Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
1962001252020 | KİMYASAL TEKNOLOJİLER | Ders | 1 | 1 | 4,00 |
Önlisans
Türkçe
Bu dersin amacı, öğrencilerin, sanayide üretilen bazı ürünlerin üretim aşamalarında kullanılan çeşitli yöntem, sistem ve makineleri, , hammadde ve yardımcı madde özelliklerini, ürün ve üretim parametrelerini öğrenebilmelerini sağlamaktır.
Öğr. Gör. Dr. Belkız Adıgüzel
1 | Kimyasal proseslerde kullanılan ekipmanlar ve özelliklerini kavrayabilme |
2 | Üretim prosesinde kullanılan hammedde ve yardımcı maddeleri ve kullanım gerekçelerini kavrayabilme |
3 | Üretim aşamalarında kullanılan yöntem ve sistemleri kavrayabilme |
4 | Üretim parametrelerinin ürünkalitesi üzerine etkilerini kavrayabilme |
5 | Üretiminde oluşabilecek sorunları saptayabilme ve çözüm önerisi getirebilme |
6 | Ürün kalitesini standartlara göre değerlendirebilme |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Yemeklik bitkisel yağ üretimi, Margarin üretimi, Sabun üretimi, Biyobenzin üretimi, Biyodizel üretimi ile ilgili ekipmanlar, özellikleri, hammadde yardımcı maddeler, üretim yöntemleri, ürün kalitesinin belirlenmesi.
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Kimyasal proseslerde kullanılan temel ekipmanlar ve özellikleri | Kimyasal proseslerde kullanılan temel ekipmanlar ve özellikleri | ||
2 | Yemeklik bitkisel yağ üretim yöntem ve aşamaları | Depolama | ||
3 | Yemeklik bitkisel yağ üretiminde kullanılan ekipmanlar ve özellikleri | Ayırma ve eleme sistemleri | ||
4 | Yemeklik bitkisel yağ üretiminde kullanılan hammadde ve yardımcı maddeler , özellikleri ve kullanılma gerekçeleri | Uygun ekipman seçimi | ||
5 | Rafinasyon işlemleri | Rafinasyon işlemleri | ||
6 | Margarin üretim yöntem ve aşamaları | Margarin üretim yöntem ve aşamaları | ||
7 | Margarin üretiminde kullanılan ekipmanlar ve özellikleri | Margarin üretiminde kullanılan ekipmanlar ve özellikleri | ||
8 | Arasınav | |||
9 | Zeytinyağı üretiminde kullanılan hammadde ve yardımcı maddeler , özellikleri ve kullanılma gerekçeleri | Zeytinyağı üretiminde kullanılan hammadde ve yardımcı maddeler , özellikleri ve kullanılma gerekçeleri | ||
10 | Zeytinyağı üretiminde kullanılan hammadde ve yardımcı maddeler , özellikleri ve kullanılma gerekçeleri | Zeytinyağı üretiminde kullanılan hammadde ve yardımcı maddeler , özellikleri ve kullanılma gerekçeleri | ||
11 | Biyobenzin üretim yöntem ve aşamaları | Biyobenzin üretim yöntem ve aşamaları | ||
12 | Biyobenzin üretiminde kullanılan ekipmanlar ve özellikleri | Biyobenzin üretiminde kullanılan ekipmanlar ve özellikleri | ||
13 | Biyodizel üretim yöntem ve aşamaları | Biyodizel üretim yöntem ve aşamaları | ||
14 | Biyodizel üretiminde kullanılan ekipmanlar ve özellikleri | Biyodizel üretiminde kullanılan ekipmanlar ve özellikleri | ||
15 | Proje sunumları | Proje sunumları | ||
16 | Final Sınavı |
DERS KİTABI: 1. Shreve, R., Norris, 1985, Kimyasal Proses Endüstrileri, II Cilt, Anka Ofset, İstanbul, 564 s. 2. Prof.Dr.Aral Olcay, 2022, Kimyasal Prosesler, Gazi Kitabevi, 309 s.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 4 | 4 |
Final Sınavı | 1 | 4 | 4 |
Quiz | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Rapor Hazırlama | 1 | 10 | 10 |
Proje Hazırlama | 1 | 20 | 20 |
Bireysel Çalışma | 1 | 40 | 40 |
Toplam İş Yükü (saat) | 107 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | |
ÖÇ 1 | 5 | ||||||||
ÖÇ 2 | 5 | ||||||||
ÖÇ 3 | 3 | 4 | |||||||
ÖÇ 4 | 3 | 2 | 3 | 3 | |||||
ÖÇ 5 | 2 | 5 | 4 | 2 | |||||
ÖÇ 6 | 4 | 4 | 3 | 3 |