Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
6502002332012 | SERADA SEBZE YETİŞTİRİCİLİĞİ I | Ders | 2 | 3 | 4,00 |
Önlisans
Serada yetiştirilen sebze türlerinden domates, hıyar, karpuz, kavun, kabak, biber, patlıcan türlerinin tohum ekiminden itibaren ürün hasadına kadar uygulanan tüm kültürel işlemler teorik ve uygulamalı olarak öğretilmektedir.
Dr.Öğr.Üyesi Hale DUYAR
1 | Serada domates yetiştiriciliği anlatılmaktadır. |
2 | Serada biber, patlıcan yetiştiriciliği öğretilmektedir. |
3 | Serada hıyar yetiştiriciliği öğretilmektedir. |
4 | Serada karpuz, kavun, kabak yetiştiriciliği öğretilmektedir. |
5 |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Domates yetiştiriciliği. Genel bilgiler. Besin değeri. Morfolojik özellikleri. Çevresel istekleri. Tohumdan fide eldesi. Çeşit seçimi. F1 hibrit. Fide harcı. Tohum ekim kapları. Tohum ekimi ve şaşırtma. Aşılı fide eldesi. Koltuk sürgünlerinden fide eldesi. Fidelerin dikimi. Askıya alma. Budama. Tozlaşma ve döllenmeye yardım (bambus arıları, hormon uygulama). Hastalık ve zararlılar. Hasat. Hıyar yetiştiriciliği. Genel bilgi. Morfolojik özellikler. Çevresel istekler. Fide yetiştirme. Çeşit seçimi. Tohum ekim yeri ve zamanı. Fidelerin dikimi. Askıya alma. Budama. Tozlaşma ve döllenmeye yardım. Hastalık ve zararlılar. Hasat ve verim, Biber yetiştiriciliği, Genel bilgi. Morfolojik özellikler. Çevresel istekler. Ara Sınav. Çeşit seçimi. Tohum ekim yeri ve zamanı. Fidelerin şaşırtılması. Fidelerin dikimi. Askıya alma. Budama. Tozlaşma ve döllenmeye yardım. Hastalık ve zararlılar. Hasat ve verim. Fasulye yetiştiriciliği. Genel bilgi. Morfolojik özellikler. Çevresel istekler. Fide yetiştirme. Çeşit seçimi. Tohum ekim yeri ve zamanı. Fidelerin dikimi. Askıya alma. Budama. Tozlaşma ve döllenmeye yardım. Hastalık ve zararlılar. Hasat ve verim.
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Örtüaltında Domates yetiştiriciliği. Genel bilgiler. Besin değeri. Morfolojik özellikleri. Çevresel istekleri. | Sera iç ve dış temizliğinin önemi. | ||
2 | Tohumdan fide eldesi. Çeşit seçimi. F1 hibrit. Fide harcı. Tohum ekim kapları. Tohum ekimi ve şaşırtma. | Toprak işleme şekilleri | ||
3 | Aşılı fide eldesi. Koltuk sürgünlerinden fide eldesi. Fidelerin dikimi. Askıya alma. | Domates bakım işleri (ekimi, askıya alma) | ||
4 | Budama. Tozlaşma ve döllenmeye yardım (bambus arıları, hormon uygulama). Hastalık ve zararlılar. Hasat. | Domates bakım işleri | ||
5 | Biber yetiştiriciliği. Genel bilgiler. Besin değeri. Morfolojik özellikleri. Çevresel istekleri | Sera sebzeciliği ile ilgili film gösterimi | ||
6 | Biber bitkisinin ekolojik istekleri, bakım işleri (ekimi, askıya alma, budama, hasat) | Biber bakım işleri | ||
7 | Teknik gezi | Teknik gezi | ||
8 | Ara sınav | |||
9 | Patlıcan bitkisinin genel özellikleri (Türkiye’de ve dünyada üretim alanları, miktarları, ticareti, anavatanı, besin içeriği), morfolojik yapısı (kök, gövde, yaprak ve çiçek), ekolojik istekleri, bakım işleri (ekimi, askıya alma, budama, hasat) | Patlıcan bakım işleri | ||
10 | Hıyar bitkisinin genel özellikleri (Türkiye’de ve dünyada üretim alanları, miktarları, ticareti, anavatanı, besin içeriği) | Domates, biber, patlıcan ve patlıcan bakım işleri | ||
11 | Hıyar bitkisinin morfolojik yapısı (kök, gövde, yaprak ve çiçek), | Domates, biber, patlıcan ve patlıcan bakım işleri | ||
12 | Hıyar ekolojik istekleri, bakım işleri (ekimi, askıya alma, budama, hasat), | Yaprak gübreleri. Serada sulama | ||
13 | Kabak bitkisinin genel özellikleri (Türkiye’de ve dünyada üretim alanları, miktarları, ticareti, anavatanı, besin içeriği), morfolojik yapısı (kök, gövde, yaprak ve çiçek), ekolojik istekleri, bakım işleri (ekimi, askıya alma, budama, hasat) | Kabak, kavun bakım işleri | ||
14 | Kavun bitkisinin genel özellikleri (Türkiye’de ve dünyada üretim alanları, miktarları, ticareti, anavatanı, besin içeriği), morfolojik yapısı (kök, gövde, yaprak ve çiçek), ekolojik istekleri, bakım işleri (ekimi, askıya alma, budama, hasat) | bakım işleri | ||
15 | Karpuz bitkisinin genel özellikleri (Türkiye’de ve dünyada üretim alanları, miktarları, ticareti, anavatanı, besin içeriği), morfolojik yapısı (kök, gövde, yaprak ve çiçek), ekolojik istekleri, bakım işleri (ekimi, askıya alma, budama, hasat) | Bakım işlemlerinin yapılması. | ||
16 | Final |
1.Günay A., 1981, Özel Sebze Yetiştiricliği- Serler (CiltII), Ankara 2. Sevgican, A. 2002. Örtüaltı Sebzeciliği, Ege Üniversitesi. Ziraat Fakültesi Yayınları:528,İzmir
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Uygulama/Pratik | 14 | 2 | 28 |
Alan Gezisi | 1 | 5 | 5 |
Alan Çalışması | 14 | 1 | 14 |
Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 11 | 1 | 11 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 16 | 1 | 16 |
Toplam İş Yükü (saat) | 120 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | |
ÖÇ 1 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 3 |
ÖÇ 2 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 3 |
ÖÇ 3 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 3 |
ÖÇ 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 3 | 5 | 3 |
ÖÇ 5 |