GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
7006002192014 ORGANİK HAYVANSAL ÜRETİM İLKELERİ VE MEVZUAT Ders 2 3 3,00

Önlisans



Bu dersin amacı öğrencilere organik hayvancılık uygulamalarının temel ilkelerini ve sürdürülebilir üretim tekniklerini bu alandaki yasal düzenlemeleri çerçevesinde kapsamlı bir şekilde öğretmektir.


Araş. Gör. Dr. Taner Kulay


1 Organik hayvansal üretimin temel ilkelerini ve Türkiye'deki organik hayvansal üretimi düzenleyen kanun ve yönetmelikleri açıklayabilmek.
2 Organik hayvancılık için gerekli hayvan refahı ve veteriner sağlık uygulamalarını belirleyip uygulayabilmek.
3 Organik yem temini, besleme, barınak ve bakım ilkelerini anlayarak uygulayabilmek.
4 Organik sertifikasyonunda yetkini kuruluşları, denetim ve sertifikasyon süreçlerini ve gerekliliklerini detaylı olarak açıklayabilmek.
5 Organik hayvansal ürünlerin etiketleme ve pazarlama stratejilerini geliştirebilmek.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Ders, organik hayvancılığın temel kavramlarıyla başlayarak, Türkiye'deki organik tarım kanunları ve yönetmeliklerini kapsamaktadır. Hayvan refahı standartları, organik beslenme ve sağlık yönetimi, çevresel sürdürülebilirlik, sertifikasyon ve denetim süreçleri gibi konular detaylı bir şekilde ele alınmaktadır. Ayrıca, organik ürünlerin etiketlenmesi ve pazarlanması ile sosyal ve ekonomik boyutları dersin ana içerik başlıkları arasındadır.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Ders hakkında genel bilgilerin verilmesi. Organik hayvancılığın genel ilkeleri ve tarihçesi Anlatım ve soru-cevap Yok
2 Türkiye organik tarım mevzuatına giriş ve Organik Tarım Kanunu Anlatım ve soru-cevap Yok
3 Organik tarım faaliyetine göre genel üretim Anlatım ve soru-cevap Yok
4 Organik tarım metoduyla hayvansal üretime giriş Anlatım ve soru-cevap Yok
5 Organik hayvansal üretimde yem temini ve hayvan besleme Anlatım ve soru-cevap Yok
6 Organik hayvancılıkta hayvan sağlığı ve veteriner müdahalesi Anlatım ve soru-cevap Yok
7 Organik hayvancılıkta yetiştiricilik uygulamaları, barınak ve bakım şartları Anlatım ve soru-cevap Yok
8 Ara sınav Çoktan seçmeli ve kısa cevaplı yazılı sınav Ders notları, sunumlar ve diğer kaynakların okunması
9 Organik arı yetiştiriciliği Anlatım ve soru-cevap Yok
10 Organik su ürünleri yetiştiriciliğine giriş ve organik deniz yosunu üretimi Anlatım ve soru-cevap Yok
11 Organik su ürünlerinin üretiminde genel kurallar Anlatım ve soru-cevap Yok
12 Organik ürünlerin işlenmesi ve ambalajlanması Anlatım ve soru-cevap Yok
13 Organik ürünlerin nakli ve pazarlanması Anlatım ve soru-cevap Yok
14 Organik hayvancılıkta kontrol ve sertifikasyon Anlatım ve soru-cevap Yok
15 Organik tarımda yetkilendirilmiş kuruluşlar, müteşebbisler ve kurullar Anlatım ve soru-cevap Yok
16 Final sınavı Çoktan seçmeli ve kısa cevaplı yazılı sınav Ders notları, sunumlar ve diğer kaynakların okunması

Organik Tarım Kanunu Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik Ekolojik-Organik Tarımda Hayvancılık, Prof. Dr. İbrahim Ak, Dora Yayıncılık Organik Hayvancılık, Yrd. Doç. Dr. Ü. Yavuzer, Yrd. Doç. Dr. Gülşah Bengisu, Nobel Yayıncılık



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Bireysel Çalışma 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 14 14
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 17 17
Toplam İş Yükü (saat) 90

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10
ÖÇ 1 5
ÖÇ 2 4 5 5 5
ÖÇ 3 4 5 5
ÖÇ 4 5
ÖÇ 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek