GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
1956002072009 HASAT ÖNCESİ TARIM MAKİNELERİ Ders 2 3 4,00

Önlisans


Türkçe


Bu dersin amacı öğrencilerin; tarımsal mekanizasyon sistemini anlayabilmesi, tarımda enerji kaynaklarını tanımasını,, traktörler ile tarım alet ve makinalarının genel olarak konstrüktif ve kullanım özelliklerini kavramasını sağlamaktır.


Harun YALÇIN


1 1. Tarımsal mekanizasyonun tanımı, tarihsel gelişimi, yararları, Türkiye’de tarımsal mekanizasyon düzeyi bilgilerini kavrayabilme.
2 2. Tarımsal mekanizasyon sistemini kavrayabilme.
3 3. Tarımda enerji kaynakları ve kullanımı ile ilgili temel bilgileri kavrayabilme.
4 4. Tarım traktörleri (genel özellikleri)’ni kavrayabilme.
5 5. Tarım alet ve makinalarının genel olarak konstrüktif ve kullanım özelliklerini kavrayabilme.

Birinci Öğretim



[Yok]


- Tarımsal Mekanizasyonun Tanımı, Tarihsel Gelişimi, Yararları - Türkiye’de Tarımsal Mekanizasyon (Tarımsal Yapı, Tarihsel Gelişimi ve Düzeyi, Türkiye Tarımında Mekanizasyonu Geciktiren Önemli Etkenler) - Tarımsal Üretimde Mekanizasyon Sistemi - Tarımda Kullanılan Enerji Kaynakları - Tarım Traktörleri (Genel Özellikleri) - Tarım Alet ve Makinaları Toprak İşleme Alet ve Makinaları Ekim, Dikim Makinaları Gübre Dağıtma Makinaları Sulama Mekanizasyonu Bitki Koruma Makinaları


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Tarımsal mekanizasyonun tanımı, tarihsel gelişimi, yararları) Tanışma ve genel giriş + Bölüm ve uygulama alanlarının tanıtımı
2 Türkiye’de tarımsal mekanizasyon (tarımsal yapı, tarihsel gelişimi ve düzeyi, türkiye tarımında mekanizasyonu geciktiren önemli etkenler) Konu anlatımı + Konu ile ilgili slayt ve video gösterimi
3 Tarımsal üretimde mekanizasyon sistemi, Tarımda kullanılan enerji kaynakları Tarım traktörleri (teknik özellikleri) Konu anlatımı + Uygulama (tipleri, özellikleri, organları, kullanımı ve güvenliği)
4 Tarım traktörleri (işlevsel özellikleri) Konu anlatımı + Uygulama (tipleri, özellikleri, organları, kullanımı ve güvenliği)
5 Toprak işleme alet ve makinaları (sürüm teknikleri, pulluklar, dipkazan) Konu anlatımı + Uygulama (tipleri, özellikleri, organları, kullanımı ve güvenliği)
6 Toprak işleme alet ve makinaları (kültivatör, tırmık, merdane, toprak frezesi) Konu anlatımı + Uygulama (tipleri, özellikleri, organları, kullanımı ve güvenliği)
7 Toprak işleme alet ve makinaları (çizel ve alet kombinasyonları) Konu anlatımı + Uygulama (tipleri, özellikleri, organları, kullanımı ve güvenliği)
8 Arasınav
9 Gübre dağıtma makinaları (çiftlik, mineral) Konu anlatımı + Uygulama (tipleri, özellikleri, organları, kullanımı ve güvenliği)
10 Ekim makinaları Konu anlatımı + Uygulama (tipleri, özellikleri, organları, kullanımı ve güvenliği)
11 Bakım makinaları ve ara çapa makinaları Konu anlatımı + Uygulama (tipleri, özellikleri, organları, kullanımı ve güvenliği)
12 Hassas ve özel ekim, dikim makinaları Konu anlatımı + Uygulama (tipleri, özellikleri, organları, kullanımı ve güvenliği)
13 Sulama mekanizasyonu Konu anlatımı + Uygulama (tipleri, özellikleri, organları, kullanımı ve güvenliği)
14 Bitki koruma makinaları Konu anlatımı + Uygulama (tipleri, özellikleri, organları, kullanımı ve güvenliği)
15 Uygulama Sınavı Alet ve makinalar önünde sözlü sınav
16 Final Sınavı Final Sınavı

Mutaf,E., 1984. Tarım Alet ve Makinaları. E.Ü.Z.F. Yayın No: 218, Bornova-İzmir. Mutaf,E., R.Uçucu, 1980. Tarımsal Mekanizasyon. E.Ü.Z.F. Ders teksiri, Bornova-İzmir. Keçecioğlu,G., E.Gülsoylu, 2002. Toprak İşleme Makinaları. E.Ü.Z.F. Yayın No: 545, Bornova-İzmir. Önal,İ., 1995. Ekim, Bakım, Gübreleme Makinaları. E.Ü.Z.F. Yayın No: 490, Bornova-İzmir. Tozan, M.; 1997. Tarımsal Mekanizasyon, E.Ü.Z.F. Yayın No: 46/1, Bornova-İzmir, 84 s. Yağcıoğlu,K., 1993. Bitki Koruma Makinaları. E.Ü.Z.F. Yayın No: 508, Bornova-İzmir.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Uygulama/Pratik 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 20 20
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 20 20
Laboratuvar Sınavı 1 15 15
Toplam İş Yükü (saat) 115

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14
ÖÇ 1
ÖÇ 2 5 3
ÖÇ 3 4 5
ÖÇ 4
ÖÇ 5 2 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek