GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
1967002412018 ORGANİK GIDA İŞLEMESİ Seçmeli Ders Grubu 2 3 2,00

Önlisans


Türkçe


Tüketiminin giderek arttığı organik gıdaların üretimi ve ticareti konularında öğrenciyi bilgilendirmek, söz konusu gıdaların sağlık, güvenlik, beslenme ve duyusal özellikleri bakımından özelliklerini irdelemek ve organik tarım ile organik gıda arası ilişkinin önemini aktarmaktır.


Prof.Dr. Ufuk Yücel


1 Organik gıda üretimi kavramını bilir
2 Organik gıda için gerekli yasal düzenlemeleri kavrar
3 Organik tarım, organik gıda arasnda ilişkiyi kurar
4 Organik gıda üretimi, gıda kalitesi ve tüketimi arasındaki ilişkileri tanımlar

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Organik tarımın önemi ve esasları, gıda güvenliği, organik gıda üretiminin temel esasları, organik gıdalar, organik sertifikasyon, organik gıdaların depolanması, taşınması ve ticareti, organik gıda üretiminde Ar-Ge ihtiyacı, diğer ülkelerdeki organik gıda üretim sistemleri,organik tarımda gübreleme. İyı tarım uygulamaları, biyodinamik tarım. GDO ve doğaya ve canlı yaşama etkileri


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Organik tarım kavramı, organik tarımın dünyada ve ülkemizdeki durumu
2 Organik bitkisel ve hayvansal üretimin temel esasları
3 Gıda güvenliği ve önemi
4 Organik gıda üretimi, sağlık ve çevre arası ilişki
5 Organik süt üretiminin esasları
6 Organik süt üretiminin avantajları
7 Organik bitkisel gıdalar
8 Arasınav
9 Organik hayvansal gıdalar
10 Organik sütlerin kalite kontrolü
11 Organik süt üretiminin denetlenmesi ve yasal düzenlemeler
12 Organik sütlerin depolanması ve taşınması
13 Organik süt ticareti ve uluslararası yasalar
14 Organik süt üretimini sorunları
15 Organik süt üretiminin geleceği
16 Final sınavı

Zengin, M. 2007. Organik Tarım. Hasad yayıncılık. İstanbul İlbaş, A. İ. 2009. Organik Tarım İlkeler ve Ulusal Mevzuat. Efil yayınevi. İstanbul Givens, I. Baxter, S. Minihane, A.M. , 2008. Health Benefits of Organic Food : Effects of the Environment . CABI Publishing. Wallingford, Oxon, GBR Aksoy,U., Altındişli, A. (Editörler)1996. ekolojik (organik, biyolojik) tarım. ekolojik tarım organizasyonu .Bornova, İzmir, Ak, İ. (Ed.) 2008. Ekolojik/ Organik tarım ve çevre . Ekolojik yaşam derneği yayın no.1



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 10 10
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 32 32
Toplam İş Yükü (saat) 74

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10
ÖÇ 1 4 5
ÖÇ 2 5 4
ÖÇ 3 5 4 5
ÖÇ 4 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek