GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
1973002132014 ELEKTRİK MOTORLARI Seçmeli Ders Grubu 2 3 4,00

Önlisans


Türkçe


Endüstriyel uygulamalardan günlük yaşamımızdaki çeşitli cihazlara kadar pek çok alanda kullanılan elektrik makinalarının yakından tanınması. Bu makinaların kontrol parametrelerinin ve kontrol mantığının kavranması.


Dr. Mehmet Beklergül


1 Elektrik makinaları ile ilgili Mekanik, Elektrik, Manyetizma, Elektromekanik konularını anlama ve temel mantığını kavrayabilme.
2 Doğru akım makinalarını ve türlerini her yönüyle tanıma ve kontrol prensiplerini kavrayabilme.
3 Bir ve Üç fazlı transformatörleri ve türlerini her yönüyle tanıma ve temel prensiplerini kavrayabilme.
4 Üç fazlı asenkron motorları ve türlerini her yönüyle tanıma ve kontrol prensiplerini kavrayabilme.
5 Üç fazlı senkron makinaları ve türlerini her yönüyle tanıma ve kontrol prensiplerini kavrayabilme.
6 Bir fazlı motorları ve türlerini her yönüyle tanıma ve kontrol prensiplerini kavrayabilme
7 Özel elektrik motorlarını, türlerini, kullanımını her yönüyle tanıma ve kontrol prensiplerini kavrayabilme

Birinci Öğretim


Yok


Yok


1. Elektrik makinalarının tanımı ve kapsamı, 2. Temel mekanik, elektrik, manyetizma ve elektromekanik prensipleri, 3. Doğru akım makinalarının yapısı, temel jeneratör ve motor prensipleri, 4. Mıknatıs uyartımlı, yabancı uyartımlı, seri ve şönt uyartımlı DC jeneratör yapıları, kontrolu ve kullanımı, 5. Mıknatıs uyartımlı, yabancı uyartımlı, seri ve şönt uyartımlı DC motor yapıları, kontrolu ve kullanımı, 6. Transformatör yapısı, türleri ve temel çalışma prensipleri ve kullanım yerleri, 7. Üç fazlı asenkron motor yapısı, türleri, temel çalışma prensipleri, kontrolu ve kullanım yerleri, 8. Üç fazlı senkron makinaların yapısı, türleri, temel çalışma prensipleri, kontrolu ve kullanım yerleri, 9. Bir fazlı motorların yapısı, türleri, temel çalışma prensipleri, kontrolu ve kullanım yerleri, 10.Üniversal Motorların yapısı, türleri, temel çalışma prensipleri, kontrolu ve kullanım yerleri, 11.Fırçasız DA motorlarının yapısı, türleri, temel çalışma prensipleri, kontrolu ve kullanım yerleri, 12. Step motorların yapısı, türleri, temel çalışma prensipleri, kontrolu ve kullanım yerleri, 13. Servo ve step motorların yapısı, türleri, temel çalışma prensipleri, kontrolu ve kullanım yerleri, 14. Motorlarda geri beslemesiz ve geri beslemeli kontrol yöntemleri, 15. Elektrik makinaları uygulamaları.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Elektrik makinalarının tanımı ve kapsamı. Elektrik makinaları uygulamalarının tanıtımı.
2 Temel mekanik, elektrik, manyetizma prensipleri. Temel prensiplerin gözlemlenmesi.
3 Doğru akım makinaları yapısı, temel jeneratör ve motor prensipleri. Doğru akım makinaları yapısının ve bölümlerinin incelenmesi.
4 Sabit Mıknatıs uyartımlı, yabancı uyartımlı, seri ve şönt uyartımlı jeneratör yapıları ve kontrolu. Doğru akım jeneratörleri yapısının, çalışmasının ve kontrolunun incelenmesi.
5 Sabit Mıknatıs uyartımlı, yabancı uyartımlı, seri ve şönt uyartımlı motor yapıları ve kontrolu. Doğru akım motorlarının yapısının, çalışmasının ve kontrolunun incelenmesi.
6 Transformatör yapısı, türleri ve temel çalışma prensipleri ve kullanımı. Transformatörlerin yapısının ve çalışmasının incelenmesi.
7 Üç fazlı asenkron motor yapısı, türleri, temel çalışma prensipleri, kontrolu ve kullanımı. Üç fazlı asenkron motorların yapısı, çalışması ve kontrolunun incelenmesi
8 Üç fazlı senkron makina yapısı, türleri, temel çalışma prensipleri, kontrolu ve kullanımı. Üç fazlı senkron makina yapısı, çalışması ve kontrolunun incelenmesi.
9 Ara Sınav Eksik uygulamaların tamamlanması.
10 Bir fazlı motorların yapısı, türleri, temel çalışma prensipleri, kontrolu ve kullanımı. Bir fazlı motorların yapısı, çalışması ve kontrolunun incelenmesi.
11 Fırçasız DA ve Step motorların yapısı, türleri, temel çalışma prensipleri, kontrolu ve kullanım yerleri. Step (adım) motorların yapısı, çalışması ve kontrolunun incelenmesi.
12 Motorlarda geri beslemesiz ve geri beslemeli kontrol. Geri beslemede kullanılan analog ve sayısal yöntemlerin incelenmesi.
13 DC servo motorların yapısı, türleri, temel çalışma prensipleri, kontrolu ve kullanımı. DC Servo motorların yapısı, çalışması ve kontrolunun incelenmesi.
14 AC servo motorların yapısı, türleri, temel çalışma prensipleri, kontrolu ve kullanımı. AC Servo motorları yapısı, çalışması ve kontrolunun incelenmesi.
15 Elektrik makinalarının kullanım alanları. Uygulama sınavı
16 Final Sınavı

Ders Notu-1: Beklergül, M. Elektrik Motorları Ders Notu Ders Notu-2: Yıldız, N., Elektrik Makinaları Ders Notları DERS ARAÇLARI: Elektrik Makinaları Deney Setleri, Osilaskop, AVO metre, 3 Faz Varyak, Bilimsel Hesap Makinesi. ÖNERİLEN KAYNAKLAR: Wildi, T., Elecrical Machines, Drives and Power Systems, Bal, G., Doğru Akım Makinaları, Bal, G., Özel Elektrik Makinaları.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 3 42
Uygulama/Pratik 14 1 14
Problem Çözümü 10 1 10
Rapor Hazırlama 14 1 14
Bireysel Çalışma 14 1 14
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 14 1 14
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 10 10
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 10 10
Toplam İş Yükü (saat) 130

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10
ÖÇ 1 5 4 4 4
ÖÇ 2 5 5 4 4
ÖÇ 3 5 4 4 4
ÖÇ 4 5 4 4 4
ÖÇ 5 5 5 4 4
ÖÇ 6 5 4 4 4
ÖÇ 7 5 4 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek