GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
1962001252020 KİMYASAL TEKNOLOJİLER Ders 1 1 4,00

Önlisans


Türkçe


Bu dersin amacı, öğrencilerin, sanayide üretilen bazı ürünlerin üretim aşamalarında kullanılan çeşitli yöntem, sistem ve makineleri, , hammadde ve yardımcı madde özelliklerini, ürün ve üretim parametrelerini öğrenebilmelerini sağlamaktır.


Öğr. Gör. Dr. Belkız Adıgüzel


1 Kimyasal proseslerde kullanılan ekipmanlar ve özelliklerini kavrayabilme
2 Üretim prosesinde kullanılan hammedde ve yardımcı maddeleri ve kullanım gerekçelerini kavrayabilme
3 Üretim aşamalarında kullanılan yöntem ve sistemleri kavrayabilme
4 Üretim parametrelerinin ürünkalitesi üzerine etkilerini kavrayabilme
5 Üretiminde oluşabilecek sorunları saptayabilme ve çözüm önerisi getirebilme
6 Ürün kalitesini standartlara göre değerlendirebilme

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Yemeklik bitkisel yağ üretimi, Margarin üretimi, Sabun üretimi, Biyobenzin üretimi, Biyodizel üretimi ile ilgili ekipmanlar, özellikleri, hammadde yardımcı maddeler, üretim yöntemleri, ürün kalitesinin belirlenmesi.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Kimyasal proseslerde kullanılan temel ekipmanlar ve özellikleri Kimyasal proseslerde kullanılan temel ekipmanlar ve özellikleri
2 Yemeklik bitkisel yağ üretim yöntem ve aşamaları Depolama
3 Yemeklik bitkisel yağ üretiminde kullanılan ekipmanlar ve özellikleri Ayırma ve eleme sistemleri
4 Yemeklik bitkisel yağ üretiminde kullanılan hammadde ve yardımcı maddeler , özellikleri ve kullanılma gerekçeleri Uygun ekipman seçimi
5 Rafinasyon işlemleri Rafinasyon işlemleri
6 Margarin üretim yöntem ve aşamaları Margarin üretim yöntem ve aşamaları
7 Margarin üretiminde kullanılan ekipmanlar ve özellikleri Margarin üretiminde kullanılan ekipmanlar ve özellikleri
8 Arasınav
9 Zeytinyağı üretiminde kullanılan hammadde ve yardımcı maddeler , özellikleri ve kullanılma gerekçeleri Zeytinyağı üretiminde kullanılan hammadde ve yardımcı maddeler , özellikleri ve kullanılma gerekçeleri
10 Zeytinyağı üretiminde kullanılan hammadde ve yardımcı maddeler , özellikleri ve kullanılma gerekçeleri Zeytinyağı üretiminde kullanılan hammadde ve yardımcı maddeler , özellikleri ve kullanılma gerekçeleri
11 Biyobenzin üretim yöntem ve aşamaları Biyobenzin üretim yöntem ve aşamaları
12 Biyobenzin üretiminde kullanılan ekipmanlar ve özellikleri Biyobenzin üretiminde kullanılan ekipmanlar ve özellikleri
13 Biyodizel üretim yöntem ve aşamaları Biyodizel üretim yöntem ve aşamaları
14 Biyodizel üretiminde kullanılan ekipmanlar ve özellikleri Biyodizel üretiminde kullanılan ekipmanlar ve özellikleri
15 Proje sunumları Proje sunumları
16 Final Sınavı

DERS KİTABI: 1. Shreve, R., Norris, 1985, Kimyasal Proses Endüstrileri, II Cilt, Anka Ofset, İstanbul, 564 s. 2. Prof.Dr.Aral Olcay, 2022, Kimyasal Prosesler, Gazi Kitabevi, 309 s.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 4 4
Final Sınavı 1 4 4
Quiz 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Rapor Hazırlama 1 10 10
Proje Hazırlama 1 20 20
Bireysel Çalışma 1 40 40
Toplam İş Yükü (saat) 107

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9
ÖÇ 1 5
ÖÇ 2 5
ÖÇ 3 3 4
ÖÇ 4 3 2 3 3
ÖÇ 5 2 5 4 2
ÖÇ 6 4 4 3 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek