GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
1962002092015 SU VE ENDÜSTRİDE KULLANIMI Seçmeli Ders Grubu 2 3 4,00

Önlisans


Türkçe


Bu dersin amacı, öğrencilerin, suyun fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri, suların kaynaklarına ve kullanım alanlarına göre sınıflandırılması, endüstride kullanılan sulardan beklenen özellikler ve buna göre su şartlandırma yöntemlerini ve uygulamalarını öğrenebilmelerini sağlamaktır.


Öğr.Gör.Dr.Belkız Adıgüzel


1 Suyun özelliklerini öğrenme ve sınıflandırmasını yapabilme
2 Sularda sertlik dereceleri ve iyon dengesi kavramlarını öğrenme ve uygulamalarını yapabilme
3 Endüstride kullanılan suları sınıflandırabilme ve buna göre sulardan beklenen özellikleri saptayabilme
4 Su şartlandırma yöntemlerini öğrenme ve uygulamalarını kavrayabilme
5 Endüstride soğutma sularının önemini anlama ve prosese göre soğutma sularının şartlandırılmasının hangi yöntemlerle yapılabileceğini kavrayabilme

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Suyun tanımı, fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri, suların sınıflandırılması, suyun ayrışma reaksiyonu ve pH, doğal suların kalitesinin belirlenmesi, sularda sertlik dereceleri, içme ve kullanma suları, proses suları, soğutma suları ve kimyasal şartlandırma yöntemleri, kazan besi sularının özellikleri ve kimyasal şartlandırma yöntemleri, endüstriyel sularda bulunan safsızlıkların ve çözünmüş gazların uzaklaştırılması, sularda dezenfeksiyon.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Suyun tanımı, fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri
2 Suların kaynaklarına ve kullanım alanlarına göre sınıflandırılması
3 Suyun ayrışma reaksiyonu ve pH, doğal suların pH’a göre sınıflandırılması
4 Doğal suların kalitesinin belirlenmesi, anyon ve katyonlar, iyon dengesi
5 Sularda sertlik dereceleri
6 İçme ve kullanma suları, içme suyu standardı ve bu sulardan beklenen özellikler
7 Endüstride kullanılan proses suları, soğutma suları ve özellikleri
8 Arasınav
9 Soğutma suyu problemleri ve çözümleri
10 Soğutma sularının kimyasal şartlandırılması
11 Kazan besi suyunun özellikleri, sudaki safsızlıkların giderilmesi
12 Kazan besi suyu kimyasal şartlandırma yöntemleri
13 Endüstriyel sularda durultma ve süzme işlemleri
14 Sularda bulunan çözünmüş gazların uzaklaştırılması
15 Sularda dezenfeksiyon, koku ve lezzetin düzeltilmesi
16 Final

1.Yalçın,H., 2002, Su Teknolojisi, Ankara Plame Yayıncılık, Ankara. 2.Mutluay, H., 1996, Su Kimyası, Beta Yayınları, İstanbul. DERS ARAÇLARI: Bilgisayar, Projeksiyon cihazı ve Bilimsel hesap makinesi.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Quiz 2 1 2
Derse Katılım 14 2 28
Problem Çözümü 4 2 8
Bireysel Çalışma 4 6 24
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 20 20
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 40 40
Toplam İş Yükü (saat) 122

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9
ÖÇ 1 2 1 3
ÖÇ 2 3 2 2
ÖÇ 3 3 2 2
ÖÇ 4 2 2 1
ÖÇ 5 1 1 2 2
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek