 2 4 5 5 3 2 3 3 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek