Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
1967001362018 | BESLENME | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 2,00 |
Önlisans
Türkçe
Bu dersin amacı, yeni ürün geliştirmede ve gıda işlemede, insanların gereksinimini karşılayacak şekilde gıdaların besleyici değerlerini göz ardı etmeden bilgi, deneyim ve yeni kaynakların uygulanabilirliğini arttırmaktır. Bugün, gıda geçmişte olduğundan daha farklı bir yaklaşımla, yaşamsal önemi, açlıkla savaşmadaki yeri, sağlık üzerine olumlu veya olumsuz etkileri ile ele alınmaktadır. Gelecekte gıda endüstrisi bugün olduğu noktadan daha ileride daha ciddi bilimsel araştırmalara gereksinim duyan bir alan olacaktır. Bu alandaki eğitimin ve araştırmaların temel amacı gıda endüstrisinin, çok uluslu, teşvik edici ve profesyonel bir yaklaşım ile rekabet gücünü arttırmak olmalıdır. Beslenme dersi bu yaklaşımla Gıda Mühendislerinin gelecekteki yerinin önemini artırmayı amaçlamaktadır.
Prof. Dr. Sedef Nehri EL
1 | Beslenmenin sağlığı etkileyen boyutunun kavranması. |
2 | Besleyici ve sağlıklı bir diyetin nasıl olması gerektiğinin tanımlanması. |
3 | Gıda temel bileşenlerini (karbonhidratlar, yağlar, proteinler, vitaminler ve mineraller) tanımlama. |
4 | Temel gıda bileşenlerinin (karbonhidratlar, yağlar, proteinler, vitaminler ve mineraller) vücuttaki fonksiyonlarını ve beslenmedeki önemini kavrayabilme. |
5 | Temel gıda bileşenlerinin metabolizmadaki davranışının analiz ve sentezi |
6 | Gıda işlemenin besin öğeleri üzerine etkisini değerlendirme |
7 | Gıdanın yapısında bulunan besin öğesi olmayan yararlı bileşiklerin tanımlanması |
8 | Gıdanın yapısında bulunan besin öğesi olmayan yararlı bileşiklerin sağlık üzerine etkilerinin öğrenilmesi |
9 | Gıdaların enerjisini azaltmada uygulanan tekniklerin kavranması ve sorgulanması |
10 | Gıdaların enerjisini azaltmada yeni tekniklerin tasarlanması |
11 | Oksidanlar, antioksidanlar ve sağlık üzerine bilgi edinme |
12 | Gen ve beslenme ilişkisinde fonksiyonel gıda |
Birinci Öğretim
Yok
Gıda Kimyası, Gıda Biyokimyası bilgisi
Beslenme ve sağlık ilişkisi; besleyici ve sağlıklı bir diyetin bileşenleri, beslenme rehberleri, karbonhidratlar ve beslenmedeki önemi; yağlar ve beslenmedeki önemi; proteinler ve beslenmedeki önemi; vitaminler, mineraller ve beslenmedeki önemi; besin öğesi olmayan diğer yararlı bileşikler; gıdaların enerjisini azaltma uygulamaları; nutrigenomics ve epigenetics, oksidanlar, antioksidanlar ve sağlık.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Giriş : Gıda Bileşenlerinin beslenme açısından önemi | ||
2 | Beslenme ve sağlık ilişkisi, Gıda seçimleri ve Beslenme rehberleri | ||
3 | Karbonhidratlar ve beslenmedeki önemi | ||
4 | Karbonhidratlar sindirim ve emilimi Gıda işlemede karbonhidratlardan gelen enerjinin azaltılması uygulamaları | ||
5 | Yağlar ve beslenmedeki önemi | ||
6 | Yağlar sindirim ve emilimi Gıda işlemede yağlardan gelen enerjinin azaltılması uygulamaları | ||
7 | Proteinler ve beslenmedeki önemi Proteinlerin sindirimi ve emilimi Makro besin öğelerinin ortak metabolizması | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | Gıda işleme yöntemlerinin karbonhidratlar, yağlar ve proteinler üzerine etkisi | ||
10 | Vitaminler, mineraller ve beslenmedeki önemi | ||
11 | Nutrigenomics ve Epigenetics | ||
12 | Biyoaktif bileşikler ve sağlık | ||
13 | Oksidanlar, antioksidanlar ve sağlık | ||
14 | Final sınavı |
DERS KİTAPLARI: 1. Ders Notu, Gıda Bileşenlerinin Beslenme Açısından Önemi, Prof. Dr. Sedef Nehir El, Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Beslenme Bilim Dalı, İzmir, 89s. 2. Nutrition: Concepts and Controversies, 15th Edition, Sizer, F., Whitney, E. 2020, Wadsworth/Thomson Learning USA, 567pp. 3. Advanced Nutrition, Berdanier C.D., Zempleni J., 2009, CRC Press, London, UK. 523pp. YARDIMCI KİTAPLAR: 4. Nutritional Aspects of Food Processing and Ingredients. Henry C.J.K., Heppell N.J. 1998. Aspen Publication , UK. 5. Antioxidants in Food. Pokorny, J;Yanishlieva, N. Gordon, M. 2001. CRC Press, New York. 6. Food Chemical Composition: Dietary Significance in Food Manufacturing, Hutton, T. 2002. Royal Society of Chemistry Pub. UK.
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü (saat) | 55 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | |
ÖÇ 1 | 5 | |||||||||
ÖÇ 2 | 4 | |||||||||
ÖÇ 3 | 5 | |||||||||
ÖÇ 4 | 5 | |||||||||
ÖÇ 5 | 3 | 5 | ||||||||
ÖÇ 6 | 4 | 5 | ||||||||
ÖÇ 7 | 5 | |||||||||
ÖÇ 8 | 5 | |||||||||
ÖÇ 9 | 4 | 5 | ||||||||
ÖÇ 10 | 5 | |||||||||
ÖÇ 11 | 5 | |||||||||
ÖÇ 12 | 4 | 5 |