Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
2802002072018 | BESİN MİKROBİYOLOJİSİ VE GÜVENLİĞİ | Ders | 2 | 3 | 3,00 |
Lisans
Türkçe
Gıdalarda bozulmaya neden olan ve insanlarda sağlık riski oluşturan mikroorganizmalar; gıda koruma ilke ve yöntemlerini, mikrobiyolojik gıda analiz yöntemlerini, gıda güvenliğiyle ilgili kriterlerin kullanımı öğretmeyi amaçlamaktadır.
Prof Dr Mustafa ATEŞ
1 | 1. Gıdalarda bulunana mikroorganizmalar ve gıda mikroorganizma ilişkilerinin önemini kavramak |
2 | 2. Mikroorganizmaların gıdalara nerelerden ve nasıl bulaştığının kavranabilmesi |
3 | 3. Gıdalardaki mikrorganizmaların gelişmelerini etkileyen iç faktörlerin kavranabilmesi |
4 | 4. Gıdalardaki mikrorganizmaların gelişmelerini etkileyen dış faktörlerin kavranabilmesi |
5 | 5. Gıdaların kalite kontrolünde kullanılan indikatör mikroorganizmaların neler olduklarınınn kavranılması |
6 | 6. Gıdaların kalite kontrolünde kullanılan patojen mikroorganizmalarıve yaptıkları hastalıkların neler olduklarınınn kavranılması |
7 | 7. Gıdaları mikrobiyal bulaşmadan koruma yollarının kavranılması |
8 | 8. Çeşitli gıdalarda mikrobiyolojik analizlerin nasıl yapılabileceğinin kavratılması |
9 | 9. Çeşitli gıdalarda mikrobiyolojik analizlerin nasıl yapılabileceğinin kavratılması |
10 | 10. Gıdalarda yapılan mikrobiyolojik analiz sonuçlarının yorumlanması ve raporlanması becerisinin geliştirilmesi |
Birinci Öğretim
Yok
yok
• Mikroorganizmalar ve gıda • Gıdalardaki indikatör ve patojen mikroorganizmalar • Gıdalarda mikrobiyolojik bozunmalar • Patojen mikroorganizmalar ve muhafaza yöntemleri Gıda güvenliği, Mikrobiyolojik kriterler
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | 1 Mikroorganizma gıda ilişkileri | ||
2 | 2 Gıdalarda önemli mikroorganizmalar ve bulaşma kaynakları | ||
3 | 3 Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörler (İç faktörler) | ||
4 | 4 Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörler (Dış faktörler) | ||
5 | 5 Gıdalarda indikatör ve patojen mikroorganizmalar (Gıda güvenliği ve sanitasyon indikatörleri) | ||
6 | 6 Gıdalarda indikatör ve patojen mikroorganizmalar (Gıda kalitesi indikatörleri) | ||
7 | 7 Probiyotikler | ||
8 | 8 Arasınav | ||
9 | 9 Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar | ||
10 | 10 Gıda muhafaza ilkeleri | ||
11 | 11 Et ve et ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar, patojen mikroorganizmalar ve muhafaza yöntemler | ||
12 | 12 Süt ve süt ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar, patojen mikroorganizmalar ve muhafaza yöntemleri | ||
13 | 13 Yumurta ve yumurta ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar, patojen mikroorganizmalar ve muhafaza yöntemleri | ||
14 | 14 Meyve- sebze ve meyve sebze ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar, patojen mikroorganizmalar ve muhafaza yöntemleri | ||
15 | 15 Konserve gıdalarda mikrobiyolojik bozulmalar | ||
16 | 16 Final Sınavı |
• Ünlütürk, A. ve Turantaş, F. “Gıda Mikrobiyolojisi” Mengi Tan Basımevi, İzmir (2015). • Tortorello, M. L.” Food Microbiological Analysis : New Technologies IFT Basic Symposium Series ; 12” CRC Pres. 1997 • Schmidt, R.H., Rodrick, G.E. Food Safety Handbook John Wiley & Sons Publication 2003 • Guha- Khasnobis, B., Acharya S.S., Davis B. “Food security” Oxford Universty Pres. 2007. • Babu S.C., Sanyal P. “Food Security, Poverty and Nutrition Policy Analysis”Academic Press is an imprint of Elsevier. 2009 • Ray B., Bhunia A. “Fundamental_Food_Microbiology” CRC Press 2008 • Heperken D. Temel gıda mikrobiyolojisi. Nobel Akademik Yayıncılık 2016, • Aran N. Gıda Biyoteknolojisi. Nobel Akademik Yayıncılık 2012
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 2 | 16 | 32 |
Problem Çözümü | 2 | 1 | 2 |
Tartışma | 8 | 1 | 8 |
Soru-Yanıt | 10 | 1 | 10 |
Gözlem | 5 | 1 | 5 |
Beyin Fırtınası | 6 | 1 | 6 |
Rapor Hazırlama | 4 | 1 | 4 |
Rapor Sunma | 4 | 1 | 4 |
Okuma | 2 | 1 | 2 |
Performans | 2 | 1 | 2 |
Toplam İş Yükü (saat) | 77 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | |
ÖÇ 1 | 5 | ||||||||||
ÖÇ 2 | 5 | 5 | |||||||||
ÖÇ 3 | 4 | 5 | |||||||||
ÖÇ 4 | 4 | 5 | |||||||||
ÖÇ 5 | 4 | 5 | 5 | ||||||||
ÖÇ 6 | 5 | 4 | |||||||||
ÖÇ 7 | 5 | 5 | |||||||||
ÖÇ 8 | 5 | 5 | 5 | ||||||||
ÖÇ 9 | 4 | 5 | 5 | ||||||||
ÖÇ 10 | 5 | 5 |