Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
2802003062019 | TOPLUMDA BESLENME SORUNLARI VE EPİDEMİYOLOJİSİ | Ders | 3 | 6 | 3,00 |
Lisans
Türkçe
Dünyada ve Türkiye’de sık görülen beslenme sorunlarının nedenleri ve çözüm yolları hakkında bilgi sahibi olmak; mücadele aşamasında ulusal ve uluslararası düzeyde geliştirilen besin ve beslenme ile ilişkili politikaları tanıtmaktır.
Doç. Dr. Özge KÜÇÜKERDÖNMEZ
1 | Dünyada ve ülkemizde görülen beslenme sorunlarını, nedenlerini ve çözüm yollarını öğrenir. |
2 | Epidemiyolojik araştırma yöntemlerini ve nasıl değerlendirilmesi gerektiğini öğrenir. |
3 | Ulusal ve uluslararası düzeyde besin ve beslenme ile ilişkili eylem planlarını ve politikalarını öğrenir. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Dünyada ve Türkiye’de görülen önemli beslenme sorunları (protein enerji malnütrisyonu, obezite, beslenme ile ilişkili diğer kronik hastalıklar, demir yetersizliği anemisi, A vitamini/D vitamini/folik asit/çinko/iyot yetersizliği, diş çürükleri) ve epidemiyolojisini, besin destekleri ve besin zenginleştirme, ulusal ve uluslararası besin ve beslenme ile ilişkili plan ve politikaları içerir.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Epidemiyolojiye giriş, epidemiyolojik çalışmaların tanımlanması, farklı yaş gruplarında beslenme sorunları ve epidemiyolojisi | ||
2 | Büyümenin izlenmesi | ||
3 | Protein enerji malnütrisyonu ve epidemiyolojisi | ||
4 | Obezite ve epidemiyolojisi | ||
5 | Beslenme ile ilişkili diğer kronik hastalıklar ve epidemiyolojisi | ||
6 | İyot yetersizliği hastalıkları ve epidemiyolojisi | ||
7 | Demir yetersizliği anemisi ve epidemiyolojisi | ||
8 | Ara Sınav | ||
9 | A vitamini yetersizliği hastalıkları ve epidemiyolojisi | ||
10 | D vitamini yetersizliği hastalıkları ve epidemiyolojisi | ||
11 | Folik asit ve çinko yetersizlikleri ve epidemiyolojisi | ||
12 | Diş çürükleri | ||
13 | Besin destekleri ve besin zenginleştirme | ||
14 | Beslenme ve plan ve politikaları, beslenme rehberleri |
1. Willet, W. (2012). Nutritional Epidemiology (Third Edition), Oxford University Press. 2. Chander Vir, S. (2015). Public Health and Nutrition in Developing Countries (Part I and II), CRC Press. 3. Buttriss, J.L., Welch, A.A., Kearney, J.M.,Lanham-New, S. A. (2018). Public Health Nutrition, John Wiley & Sons. 4. Dinour, L.M., Obenchain, J., Spark, A. (2017). Nutrition in Public Health: Principles, Policies, and Practice, Taylor & Francis. 5. Preedy, V.R., Srirajaskanthan, R, Patel, V.B. (2013). Handbook of Food Fortification and Health (Volume 1- Volume 2), Humana Press.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 4 | 4 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 2 | 2 | 4 |
Ev Ödevi | 3 | 3 | 9 |
Toplam İş Yükü (saat) | 89 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | |
ÖÇ 1 | 4 | 3 | 1 | 1 | 5 | 3 | 4 | 5 | 4 | 5 | 2 |
ÖÇ 2 | 1 | 1 | 1 | 1 | 5 | 3 | 2 | 4 | 1 | 3 | 5 |
ÖÇ 3 | 3 | 4 | 1 | 1 | 5 | 4 | 4 | 5 | 3 | 4 | 2 |