| Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
|---|---|---|---|---|---|
| 7006002462018 | ORGANİK TOHUMCULUK | Ders | 2 | 4 | 3,00 |
Önlisans
Türkçe
Öğrencilerin tohumculuk ile ilgili temel bilgileri kavramasını, organik tohumculuk ile tohumculuk arasındaki benzerlik ve farkları benimsemesini, tohumun yapısı, oluşumu, çimlenmesi, ekolojisi ve formal tohumluk programını açıklayabilmesini, tohum üretiminden-tekrar hasada kadar olan aşamaları organik yetiştiricilik kurallarına uygun şekilde yapabilmesini ve planlayabilmesini sağlamaktır.
Doç. Dr. Özlem ALAN
| 1 | Tohumculuk ile temel kavramları açıklayabilme |
| 2 | Organik tohumculuk ile konvansiyonel tohumculuğu karşılaştırabilme. |
| 3 | Organik yetiştiricilik kurallarına uygun olarak tohum üretim tekniklerini uygulayabilme |
| 4 | Organik tohumluk hasat, ayırma, kurutma, temizleme, ilaçlama, paketleme, depolama ve kalite kontrol aşamalarına ilişkin teknikleri kavrayabilme. |
| 5 | Bu aşamalara ilişkin teknikleri planlama ve uygulayabilme |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
• Tohumculuk ile ilgili temel kavramlar • Organik tohumculuk-konvansiyonel tohumculuk • Organik tohum üretim aşamaları • Organik tohum teknolojisi aşamaları. • Tohumluk hasadı, tohum ayırma, kurutma, temizleme ile ilgili temel kavramlar ve teknikler • Tohum ilaçlama, paketleme, depolama ve kalite kontrol ile ilgili temel kavramlar ve teknikler.
| Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
|---|---|---|---|---|
| 1 | Tanışma. Dersin içeriği ve işlenişi. Değerlendirme yöntemleri hakkında bilgi. Tohumculuk ile ilgili temel kavramlar (tohum nedir, kaliteli tohum nedir, kaliteli tohumun özellikleri, tohum alınırken dikkat edilecek konular). | Arazi çalışması | ||
| 2 | Tohumculuk Endüstrisi, Türkiye’de Tohumculuk. Formal tohumculuk programı. | Yazlık sebzelerde tohum ayırma-kurutma-temizleme işlemleri | ||
| 3 | Organik tohumculuk-konvansiyonel tohumculuk | Yazlık sebzelerde tohum ayırma-kurutma-temizleme işlemleri | ||
| 4 | Çiçek, tozlanma, döllenme, meyve ve tohum oluşumu. yapısı, fizyolojisi, | Bazı sebze ve tarla bitkileri tohumlarının tanıtımı | ||
| 5 | Tohum üretiminde çevre faktörleri (sıcaklık, nem, rüzgar, toprak, ışık) | Bazı sebze ve tarla bitkileri tohumlarının tanıtımı | ||
| 6 | Tohum üretim aşamaları. Tohumluk parsellerde yapılan kültürel işlemler | Canlılık ve güç testleri | ||
| 7 | Ara Sınav | |||
| 8 | Tohum üretim aşamaları. Tohumluk parsellerde yapılan kültürel işlemler | Canlılık ve güç testleri | ||
| 9 | Bitki türlerine göre organik tohum hasat kriterleri, hasat yöntemleri, kullanılan alet-ekipmanlar, dikkat edilecek konular | Canlılık ve güç testleri | ||
| 10 | Bitki türlerine göre organik tohum ayırma yöntemleri, hasat-tohum ayırma sırasında meydana gelen zararlanmalar, | Canlılık ve güç testleri | ||
| 11 | Tohum kurutma nedir? Kurutma sıcaklığı, kurutma süresi, kurutma yöntemleri. | Tohum teknoloji aşamalarına ilişkin resim ve video gösterimi | ||
| 12 | Neden tohum temizleme, organik tohum temizleme aşamaları, kullanılan yöntemler. | Tohum teknoloji aşamalarına ilişkin resim ve video gösterimi | ||
| 13 | Organik tohumların paketlenmesi, dikkat edilecek konular, paketleme materyalleri, materyallerin özellikleri, avantajları-dezavantajları. | Paket materyalleri tanıtımı | ||
| 14 | Tohum depolarının yapımı, depo içi koşulların kontrol edilmesi, depoların kullanılışında dikkat edilecek noktalar. | Uygulama sınavı | ||
| 15 | Tohumlarda kalite kontrolü, canlılık ve güç testleri, | Uygulama bütünleme sınavı | ||
| 16 | Final Sınavı |
1. ŞEHİRALİ, S., 1989. Tohumluk ve Teknolojisi, Ankara Üniversitesi Ziratt Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü, Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara. 2. Soya, H. ve Geren, H., 1999. Tohumluk. E.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları Ders Notları:56/2 3. Eser, B., Saygılı, H., Gökçöl, A. ve İlker, E., 2005. Tohum Bilimi ve Teknolojisi, EÜ. TOTEM, Bornova-İzmir.
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
|---|---|---|
| Ara Sınav | 1 | 100 |
| Toplam | 100 | |
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
| Final Sınavı | 1 | 100 |
| Toplam | 100 | |
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | |
Yok
| Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
|---|---|---|---|
| Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
| Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
| Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
| Uygulama/Pratik | 14 | 2 | 28 |
| Gösterme | 1 | 20 | 20 |
| Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
| Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
| Toplam İş Yükü (saat) | 98 | ||
| PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | |
| ÖÇ 1 | 4 | 2 | 2 | 2 | ||||||
| ÖÇ 2 | 3 | 2 | 2 | 4 | 4 | 3 | 2 | |||
| ÖÇ 3 | 3 | 2 | 4 | 4 | 3 | 3 | 2 | |||
| ÖÇ 4 | 3 | 2 | 4 | 4 | 3 | 3 | ||||
| ÖÇ 5 | 2 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 |