GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
7006002462018 ORGANİK TOHUMCULUK Ders 2 4 3,00

Önlisans


Türkçe


Öğrencilerin tohumculuk ile ilgili temel bilgileri kavramasını, organik tohumculuk ile tohumculuk arasındaki benzerlik ve farkları benimsemesini, tohumun yapısı, oluşumu, çimlenmesi, ekolojisi ve formal tohumluk programını açıklayabilmesini, tohum üretiminden-tekrar hasada kadar olan aşamaları organik yetiştiricilik kurallarına uygun şekilde yapabilmesini ve planlayabilmesini sağlamaktır.


Doç. Dr. Özlem ALAN


1 Tohumculuk ile temel kavramları açıklayabilme
2 Organik tohumculuk ile konvansiyonel tohumculuğu karşılaştırabilme.
3 Organik yetiştiricilik kurallarına uygun olarak tohum üretim tekniklerini uygulayabilme
4 Organik tohumluk hasat, ayırma, kurutma, temizleme, ilaçlama, paketleme, depolama ve kalite kontrol aşamalarına ilişkin teknikleri kavrayabilme.
5 Bu aşamalara ilişkin teknikleri planlama ve uygulayabilme

Birinci Öğretim


Yok


Yok


• Tohumculuk ile ilgili temel kavramlar • Organik tohumculuk-konvansiyonel tohumculuk • Organik tohum üretim aşamaları • Organik tohum teknolojisi aşamaları. • Tohumluk hasadı, tohum ayırma, kurutma, temizleme ile ilgili temel kavramlar ve teknikler • Tohum ilaçlama, paketleme, depolama ve kalite kontrol ile ilgili temel kavramlar ve teknikler.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Tanışma. Dersin içeriği ve işlenişi. Değerlendirme yöntemleri hakkında bilgi. Tohumculuk ile ilgili temel kavramlar (tohum nedir, kaliteli tohum nedir, kaliteli tohumun özellikleri, tohum alınırken dikkat edilecek konular). Arazi çalışması
2 Tohumculuk Endüstrisi, Türkiye’de Tohumculuk. Formal tohumculuk programı. Yazlık sebzelerde tohum ayırma-kurutma-temizleme işlemleri
3 Organik tohumculuk-konvansiyonel tohumculuk Yazlık sebzelerde tohum ayırma-kurutma-temizleme işlemleri
4 Çiçek, tozlanma, döllenme, meyve ve tohum oluşumu. yapısı, fizyolojisi, Bazı sebze ve tarla bitkileri tohumlarının tanıtımı
5 Tohum üretiminde çevre faktörleri (sıcaklık, nem, rüzgar, toprak, ışık) Bazı sebze ve tarla bitkileri tohumlarının tanıtımı
6 Tohum üretim aşamaları. Tohumluk parsellerde yapılan kültürel işlemler Canlılık ve güç testleri
7 Ara Sınav
8 Tohum üretim aşamaları. Tohumluk parsellerde yapılan kültürel işlemler Canlılık ve güç testleri
9 Bitki türlerine göre organik tohum hasat kriterleri, hasat yöntemleri, kullanılan alet-ekipmanlar, dikkat edilecek konular Canlılık ve güç testleri
10 Bitki türlerine göre organik tohum ayırma yöntemleri, hasat-tohum ayırma sırasında meydana gelen zararlanmalar, Canlılık ve güç testleri
11 Tohum kurutma nedir? Kurutma sıcaklığı, kurutma süresi, kurutma yöntemleri. Tohum teknoloji aşamalarına ilişkin resim ve video gösterimi
12 Neden tohum temizleme, organik tohum temizleme aşamaları, kullanılan yöntemler. Tohum teknoloji aşamalarına ilişkin resim ve video gösterimi
13 Organik tohumların paketlenmesi, dikkat edilecek konular, paketleme materyalleri, materyallerin özellikleri, avantajları-dezavantajları. Paket materyalleri tanıtımı
14 Tohum depolarının yapımı, depo içi koşulların kontrol edilmesi, depoların kullanılışında dikkat edilecek noktalar. Uygulama sınavı
15 Tohumlarda kalite kontrolü, canlılık ve güç testleri, Uygulama bütünleme sınavı
16 Final Sınavı

1. ŞEHİRALİ, S., 1989. Tohumluk ve Teknolojisi, Ankara Üniversitesi Ziratt Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü, Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara. 2. Soya, H. ve Geren, H., 1999. Tohumluk. E.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları Ders Notları:56/2 3. Eser, B., Saygılı, H., Gökçöl, A. ve İlker, E., 2005. Tohum Bilimi ve Teknolojisi, EÜ. TOTEM, Bornova-İzmir.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Uygulama/Pratik 14 2 28
Gösterme 1 20 20
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 10 10
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 10 10
Toplam İş Yükü (saat) 98

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10
ÖÇ 1 4 2 2 2
ÖÇ 2 3 2 2 4 4 3 2
ÖÇ 3 3 2 4 4 3 3 2
ÖÇ 4 3 2 4 4 3 3
ÖÇ 5 2 4 4 3 3 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek