GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
7007002022014 SEBZE YETİŞTİRİCİLİĞİ-II Ders 2 4 4,00

Önlisans


Türkçe


Tarım sektöründe hizmet verebilecek, bilime ve tarımsal kalkınmaya katkıda bulunabilecek, özgür düşünceli, çağdaş, sorunları çözebilen, gelişen teknolojileri kullanabilen, araştırmacı, üretken ve sebze yetiştiriciliği konusunda bilgili teknikerler yetiştirmektir.


Doç. Dr. Funda YOLDAŞ


1 Tarımsal üretim tekniklerini iyi kullanabilme
2 Organik tarım kurallarına göre, tarımsal üretimi planlama ve devam ettirebilme becerisi.
3 Tarımsal üretimde çevre ve insan sağlığını ön planda tutabilme
4 Doğal kaynakları tanıma, koruma ve sürdürülebilirliliğini benimseyebilme
5 Tarımsal üretim uygulamaları için gerekli olan alet ve ekipmanları kullanabilme
6 Bitkisel ve hayvansal üretimi planlama, gerçekleştirme ve devam ettirme becerisi
7 Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip, ülkemizin sağlık, sosyal, ekonomik ve diğer sorunlarını bilme ve yakından izleme, çözümler üretebilme ve uygulayabilme.
8 Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek, ülkemizin kalkınmasına ve evrensel gelişmesine katkıda bulunabilme
9 Bilim, teknoloji ve çağdaş konular hakkında gelişmeleri izleyerek, kendini geliştirebilme.
10 Paylaşma, inisiyatif kullanma ve yaratıcılık becerisi.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Türkiye ve dünyada sebze üretim değerleri, sebzelerin yetiştirme mevsimlerine ve yenilen kısımlarına göre, botanik özelliklerine göre, familyalarına göre, çiçek ve döllenme biyolojilerine göre sınıflandırılmaları, kışlık sebzelerinin yetiştiriciliği, ekonomik önemleri, anavatanları ve yayılma alanları, morfolojik özellikleri, yetiştirilme istekleri, yetiştirilme şekilleri, olgunluk, hasat ve depolanmaları, tohum verimleri ayrıntılı ve uygulamalı olarak ele alınmaktadır.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Türkiye ve Dünyada Sebze Üretim Değerleri. Arazi Uygulaması
2 Sebzelerin Yetiştirme Mevsimlerine, Yenilen Kısımlarına ve Botanik Özelliklerine Göre Sınıflandırılması. Arazi Uygulaması
3 Sebzelerin Familyalarına, Çiçek ve Döllenme Biyolojilerine Göre Sınıflandırılması Arazi Uygulaması
4 Brassicaceae Familyası 4.1. Lahana yetiştiriciliği 4.2. Lahana ekonomik önemi, anavatanı ve yayılma alanları 4.3. Lahana Morfolojik Özellikleri 4.4. Lahana Yetiştirilme İstekleri 4.5. Lahana Yetiştirilme Şekli 4.6. Lahana Olgunluk hasat ve Depolanması 4.7. Lahana Verim ve tohum verimi Arazi Uygulaması
5 Brassicaceae Familyası 5.1. Karnabahar yetiştiriciliği 5.2. Karnabahar ekonomik önemi, anavatanı ve yayılma alanları 5.3. Karnabahar Morfolojik Özellikleri 5.4. Karnabahar Yetiştirilme İstekleri 5.5. Karnabahar Yetiştirilme Şekli 5.6. Karnabahar Olgunluk hasat ve Depolanması 5.7. Karnabahar Verim ve tohum verimi 5.8. Uygulama Arazi Uygulaması
6 Brassicaceae Familyası 6.1. Brokkoli yetiştiriciliği 6.2. Brokkolinin ekonomik önemi, anavatanı ve yayılma alanları 6.3. Brokkolinin Morfolojik Özellikleri 6.4. Brokkolinin Yetiştirilme İstekleri 6.5. Brokkolinin Yetiştirilme Şekli 6.6. Brokkolinin Olgunluk hasat ve Depolanması 6.7. Brokkolinin Verim ve tohum verimi Arazi Uygulaması 6.8. Uygulama Arazi Uygulaması
7 Brassicaceae Familyası 7.1. Brüksel lahanası yetiştiriciliği 7.2. Brüksel lahanası ekonomik önemi, anavatanı ve yayılma alanları 7.3. Brüksel lahanası Morfolojik Özellikleri 7.4. Brüksel lahanası Yetiştirilme İstekleri 7.5. Brüksel lahanası Yetiştirilme Şekli 7.6. Brüksel lahanası Olgunluk hasat ve Depolanması 7.7. Brüksel lahanası Verim ve tohum verimi 7.8. Uygulama Arazi Uygulaması
8 Vize haftası -
9 Chenopodiaceae Familyası 9.1. Ispanak yetiştiriciliği 9.2. Ispanağın ekonomik önemi, anavatanı ve yayılma alanları 9.3. Ispanağın Morfolojik Özellikleri 9.4. Ispanağın Yetiştirilme İstekleri 9.5. Ispanağın Yetiştirilme Şekli 9.6. Ispanağın Olgunluk hasat ve Depolanması 9.7. Ispanağın Verim ve tohum verimi 9.8. Uygulama Arazi Uygulaması
10 Chenopodiaceae Familyası 10.1. Kırmızı pancar yetiştiriciliği 10.2. Kırmızı pancarın ekonomik önemi, anavatanı ve yayılma alanları 10.3. Kırmızı pancarın Morfolojik Özellikleri 10.4. Kırmızı pancarın Yetiştirilme İstekleri 10.5. Kırmızı pancarın Yetiştirilme Şekli 10.6. Kırmızı pancarın Olgunluk hasat ve Depolanması 10.7. Kırmızı pancarın Verim ve tohum verimi 10.8. Uygulama Arazi Uygulaması
11 Asteraceae Familyası 11.1. Marul yetiştiriciliği 11.2. Marulun ekonomik önemi, anavatanı ve yayılma alanları 11.3. Marulun Morfolojik Özellikleri 11.4. Marulun Yetiştirilme İstekleri 11.5. Marulun Yetiştirilme Şekli 11.6. Marulun Olgunluk hasat ve Depolanması 11.7. Marulun Verim ve tohum verimi 11.8. Uygulama Arazi Uygulaması
12 Genel tekrar ve Uygulama Arazi Uygulaması
13 Genel tekrar ve Uygulama -
14 Genel tekrar ve Uygulama -
15 Uygulama sınavı Uygulama sınavı bütünlemesi
16 Final Sınavı

Kültür sebzeleri, 2000. Hüseyin Vural, Dursun Eşiyok, İbrahim Duman.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 40
Ev Ödevi 1 60
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 1 14
Uygulama/Pratik 14 1 14
Rehberli Problem Çözümü 28 2 56
Proje Hazırlama 1 8 8
Proje Sunma 1 8 8
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 8 8
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 10 10
Toplam İş Yükü (saat) 120

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10
ÖÇ 1 3 3 4 4 4 4 4 2 4 2
ÖÇ 2 3 4 3 4 3 4 4 3 2 4
ÖÇ 3 3 4 4 4 3 4 4 2 3 4
ÖÇ 4 4 4 4 3 4 3 4 4 4 3
ÖÇ 5 4 4 3 3 3 4 3 4 4 4
ÖÇ 6 3 4 3 4 3 4 3 4 4 3
ÖÇ 7 4 5 4 4 3 3 4 4 4 4
ÖÇ 8 4 3 4 3 4 5 4 4 4 3
ÖÇ 9 4 4 4 4 5 5 4 4 3 4
ÖÇ 10 3 3 4 3 4 4 4 4 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek