Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
1962002092015 | SU VE ENDÜSTRİDE KULLANIMI | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 3 | 4,00 |
Önlisans
Türkçe
Bu dersin amacı, öğrencilerin, suyun fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri, suların kaynaklarına ve kullanım alanlarına göre sınıflandırılması, endüstride kullanılan sulardan beklenen özellikler ve buna göre su şartlandırma yöntemlerini ve uygulamalarını öğrenebilmelerini sağlamaktır.
Öğr.Gör.Dr.Belkız Adıgüzel
1 | Suyun özelliklerini öğrenme ve sınıflandırmasını yapabilme |
2 | Sularda sertlik dereceleri ve iyon dengesi kavramlarını öğrenme ve uygulamalarını yapabilme |
3 | Endüstride kullanılan suları sınıflandırabilme ve buna göre sulardan beklenen özellikleri saptayabilme |
4 | Su şartlandırma yöntemlerini öğrenme ve uygulamalarını kavrayabilme |
5 | Endüstride soğutma sularının önemini anlama ve prosese göre soğutma sularının şartlandırılmasının hangi yöntemlerle yapılabileceğini kavrayabilme |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Suyun tanımı, fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri, suların sınıflandırılması, suyun ayrışma reaksiyonu ve pH, doğal suların kalitesinin belirlenmesi, sularda sertlik dereceleri, içme ve kullanma suları, proses suları, soğutma suları ve kimyasal şartlandırma yöntemleri, kazan besi sularının özellikleri ve kimyasal şartlandırma yöntemleri, endüstriyel sularda bulunan safsızlıkların ve çözünmüş gazların uzaklaştırılması, sularda dezenfeksiyon.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Suyun tanımı, fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri | ||
2 | Suların kaynaklarına ve kullanım alanlarına göre sınıflandırılması | ||
3 | Suyun ayrışma reaksiyonu ve pH, doğal suların pH’a göre sınıflandırılması | ||
4 | Doğal suların kalitesinin belirlenmesi, anyon ve katyonlar, iyon dengesi | ||
5 | Sularda sertlik dereceleri | ||
6 | İçme ve kullanma suları, içme suyu standardı ve bu sulardan beklenen özellikler | ||
7 | Endüstride kullanılan proses suları, soğutma suları ve özellikleri | ||
8 | Arasınav | ||
9 | Soğutma suyu problemleri ve çözümleri | ||
10 | Soğutma sularının kimyasal şartlandırılması | ||
11 | Kazan besi suyunun özellikleri, sudaki safsızlıkların giderilmesi | ||
12 | Kazan besi suyu kimyasal şartlandırma yöntemleri | ||
13 | Endüstriyel sularda durultma ve süzme işlemleri | ||
14 | Sularda bulunan çözünmüş gazların uzaklaştırılması | ||
15 | Sularda dezenfeksiyon, koku ve lezzetin düzeltilmesi | ||
16 | Final |
1.Yalçın,H., 2002, Su Teknolojisi, Ankara Plame Yayıncılık, Ankara. 2.Mutluay, H., 1996, Su Kimyası, Beta Yayınları, İstanbul. DERS ARAÇLARI: Bilgisayar, Projeksiyon cihazı ve Bilimsel hesap makinesi.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Quiz | 2 | 1 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Problem Çözümü | 4 | 2 | 8 |
Bireysel Çalışma | 4 | 6 | 24 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 40 | 40 |
Toplam İş Yükü (saat) | 122 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | |
ÖÇ 1 | 2 | 1 | 3 | ||||||
ÖÇ 2 | 3 | 2 | 2 | ||||||
ÖÇ 3 | 3 | 2 | 2 | ||||||
ÖÇ 4 | 2 | 2 | 1 | ||||||
ÖÇ 5 | 1 | 1 | 2 | 2 |