GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
6502002332012 SERADA SEBZE YETİŞTİRİCİLİĞİ I Ders 2 3 4,00

Önlisans



Serada yetiştirilen sebze türlerinden domates, hıyar, karpuz, kavun, kabak, biber, patlıcan türlerinin tohum ekiminden itibaren ürün hasadına kadar uygulanan tüm kültürel işlemler teorik ve uygulamalı olarak öğretilmektedir.


Dr.Öğr.Üyesi Hale DUYAR


1 Serada domates yetiştiriciliği anlatılmaktadır.
2 Serada biber, patlıcan yetiştiriciliği öğretilmektedir.
3 Serada hıyar yetiştiriciliği öğretilmektedir.
4 Serada karpuz, kavun, kabak yetiştiriciliği öğretilmektedir.
5

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Domates yetiştiriciliği. Genel bilgiler. Besin değeri. Morfolojik özellikleri. Çevresel istekleri. Tohumdan fide eldesi. Çeşit seçimi. F1 hibrit. Fide harcı. Tohum ekim kapları. Tohum ekimi ve şaşırtma. Aşılı fide eldesi. Koltuk sürgünlerinden fide eldesi. Fidelerin dikimi. Askıya alma. Budama. Tozlaşma ve döllenmeye yardım (bambus arıları, hormon uygulama). Hastalık ve zararlılar. Hasat. Hıyar yetiştiriciliği. Genel bilgi. Morfolojik özellikler. Çevresel istekler. Fide yetiştirme. Çeşit seçimi. Tohum ekim yeri ve zamanı. Fidelerin dikimi. Askıya alma. Budama. Tozlaşma ve döllenmeye yardım. Hastalık ve zararlılar. Hasat ve verim, Biber yetiştiriciliği, Genel bilgi. Morfolojik özellikler. Çevresel istekler. Ara Sınav. Çeşit seçimi. Tohum ekim yeri ve zamanı. Fidelerin şaşırtılması. Fidelerin dikimi. Askıya alma. Budama. Tozlaşma ve döllenmeye yardım. Hastalık ve zararlılar. Hasat ve verim. Fasulye yetiştiriciliği. Genel bilgi. Morfolojik özellikler. Çevresel istekler. Fide yetiştirme. Çeşit seçimi. Tohum ekim yeri ve zamanı. Fidelerin dikimi. Askıya alma. Budama. Tozlaşma ve döllenmeye yardım. Hastalık ve zararlılar. Hasat ve verim.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Örtüaltında Domates yetiştiriciliği. Genel bilgiler. Besin değeri. Morfolojik özellikleri. Çevresel istekleri. Sera iç ve dış temizliğinin önemi.
2 Tohumdan fide eldesi. Çeşit seçimi. F1 hibrit. Fide harcı. Tohum ekim kapları. Tohum ekimi ve şaşırtma. Toprak işleme şekilleri
3 Aşılı fide eldesi. Koltuk sürgünlerinden fide eldesi. Fidelerin dikimi. Askıya alma. Domates bakım işleri (ekimi, askıya alma)
4 Budama. Tozlaşma ve döllenmeye yardım (bambus arıları, hormon uygulama). Hastalık ve zararlılar. Hasat. Domates bakım işleri
5 Biber yetiştiriciliği. Genel bilgiler. Besin değeri. Morfolojik özellikleri. Çevresel istekleri Sera sebzeciliği ile ilgili film gösterimi
6 Biber bitkisinin ekolojik istekleri, bakım işleri (ekimi, askıya alma, budama, hasat) Biber bakım işleri
7 Teknik gezi Teknik gezi
8 Ara sınav
9 Patlıcan bitkisinin genel özellikleri (Türkiye’de ve dünyada üretim alanları, miktarları, ticareti, anavatanı, besin içeriği), morfolojik yapısı (kök, gövde, yaprak ve çiçek), ekolojik istekleri, bakım işleri (ekimi, askıya alma, budama, hasat) Patlıcan bakım işleri
10 Hıyar bitkisinin genel özellikleri (Türkiye’de ve dünyada üretim alanları, miktarları, ticareti, anavatanı, besin içeriği) Domates, biber, patlıcan ve patlıcan bakım işleri
11 Hıyar bitkisinin morfolojik yapısı (kök, gövde, yaprak ve çiçek), Domates, biber, patlıcan ve patlıcan bakım işleri
12 Hıyar ekolojik istekleri, bakım işleri (ekimi, askıya alma, budama, hasat), Yaprak gübreleri. Serada sulama
13 Kabak bitkisinin genel özellikleri (Türkiye’de ve dünyada üretim alanları, miktarları, ticareti, anavatanı, besin içeriği), morfolojik yapısı (kök, gövde, yaprak ve çiçek), ekolojik istekleri, bakım işleri (ekimi, askıya alma, budama, hasat) Kabak, kavun bakım işleri
14 Kavun bitkisinin genel özellikleri (Türkiye’de ve dünyada üretim alanları, miktarları, ticareti, anavatanı, besin içeriği), morfolojik yapısı (kök, gövde, yaprak ve çiçek), ekolojik istekleri, bakım işleri (ekimi, askıya alma, budama, hasat) bakım işleri
15 Karpuz bitkisinin genel özellikleri (Türkiye’de ve dünyada üretim alanları, miktarları, ticareti, anavatanı, besin içeriği), morfolojik yapısı (kök, gövde, yaprak ve çiçek), ekolojik istekleri, bakım işleri (ekimi, askıya alma, budama, hasat) Bakım işlemlerinin yapılması.
16 Final

1.Günay A., 1981, Özel Sebze Yetiştiricliği- Serler (CiltII), Ankara 2. Sevgican, A. 2002. Örtüaltı Sebzeciliği, Ege Üniversitesi. Ziraat Fakültesi Yayınları:528,İzmir



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Uygulama/Pratik 14 2 28
Alan Gezisi 1 5 5
Alan Çalışması 14 1 14
Bireysel Çalışma 14 1 14
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 11 1 11
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 16 1 16
Toplam İş Yükü (saat) 120

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13
ÖÇ 1 4 5 5 5 5 5 5 5 5 5 4 5 3
ÖÇ 2 4 5 5 5 5 5 5 5 5 5 4 5 3
ÖÇ 3 4 5 5 4 5 5 5 5 5 5 4 5 3
ÖÇ 4 4 5 5 5 4 5 5 5 5 5 3 5 3
ÖÇ 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek