Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
2802004102019 | KLİNİK BESLENMEDE SORUNLAR | Seçmeli Ders Grubu | 4 | 8 | 2,00 |
Lisans
Türkçe
Klinikte yetişkin hastalarda uygulanan tıbbi beslenme tedavisinin izlemini yapması ve deneyim kazanması, karşılaşılan sorunlar karşısında çözüm bulma becerisinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Doç. Dr. Özge KÜÇÜKERDÖNMEZ
1 | Klinik diyetisyenin görev ve yetkilerini kavrar. |
2 | Klinikte hastanın beslenme durumunun saptanmasında, değerlendirmesinde ve izleminde temel prensipleri kavrar. |
3 | Farklı diyet uygulamalarına bakış açısı kazanır. |
4 | Hastanın tıbbi beslenme tedavisini planlayabilir. |
5 | Karşılaşılan beslenme ile ilgili sorunlara çözüm getirerek, tıbbi beslenme tedavisinde değişikliğe gidebilme becerisi kazanır. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Klinikte yatan yetişkin hastalarda beslenme durumunun saptanması, değerlendirilmesi ve izlenmesi; tedavisi sırasında uygulanacak tıbbi beslenme tedavisinin planlanması, izlenmesi ve karşılaşılabilecek sorunlara çözüm getirilmesi ile ilgili becerilerinin öğretimini içerir.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Klinik Diyetisyeninin Görevleri, Yetkileri ve Çalışma Prensipleri | ||
2 | Klinikte Yatan Hastanın Beslenme Durumunun Saptanması ve Değerlendirilmesi | ||
3 | Klinikte Yatan Hasta İçin Uygulanan Beslenme Tarama Testleri | ||
4 | Klinikte Uygulanan Tıbbi Beslenme Tedavisi İlkeleri ve İzlem | ||
5 | Klinikte Uygulanan Farklı Tıbbi Beslenme Tedavilerine Bakış | ||
6 | Örnek Olgunun Hazırlanması ve Sunumu | ||
7 | Örnek Olgu Sunumu - I | ||
8 | Örnek Olgu Sunumu - II | ||
9 | Ara Sınav | ||
10 | Olgu Sunumları ve Tartışma - I | ||
11 | Olgu Sunumları ve Tartışma - II | ||
12 | Olgu Sunumları ve Tartışma - III | ||
13 | Olgu Sunumları ve Tartışma - IV | ||
14 | Olgu Sunumları ve Tartışma - V |
1. Mahan, L. K., Raymond, J. L. (2016). Krause's Food & the Nutrition Care Process (14th Edition), USA: Elsevier. 2. Raymond, J.L., Morrow, K. (2020). Krause and Mahan’s Food & The Nutrition Care Process (15th Edition), USA: Elsevier. 3. Escott-Stump, S. (2015). Nutrition and Diagnosis-Related Care (8th Edition), USA: Wolters Kluwer. 4. Baysal, A., Aksoy, M., Besler, T., Bozkurt, N., Keçecioğlu, S., Mercanlıgil, S., Merdol-Kutluay, T., Pekcan, G., Yıldız, E. (2019). Diyet El Kitabı (10.Baskı). Ankara: Hatiboğlu Yayınevi 5. Tüfekçi Alphan, E. (2013). Hastalıklarda Beslenme Tedavisi. Ankara : Hatiboğlu Yayınevi. 6. Mercanlıgil, S., Dağ, A. (2013). Hastalıklarda Diyet Tedavisi. Ankara: Türkiye Diyetisyenler Derneği Yayını. 7. Tayfur, M. (2014). Diyetisyenin Çalışma Rehberi. Ankara: Hatiboğlu Yayınevi. 8. Gündoğdu, H. (çev.ed.). (2013). Klink Nütrisyonun Temelleri (4.Baskı), Pelin Ofset: Ankara.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Uygulama/Pratik | 5 | 1 | 5 |
Tartışma | 7 | 1 | 7 |
Örnek Vaka İncelemesi | 1 | 3 | 3 |
Bireysel Çalışma | 4 | 1 | 4 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 3 | 3 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 3 | 3 |
Ev Ödevi | 3 | 1 | 3 |
Toplam İş Yükü (saat) | 58 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | |
ÖÇ 1 | 4 | 5 | 4 | 3 | 1 | 5 | 5 | 1 | 5 | 5 | 5 |
ÖÇ 2 | 5 | 5 | 5 | 1 | 1 | 5 | 4 | 1 | 5 | 5 | 4 |
ÖÇ 3 | 5 | 5 | 5 | 1 | 1 | 3 | 5 | 1 | 5 | 4 | 2 |
ÖÇ 4 | 5 | 5 | 5 | 1 | 1 | 5 | 5 | 1 | 5 | 5 | 4 |
ÖÇ 5 | 5 | 5 | 5 | 1 | 1 | 5 | 5 | 1 | 5 | 5 | 4 |