Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
7006002462018 | ORGANİK TOHUMCULUK | Ders | 2 | 4 | 3,00 |
Önlisans
Türkçe
Öğrencilerin tohumculuk ile ilgili temel bilgileri kavramasını, organik tohumculuk ile tohumculuk arasındaki benzerlik ve farkları benimsemesini, tohumun yapısı, oluşumu, çimlenmesi, ekolojisi ve formal tohumluk programını açıklayabilmesini, tohum üretiminden-tekrar hasada kadar olan aşamaları organik yetiştiricilik kurallarına uygun şekilde yapabilmesini ve planlayabilmesini sağlamaktır.
Doç. Dr. Özlem ALAN
1 | Tohumculuk ile temel kavramları açıklayabilme |
2 | Organik tohumculuk ile konvansiyonel tohumculuğu karşılaştırabilme. |
3 | Organik yetiştiricilik kurallarına uygun olarak tohum üretim tekniklerini uygulayabilme |
4 | Organik tohumluk hasat, ayırma, kurutma, temizleme, ilaçlama, paketleme, depolama ve kalite kontrol aşamalarına ilişkin teknikleri kavrayabilme. |
5 | Bu aşamalara ilişkin teknikleri planlama ve uygulayabilme |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
• Tohumculuk ile ilgili temel kavramlar • Organik tohumculuk-konvansiyonel tohumculuk • Organik tohum üretim aşamaları • Organik tohum teknolojisi aşamaları. • Tohumluk hasadı, tohum ayırma, kurutma, temizleme ile ilgili temel kavramlar ve teknikler • Tohum ilaçlama, paketleme, depolama ve kalite kontrol ile ilgili temel kavramlar ve teknikler.
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Tanışma. Dersin içeriği ve işlenişi. Değerlendirme yöntemleri hakkında bilgi. Tohumculuk ile ilgili temel kavramlar (tohum nedir, kaliteli tohum nedir, kaliteli tohumun özellikleri, tohum alınırken dikkat edilecek konular). | Arazi çalışması | ||
2 | Tohumculuk Endüstrisi, Türkiye’de Tohumculuk. Formal tohumculuk programı. | Yazlık sebzelerde tohum ayırma-kurutma-temizleme işlemleri | ||
3 | Organik tohumculuk-konvansiyonel tohumculuk | Yazlık sebzelerde tohum ayırma-kurutma-temizleme işlemleri | ||
4 | Çiçek, tozlanma, döllenme, meyve ve tohum oluşumu. yapısı, fizyolojisi, | Bazı sebze ve tarla bitkileri tohumlarının tanıtımı | ||
5 | Tohum üretiminde çevre faktörleri (sıcaklık, nem, rüzgar, toprak, ışık) | Bazı sebze ve tarla bitkileri tohumlarının tanıtımı | ||
6 | Tohum üretim aşamaları. Tohumluk parsellerde yapılan kültürel işlemler | Canlılık ve güç testleri | ||
7 | Ara Sınav | |||
8 | Tohum üretim aşamaları. Tohumluk parsellerde yapılan kültürel işlemler | Canlılık ve güç testleri | ||
9 | Bitki türlerine göre organik tohum hasat kriterleri, hasat yöntemleri, kullanılan alet-ekipmanlar, dikkat edilecek konular | Canlılık ve güç testleri | ||
10 | Bitki türlerine göre organik tohum ayırma yöntemleri, hasat-tohum ayırma sırasında meydana gelen zararlanmalar, | Canlılık ve güç testleri | ||
11 | Tohum kurutma nedir? Kurutma sıcaklığı, kurutma süresi, kurutma yöntemleri. | Tohum teknoloji aşamalarına ilişkin resim ve video gösterimi | ||
12 | Neden tohum temizleme, organik tohum temizleme aşamaları, kullanılan yöntemler. | Tohum teknoloji aşamalarına ilişkin resim ve video gösterimi | ||
13 | Organik tohumların paketlenmesi, dikkat edilecek konular, paketleme materyalleri, materyallerin özellikleri, avantajları-dezavantajları. | Paket materyalleri tanıtımı | ||
14 | Tohum depolarının yapımı, depo içi koşulların kontrol edilmesi, depoların kullanılışında dikkat edilecek noktalar. | Uygulama sınavı | ||
15 | Tohumlarda kalite kontrolü, canlılık ve güç testleri, | Uygulama bütünleme sınavı | ||
16 | Final Sınavı |
1. ŞEHİRALİ, S., 1989. Tohumluk ve Teknolojisi, Ankara Üniversitesi Ziratt Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü, Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara. 2. Soya, H. ve Geren, H., 1999. Tohumluk. E.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları Ders Notları:56/2 3. Eser, B., Saygılı, H., Gökçöl, A. ve İlker, E., 2005. Tohum Bilimi ve Teknolojisi, EÜ. TOTEM, Bornova-İzmir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Uygulama/Pratik | 14 | 2 | 28 |
Gösterme | 1 | 20 | 20 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü (saat) | 98 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | |
ÖÇ 1 | 4 | 2 | 2 | 2 | ||||||
ÖÇ 2 | 3 | 2 | 2 | 4 | 4 | 3 | 2 | |||
ÖÇ 3 | 3 | 2 | 4 | 4 | 3 | 3 | 2 | |||
ÖÇ 4 | 3 | 2 | 4 | 4 | 3 | 3 | ||||
ÖÇ 5 | 2 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 |