GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
6502002032014 SERA ÜRÜNLERİNİN MUHAFAZASI VE PAZARA HAZIRLANMASI Seçmeli Ders Grubu 2 3 2,00

Önlisans


Türkçe


Bu dersin amacı, sera ürünlerinin hasatından muhafazasına ve pazarlanmasına kadar geçen süreyi anlatılmaktadır.


Dr.Öğr.Üyesi Hale DUYAR


1 Serada yetiştirilen bitkisel ürünler, değerlendirilen ve tüketilen kısımlarına göre bitkisel ürünler
2 Serada yetiştirilen bitkisel ürünlerin genel morfolojik yapıları, kimyasal yapı ve fizyolojik özellikleri
3 Serada yetiştirilen bitkisel ürünlerin hasat, Hasat Şekilleri, Hasat yöntemi
4 Hasat sonrası işlemler muhafazave pazarlama

Birinci Öğretim


yok


yok


Tarımda üretim ve verim artışının yanı sıra ürün doğru hasat zamanının saptanması ve kalitesinin korunması İnsan, hayvan ve çevre sağlığı gibi konuları ön plana alarak pazara taşınması anlatılmaktadır.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Serada yetişitrilen bitkisel ürünler, sebze ve süs bitkileri
2 Serada yetişitirilen bitkisel ürünlerin değerlendirilen ve tüketilen kısımlarına göre belirtilmesi
3 Değerlendirilen ve Tüketilen Yapılarına Göre Bitkisel Ürünlerin anlatılması
4 Serada yetişitirilen bitkisel ürünlerin genel morfolojik yapılarının anlatılması
5 Serada yetiştirilen bitkilerin kimyasal yapı ve fizyolojik özellikleri açısından anlatılması
6 Serada yetişitrilen bitkisel ürünlerin hasat, hasat olumu, yeme olumu, tam çiçeklenme dönemlerinin anlatılması
7 Serada yetiştirilen bitkilerin hasat şekillerinin anlatılması
8 Ara sınav
9 Teknik Gezi
10 Hasat Sonrası İşlemlerin anlatılması
11 Paketleme işlemleri, Yıkama ve Temizleme aşamalarının anlatılması
12 Paketleme işlemleri, Boylama aşamalarının anlatılması
13 Ürünün su kaybını etkileyen faktörlerin anlatılması
14 Ürünün Pazar Değeri, pazarın istek-sunu yasasının anlatılması
15 Ürünün Pazar Değeri, tüketicinin istek ve tercihlerinin anlatılması
16 Final Sınavı

1. Vural H., Eşiyok D., Duman İ.,2000. Kültür Sebzeleri Sebze Yetiştirme Ege Üniversitesi Basımevi, 2. Karaçalı, İ. 2009. Bahçe Ürünlerinin Muhafaza ve Pazarlanması, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 494


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Bireysel Çalışma 2 9 18
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 10 10
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 2 10 20
Ev Ödevi 1 10 10
Toplam İş Yükü (saat) 60

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13
ÖÇ 1 4 1 3 5 2 1 4 1 3 5 4 4 4
ÖÇ 2 4 1 3 5 2 1 4 3 3 5 4 4 4
ÖÇ 3 5 3 5 5 4 5 5 5 5 4 4 4 4
ÖÇ 4 5 4 5 5 4 5 5 5 5 4 4 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek