Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
7006002192014 | ORGANİK HAYVANSAL ÜRETİM İLKELERİ VE MEVZUAT | Ders | 2 | 3 | 3,00 |
Önlisans
Bu dersin amacı öğrencilere organik hayvancılık uygulamalarının temel ilkelerini ve sürdürülebilir üretim tekniklerini bu alandaki yasal düzenlemeleri çerçevesinde kapsamlı bir şekilde öğretmektir.
Araş. Gör. Dr. Taner Kulay
1 | Organik hayvansal üretimin temel ilkelerini ve Türkiye'deki organik hayvansal üretimi düzenleyen kanun ve yönetmelikleri açıklayabilmek. |
2 | Organik hayvancılık için gerekli hayvan refahı ve veteriner sağlık uygulamalarını belirleyip uygulayabilmek. |
3 | Organik yem temini, besleme, barınak ve bakım ilkelerini anlayarak uygulayabilmek. |
4 | Organik sertifikasyonunda yetkini kuruluşları, denetim ve sertifikasyon süreçlerini ve gerekliliklerini detaylı olarak açıklayabilmek. |
5 | Organik hayvansal ürünlerin etiketleme ve pazarlama stratejilerini geliştirebilmek. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Ders, organik hayvancılığın temel kavramlarıyla başlayarak, Türkiye'deki organik tarım kanunları ve yönetmeliklerini kapsamaktadır. Hayvan refahı standartları, organik beslenme ve sağlık yönetimi, çevresel sürdürülebilirlik, sertifikasyon ve denetim süreçleri gibi konular detaylı bir şekilde ele alınmaktadır. Ayrıca, organik ürünlerin etiketlenmesi ve pazarlanması ile sosyal ve ekonomik boyutları dersin ana içerik başlıkları arasındadır.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Ders hakkında genel bilgilerin verilmesi. Organik hayvancılığın genel ilkeleri ve tarihçesi | Anlatım ve soru-cevap | Yok |
2 | Türkiye organik tarım mevzuatına giriş ve Organik Tarım Kanunu | Anlatım ve soru-cevap | Yok |
3 | Organik tarım faaliyetine göre genel üretim | Anlatım ve soru-cevap | Yok |
4 | Organik tarım metoduyla hayvansal üretime giriş | Anlatım ve soru-cevap | Yok |
5 | Organik hayvansal üretimde yem temini ve hayvan besleme | Anlatım ve soru-cevap | Yok |
6 | Organik hayvancılıkta hayvan sağlığı ve veteriner müdahalesi | Anlatım ve soru-cevap | Yok |
7 | Organik hayvancılıkta yetiştiricilik uygulamaları, barınak ve bakım şartları | Anlatım ve soru-cevap | Yok |
8 | Ara sınav | Çoktan seçmeli ve kısa cevaplı yazılı sınav | Ders notları, sunumlar ve diğer kaynakların okunması |
9 | Organik arı yetiştiriciliği | Anlatım ve soru-cevap | Yok |
10 | Organik su ürünleri yetiştiriciliğine giriş ve organik deniz yosunu üretimi | Anlatım ve soru-cevap | Yok |
11 | Organik su ürünlerinin üretiminde genel kurallar | Anlatım ve soru-cevap | Yok |
12 | Organik ürünlerin işlenmesi ve ambalajlanması | Anlatım ve soru-cevap | Yok |
13 | Organik ürünlerin nakli ve pazarlanması | Anlatım ve soru-cevap | Yok |
14 | Organik hayvancılıkta kontrol ve sertifikasyon | Anlatım ve soru-cevap | Yok |
15 | Organik tarımda yetkilendirilmiş kuruluşlar, müteşebbisler ve kurullar | Anlatım ve soru-cevap | Yok |
16 | Final sınavı | Çoktan seçmeli ve kısa cevaplı yazılı sınav | Ders notları, sunumlar ve diğer kaynakların okunması |
Organik Tarım Kanunu Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik Ekolojik-Organik Tarımda Hayvancılık, Prof. Dr. İbrahim Ak, Dora Yayıncılık Organik Hayvancılık, Yrd. Doç. Dr. Ü. Yavuzer, Yrd. Doç. Dr. Gülşah Bengisu, Nobel Yayıncılık
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 14 | 14 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 17 | 17 |
Toplam İş Yükü (saat) | 90 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | |
ÖÇ 1 | 5 | |||||||||
ÖÇ 2 | 4 | 5 | 5 | 5 | ||||||
ÖÇ 3 | 4 | 5 | 5 | |||||||
ÖÇ 4 | 5 | |||||||||
ÖÇ 5 | 5 | 5 |