Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
6502002282004 | TOPRAKSIZ TARIM | Ders | 2 | 4 | 3,00 |
Önlisans
Türkçe
Topraksız tarım şekilleri ve uygulanan tüm kültürel işlemler teorik ve uygulamalı olarak öğretilmektedir
Dr.Öğr.Üyesi Hale DUYAR
1 | Topraksız tarımın gelişimi, Topraksız tarımın avantaj ve dezavantajlarını öğrenir |
2 | Topraksız yetiştiricilikte kullanılan bitki besleme elementlerini ve yöntemlerini |
3 | Topraksız tarımda kullanılan besin reçetelerini hazırlar. |
4 | 4. Topraksız tarım şekilleri. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Topraksız tarım tanımı. Topraksız tarıma geçme nedenleri. Topraksız tarımın seralarda başlama nedenleri. Topraksız tarımın tarihçesi. Topraksız tarımın avantaj ve dezavantajları, Topraksız tarımda besin eriyikleri, su, makro besin elementleri, kullanılan kimyasal kaynaklar, Makro besin element eksiklik ve fazlalık belirtileri, mikro besin elementleri, kullanılan kimyasal kaynaklar , Mikro besin element eksiklik ve fazlalık belirtileri, besin eriyiği hazırlanması ile ilgili problemler, Besin eriyiklerinde aranan özellikler (pH, toplam tuz konsantrasyonu, sıcaklık, havalandırma), Besin eriyiklerinin bitkilere veriliş şekilleri (durgun, fasılalı akış, sürekli akış, püskürtme, damla), Besin eriyiği tankları, hastalık ve zararlı kontrolü,Topraksız tarım şekilleri, geçiş kültürleri (saman balyalarında yetişticilik, yüzük kültürü), Katı ortam nedir?, aranan özellikler, organik ve inorganik ortamlar, Katı ortam kültür şekilleri (yatak kültürü, torba-paket ve saksı kültürü), Katı ort. kült. şekilleri (sosis kültürü, kayayünü kültürü), su kültürleri (durgun su, akan su kültürü), Su kültürleri ( hyponica, aeroponik)
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Topraksız tarım tanımı, topraksız tarıma geçme nedenleri, topraksız tarımın seralarda başlama nedenleri | Gezi | ||
2 | Topraksız tarımın tarihçesi, topraksız tarımın avantaj ve dezavantajları | Fide dikim | ||
3 | Topraksız tarımda besin eriyikleri, su, makro besin elementleri, kullanılan kimyasal kaynaklar | Besin eriyiği hazırlığı | ||
4 | Makro besin element eksiklik ve fazlalık belirtileri, mikro besin elementleri, kullanılan kimyasal kaynaklar | Besin eriyiklerinin bitkilere veriliş şekilleri | ||
5 | Mikro besin element eksiklik ve fazlalık belirtileri, besin eriyiği hazırlanması ile ilgili problemler | Makro besin element eksiklik ve fazlalık belirtileri, mikro besin elementleri, kullanılan kimyasal kaynaklar , | ||
6 | Besin eriyiklerinde aranan özellikler (pH, toplam tuz konsantrasyonu, sıcaklık, havalandırma) | Mikro besin element eksiklik ve fazlalık belirtileri, mikro besin elementleri, kullanılan kimyasal kaynaklar , | ||
7 | Teknik Gezi | Teknik Gezi | ||
8 | Ara sınav | |||
9 | Besin eriyiklerinin bitkilere veriliş şekilleri (durgun, fasılalı akış, sürekli akış, püskürtme, damla) | Besin eriyiklerinin bitkilere veriliş şekilleri | ||
10 | Besin eriyiği tankları, hastalık ve zararlı kontrolü | Bakım işleri | ||
11 | Topraksız tarım şekilleri, geçiş kültürleri (saman balyalarında yetişticilik, yüzük kültürü) | Gezi | ||
12 | Katı ortam nedir?, aranan özellikler, organik ve inorganik ortamlar | Film Gösterimi | ||
13 | Katı ortam nedir?, aranan özellikler, organik ve inorganik ortamlar | Bakım işleri | ||
14 | Katı ort. kült. şekilleri (sosis kültürü, kayayünü kültürü), su kültürleri (durgun su, akan su kültürü) | Organik ve inorganic ortamlar | ||
15 | Su kültürleri ( hyponica, aeroponik) | Bakım işleri | ||
16 | Final |
1. Gül, A 2008. Topraksız Tarım, Hasat Yayıncılık, İZMİR. 2. Sevgican, A. 2002. Örtüaltı Sebzeciliği (Topraksız Tarım), Ege Üniversitesi. Ziraat Fakültesi Yayınları:528,İzmir
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Uygulama/Pratik | 14 | 2 | 28 |
Alan Gezisi | 2 | 4 | 8 |
Bireysel Çalışma | 4 | 1 | 4 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 4 | 1 | 4 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 6 | 1 | 6 |
Okuma | 8 | 1 | 8 |
Toplam İş Yükü (saat) | 90 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | |
ÖÇ 1 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | |||||||
ÖÇ 2 | 3 | 4 | 4 | 3 | 5 | ||||||||
ÖÇ 3 | 5 | 3 | 3 | 4 | 5 | 3 | |||||||
ÖÇ 4 | 4 | 2 | 4 | 3 | 3 | 4 | 4 | 5 | 2 | 4 | 5 |