GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
11918601T11206 SARIM TEKNİĞİ Ders 2 4 4,00

Önlisans


Türkçe


Bu dersin amacı öğrencilere, doğru akım makinelerinin, üniversal motorların, asenkron ve senkron makinelerin bakımı, arızalarının giderilmesi, sarım uygulamalarının yapılması (bobinajı), denenmesi ve devreye alınması konularında uygun seviyede yeterlikleri kazandırmaktır.


Öğr. Gör. Mehmet DEDE


1 Sarım tekniğinde kullanılan malzemeleri listeleyebilir, yalıtım sınıfına göre uygun yerde uygun malzemeyi seçip kullanabilir.
2 Bobin hazırlarken çoklu paralel bağlanmada iletken kesit ve çapını hesaplayabilir.
3 Sarım tekniğinde kullanılan ölçü aletleri ve takımları listeleyebilir.
4 Makineleri sökerek sarıma hazırlayabilir, yalıtımını yapabilir.
5 Doğru akım makineleri ve üniversal motorların sarım çeşidine göre hesaplamalarını yaparak sarım şemalarını çizebilir ve sarımını gerçekleştirebilir.
6 Sarım karteksini doldurabilir ve önemini açıklayabilir.
7 Asenkron ve senkron makinelerin sarımı arasındaki benzerlik ve farkları listeleyerek bu bilgileri bobinaj yaparken etkin şekilde kullanabilir.
8 Stator sarım çeşitleri arasındaki farkı açıklayarak sarım şemalarını çizebilir.
9 Kesirli dengeli sarımların uygulanabilme koşullarını listeleyip bu bilgileri bobinaj yaparken etkin olarak kullanabilir.
10 Dahlander sarım mantığını açıklayabilir ve sarımı uygulayabilir.
11 Bir fazlı asenkron motorları sınıflandırarak sarım uygulamasını gerçekleştirebilir.


Yok


Yok


Sarımda kullanılan gereçler ve kontrol cihazlarının tanıtılması, doğru akım makinelerinin, üniversal motorların, asenkron ve senkron makinelerin bobinaj teknikleri ve uygulamalarıdır.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Sarımda kullanılan gereçler, çoklu paralel sarımda iletken çapı hesaplama. Çoklu paralel sarım için iletken damarların kesit ve çaplarının hesaplanması örnek problemi.
2 Sarımda kullanılan alet ve avadanlıklar, elektrik makinelerinin sarıma hazırlanması ve yalıtımı. Mikrometre, kumpas ve grovler cihazı kullanımı uygulaması.
3 Doğru akım makineleri ve üniversal motorların endüktör sarımı ve endüvi sarım hesaplama eşitlikleri. Sarım yapılacak makinenin yalıtımının yapılması.
4 Endüvi paralel sarımı açınım ve paralel kol şeması ve daire diyagramı şemasının çizilmesi. Uygulama 1: Endüvi paralel sarımı uygulaması.
5 Endüvi seri sarım açınım, paralel kol ve daire diyagramlarının çizimi. Uygulama 1: Endüvi paralel sarımı uygulaması ve çalıştırılarak denenmesi.
6 Asenkron ve senkron makine stator arıza belirleme ve statorun sökülmesi. Statorun sarıma hazırlanıp oyuklarının yalıtılması.
7 El tipi, yarım kalıp ve tam kalıp stator sarım açınım şemalarının çizilmesi. Uygulama 2: Kısa adımlı dağıtılmış yarım kalıp sarım uygulaması.
8 Ara Sınav.
9 Adımı değiştirilerek dağıtılmış yarım kalıp ve kısaltılmış adımlı tam kalıp sarım şema çizimleri Uygulama 2: Kısa adımlı dağıtılmış yarım kalıp sarım uygulaması ve çalıştırılarak denenmesi.
10 Kesirli dengeli bir tabakalı sarım ve örnekleri. Uygulama 3: Kısa adımlı dağıtılmış tam kalıp sarım uygulaması.
11 Kesirli dengeli iki tabakalı sarım ve örnekleri. Uygulama 3: Kısa adımlı dağıtılmış tam kalıp sarım uygulaması ve çalıştırılarak denenmesi.
12 Çift hızlı (dahlander) bir tabakalı motor sarım şemalarının çizilmesi. Uygulama 4: 2/4 kutuplu dahlander sarım uygulaması.
13 Çift hızlı (dahlander) iki tabakalı motor sarım şemalarının çizilmesi. Uygulama 4: 2/4 kutuplu dahlander sarım uygulaması.
14 Bir fazlı asenkron motorların çeşitleri ve sarım şemalarının çizimi. Uygulama 5: Bir fazlı asenkron motor sarım uygulaması.
15 Uygulama dosyalarının değerlendirilmesi. Uygulama Değerlendirme Sözlü Sınavı
16 Final Sınavı.

DERS KİTABI: DEDE, Mehmet (2009),Elektrik Makineleri Sarım Tekniği (Ders notu) (Ege Ünv.) YARDIMCI KİTAPLAR: 1. FIRAT Hikmet, Bobinaj Kılavuzu, ey yayınevi -İstanbul 2. ÖZDEMİR Ali, ÖZDEMİR Erdem, DC ve AC Makinelerin Bobinajı –İnkansa Matbaası-Ankara 3. GÖKKAYA Muhittin, Alternatif Akım Sarım Tekniği Notları-(Gazi Ünv. Teknik Eğitim Fakültesi) 4.MIHLADIZ Fahrettin, Elektrik Makinelerinde Teknik ve Pratik Bobinaj C:1 ve C:2, sanem Matbaacılık san Tic. A.Ş. – Ankara 5.TİRBEN Necmettin; Elektrik Makineleri Sargı Tekniği C:1 ve C:2-(Gazi Ünv. Teknik Eğitim Fakültesi) DERS ARAÇLARI: Bobinaj atölye takımları gereçleri ve makineleri, Bilgisayar, Projeksiyon cihazı ve bilimsel hesap makinesi.


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Uygulama/Pratik 14 1 14
Rapor Hazırlama 5 5 25
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 2 4 8
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 2 6 12
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 6 6
Laboratuvar Ara Sınavı 1 6 6
Sözlü Sınav 1 3 3
Toplam İş Yükü (saat) 120

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10
ÖÇ 1 2 3 4 2 5 2
ÖÇ 2 3 2 3 2
ÖÇ 3 3 2
ÖÇ 4 3 3
ÖÇ 5 4 2 3 2
ÖÇ 6 4 2 2
ÖÇ 7 3 4
ÖÇ 8 2 2 3
ÖÇ 9 3 4
ÖÇ 10 2 2 3
ÖÇ 11 2 3 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek