GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
6502002282004 TOPRAKSIZ TARIM Ders 2 4 3,00

Önlisans


Türkçe


Topraksız tarım şekilleri ve uygulanan tüm kültürel işlemler teorik ve uygulamalı olarak öğretilmektedir


Dr.Öğr.Üyesi Hale DUYAR


1 Topraksız tarımın gelişimi, Topraksız tarımın avantaj ve dezavantajlarını öğrenir
2 Topraksız yetiştiricilikte kullanılan bitki besleme elementlerini ve yöntemlerini
3 Topraksız tarımda kullanılan besin reçetelerini hazırlar.
4 4. Topraksız tarım şekilleri.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Topraksız tarım tanımı. Topraksız tarıma geçme nedenleri. Topraksız tarımın seralarda başlama nedenleri. Topraksız tarımın tarihçesi. Topraksız tarımın avantaj ve dezavantajları, Topraksız tarımda besin eriyikleri, su, makro besin elementleri, kullanılan kimyasal kaynaklar, Makro besin element eksiklik ve fazlalık belirtileri, mikro besin elementleri, kullanılan kimyasal kaynaklar , Mikro besin element eksiklik ve fazlalık belirtileri, besin eriyiği hazırlanması ile ilgili problemler, Besin eriyiklerinde aranan özellikler (pH, toplam tuz konsantrasyonu, sıcaklık, havalandırma), Besin eriyiklerinin bitkilere veriliş şekilleri (durgun, fasılalı akış, sürekli akış, püskürtme, damla), Besin eriyiği tankları, hastalık ve zararlı kontrolü,Topraksız tarım şekilleri, geçiş kültürleri (saman balyalarında yetişticilik, yüzük kültürü), Katı ortam nedir?, aranan özellikler, organik ve inorganik ortamlar, Katı ortam kültür şekilleri (yatak kültürü, torba-paket ve saksı kültürü), Katı ort. kült. şekilleri (sosis kültürü, kayayünü kültürü), su kültürleri (durgun su, akan su kültürü), Su kültürleri ( hyponica, aeroponik)


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Topraksız tarım tanımı, topraksız tarıma geçme nedenleri, topraksız tarımın seralarda başlama nedenleri Gezi
2 Topraksız tarımın tarihçesi, topraksız tarımın avantaj ve dezavantajları Fide dikim
3 Topraksız tarımda besin eriyikleri, su, makro besin elementleri, kullanılan kimyasal kaynaklar Besin eriyiği hazırlığı
4 Makro besin element eksiklik ve fazlalık belirtileri, mikro besin elementleri, kullanılan kimyasal kaynaklar Besin eriyiklerinin bitkilere veriliş şekilleri
5 Mikro besin element eksiklik ve fazlalık belirtileri, besin eriyiği hazırlanması ile ilgili problemler Makro besin element eksiklik ve fazlalık belirtileri, mikro besin elementleri, kullanılan kimyasal kaynaklar ,
6 Besin eriyiklerinde aranan özellikler (pH, toplam tuz konsantrasyonu, sıcaklık, havalandırma) Mikro besin element eksiklik ve fazlalık belirtileri, mikro besin elementleri, kullanılan kimyasal kaynaklar ,
7 Teknik Gezi Teknik Gezi
8 Ara sınav
9 Besin eriyiklerinin bitkilere veriliş şekilleri (durgun, fasılalı akış, sürekli akış, püskürtme, damla) Besin eriyiklerinin bitkilere veriliş şekilleri
10 Besin eriyiği tankları, hastalık ve zararlı kontrolü Bakım işleri
11 Topraksız tarım şekilleri, geçiş kültürleri (saman balyalarında yetişticilik, yüzük kültürü) Gezi
12 Katı ortam nedir?, aranan özellikler, organik ve inorganik ortamlar Film Gösterimi
13 Katı ortam nedir?, aranan özellikler, organik ve inorganik ortamlar Bakım işleri
14 Katı ort. kült. şekilleri (sosis kültürü, kayayünü kültürü), su kültürleri (durgun su, akan su kültürü) Organik ve inorganic ortamlar
15 Su kültürleri ( hyponica, aeroponik) Bakım işleri
16 Final

1. Gül, A 2008. Topraksız Tarım, Hasat Yayıncılık, İZMİR. 2. Sevgican, A. 2002. Örtüaltı Sebzeciliği (Topraksız Tarım), Ege Üniversitesi. Ziraat Fakültesi Yayınları:528,İzmir



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Uygulama/Pratik 14 2 28
Alan Gezisi 2 4 8
Bireysel Çalışma 4 1 4
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 4 1 4
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 6 1 6
Okuma 8 1 8
Toplam İş Yükü (saat) 90

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13
ÖÇ 1 3 3 3 3 3 3
ÖÇ 2 3 4 4 3 5
ÖÇ 3 5 3 3 4 5 3
ÖÇ 4 4 2 4 3 3 4 4 5 2 4 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek