Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
6502002032014 | SERA ÜRÜNLERİNİN MUHAFAZASI VE PAZARA HAZIRLANMASI | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 3 | 2,00 |
Önlisans
Türkçe
Bu dersin amacı, sera ürünlerinin hasatından muhafazasına ve pazarlanmasına kadar geçen süreyi anlatılmaktadır.
Dr.Öğr.Üyesi Hale DUYAR
1 | Serada yetiştirilen bitkisel ürünler, değerlendirilen ve tüketilen kısımlarına göre bitkisel ürünler |
2 | Serada yetiştirilen bitkisel ürünlerin genel morfolojik yapıları, kimyasal yapı ve fizyolojik özellikleri |
3 | Serada yetiştirilen bitkisel ürünlerin hasat, Hasat Şekilleri, Hasat yöntemi |
4 | Hasat sonrası işlemler muhafazave pazarlama |
Birinci Öğretim
yok
yok
Tarımda üretim ve verim artışının yanı sıra ürün doğru hasat zamanının saptanması ve kalitesinin korunması İnsan, hayvan ve çevre sağlığı gibi konuları ön plana alarak pazara taşınması anlatılmaktadır.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Serada yetişitrilen bitkisel ürünler, sebze ve süs bitkileri | ||
2 | Serada yetişitirilen bitkisel ürünlerin değerlendirilen ve tüketilen kısımlarına göre belirtilmesi | ||
3 | Değerlendirilen ve Tüketilen Yapılarına Göre Bitkisel Ürünlerin anlatılması | ||
4 | Serada yetişitirilen bitkisel ürünlerin genel morfolojik yapılarının anlatılması | ||
5 | Serada yetiştirilen bitkilerin kimyasal yapı ve fizyolojik özellikleri açısından anlatılması | ||
6 | Serada yetişitrilen bitkisel ürünlerin hasat, hasat olumu, yeme olumu, tam çiçeklenme dönemlerinin anlatılması | ||
7 | Serada yetiştirilen bitkilerin hasat şekillerinin anlatılması | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | Teknik Gezi | ||
10 | Hasat Sonrası İşlemlerin anlatılması | ||
11 | Paketleme işlemleri, Yıkama ve Temizleme aşamalarının anlatılması | ||
12 | Paketleme işlemleri, Boylama aşamalarının anlatılması | ||
13 | Ürünün su kaybını etkileyen faktörlerin anlatılması | ||
14 | Ürünün Pazar Değeri, pazarın istek-sunu yasasının anlatılması | ||
15 | Ürünün Pazar Değeri, tüketicinin istek ve tercihlerinin anlatılması | ||
16 | Final Sınavı |
1. Vural H., Eşiyok D., Duman İ.,2000. Kültür Sebzeleri Sebze Yetiştirme Ege Üniversitesi Basımevi, 2. Karaçalı, İ. 2009. Bahçe Ürünlerinin Muhafaza ve Pazarlanması, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 494
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Bireysel Çalışma | 2 | 9 | 18 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 2 | 10 | 20 |
Ev Ödevi | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü (saat) | 60 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | |
ÖÇ 1 | 4 | 1 | 3 | 5 | 2 | 1 | 4 | 1 | 3 | 5 | 4 | 4 | 4 |
ÖÇ 2 | 4 | 1 | 3 | 5 | 2 | 1 | 4 | 3 | 3 | 5 | 4 | 4 | 4 |
ÖÇ 3 | 5 | 3 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 |
ÖÇ 4 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 |