Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ODM216 | ALTERNATİF YAĞ BİTKİLERİ | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 4 | 2,00 |
Önlisans
Türkçe
"Alternatif Yağ Bitkileri" dersinin amacı, öğrencilere geleneksel yağ bitkilerinin yanı sıra geleceğin yağ üretim potansiyeli olan alternatif bitkilerin tanıtılması ve bu bitkilerin tarımından elde edilen yağların endüstriyel, sağlık ve sürdürülebilirlik bağlamında önemini anlatmaktır. Ders, öğrencilere bu bitkilerin yetiştirme teknikleri, yağ üretimi süreçleri, sağlık yararları ve küresel ekonomiye olan etkileri konularında derinlemesine bilgi sağlayarak, katılımcıların bu alanda bilinçli ve sürdürülebilir uygulamalar geliştirmelerini hedefler.
Öğr. Gör. Dr. Hakan Yıldız
1 | Geleneksel ve alternatif yağ bitkilerinin tanımlarını yapabilme ve temel özelliklerini ayırt edebilme yeteneği. |
2 | Bu bitkilerin yetiştirme tekniklerini anlayabilme ve uygun tarım uygulamalarıyla ilgili bilgi sahibi olabilme becerisi. |
3 | Yağ üretim süreçlerini kavrayabilme ve farklı yöntemlerin avantajlarını değerlendirebilme yeteneği. |
4 | Yağ bitkilerinin sağlık ve beslenme açısından önemini anlayabilme ve insan sağlığına etkilerini değerlendirebilme yetisi. |
5 | Sürdürülebilir tarım uygulamalarının yağ bitkileri üretimine olan etkilerini değerlendirebilme yeteneği. |
6 | Bu bitkilerin endüstriyel, ekonomik ve çevresel önemlerini analiz edebilme yetisi. |
7 | Alternatif yağ bitkilerinin ticari potansiyelini değerlendirebilme yeteneği. |
8 | Bu konudaki güncel araştırmaları takip edebilme ve uygulamaya dönüştürebilme yetisi. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Bu ders, geleneksel ve yeni nesil yağ bitkilerini kapsayan geniş bir perspektifle ele alır. Zeytin, ayçiçeği, kanola gibi bilindik bitkilerin yanı sıra keten, aspir, palmiye gibi alternatiflerin yetiştirilmesi, yağ üretimi ve endüstriyel kullanımı incelenir. Ayrıca, kenevir, kamelya, moringa gibi sürdürülebilir alternatiflerin ekonomik ve çevresel etkileri tartışılır. Sağlık yararlarından ticari potansiyele kadar geniş bir yelpazede bilgi sunarak, öğrencilere bu sektörde bilinçli ve sürdürülebilir uygulamalar geliştirmeleri amaçlanır.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Dersin tanıtımı ve amaçları, yağ bitkileri ve endüstrideki önemi. | ||
2 | Yağın kimyasal yapısı ve temel özellikleri | ||
3 | Yağ bitkilerinin yetiştirilmesi ve işlenmesi | ||
4 | Zeytin (Olea europaea) ve zeytinyağı üretimi Ayçiçeği (Helianthus annuus) ve ayçiçeği yağı üretimi | ||
5 | Kanola (Brassica napus) ve kanola yağı üretimi Susam (Sesamum indicum) ve susam yağı üretimi | ||
6 | Keten (Linum usitatissimum) ve keten tohumu yağı üretimi Aspir (Carthamus tinctorius) ve aspir yağı üretimi | ||
7 | Palmiye (Elaeis guineensis) ve palm yağı üretimi Ketencik (Camelina sativa) ve ketencik yağı üretimi | ||
8 | Ara Sınav | ||
9 | Kenevir (Cannabis sativa) ve kenevir yağı üretimi Kamelya (Camellia sinensis) ve kamelya yağı üretimi | ||
10 | Moringa (Moringa oleifera) ve moringa yağı üretimi Jojoba (Simmondsia chinensis) ve jojoba yağı üretimi | ||
11 | Yağların insan sağlığına etkileri Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri | ||
12 | Antioksidanlar ve yağ asitleri Yağların doğal ilaç ve kozmetik olarak kullanımı | ||
13 | Tarım endüstrisinde sürdürülebilirlik uygulamaları Biyoçeşitliliği koruma ve tarım | ||
14 | Organik tarımın yağ üretimine etkileri Alternatif yağ bitkilerinin ekonomik önemi | ||
15 | Dünya genelindeki alternatif yağ bitkileri üretimi ve ticareti Yağ bitkileri endüstrisindeki yeni gelişmeler ve eğilimler | ||
16 | Yarıyıl Sonu Sınavı |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 5 | 5 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü (saat) | 60 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | |
ÖÇ 1 | 3 | 2 | 3 | 3 | 5 | 4 | 3 | 3 | 3 | 4 |
ÖÇ 2 | 4 | 4 | 3 | 4 | 3 | 4 | 3 | 3 | 3 | 4 |
ÖÇ 3 | 3 | 3 | 4 | 3 | 3 | 3 | 4 | 3 | 4 | 3 |
ÖÇ 4 | 3 | 5 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
ÖÇ 5 | 5 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 | 4 | 3 |
ÖÇ 6 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
ÖÇ 7 | 3 | 4 | 3 | 3 | 2 | 2 | 4 | 4 | 3 | 3 |
ÖÇ 8 | 3 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 4 | 2 | 3 | 4 |