GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
1986001242019 TEMEL ELEKTRONİK Ders 1 2 4,00

Önlisans


Türkçe


Elektronikte kullanılan yarıiletkenlerin yapıldığı malzemeleri ve özelliklerini tanıyabilme. Diyotlar ve çeşitlerinin yapı ve özelliklerini ve bu devre elemanın uygulama alanlarının anlaşılması. BJT’lerin ve FET’lerin yapı, özellik, çeşit ve çalışma prensiplerini ve öngerilimlenmesini kavrayabilme ve doğru akım devre analizi ilkelerini uygulayabilme.


Arif Timur


1 Tasarım için bir ön gerilimleme devresi düzenler, hesaplar ve uygular.
2 JFET’lerin alan kontrollü transistörler olduğunu söyler, yapısını ve çeşitlerini açıklar.
3 Bir JFET’i iki bağımsız kaynak ile kutuplayarak, çalışmasını ve kritik gerilimini açıklar. VGS gerilimi ile ID akımının nasıl kontrol edildiğini iki boyutlu düzlemde açıklar.
4 JFET’lerin kaç şekilde ön gerilimlenebileceğini söyler, devresini çizer, çalışma noktasını açıklar.
5 D-MOSFET’lerde VGS’nin pozitif ve negatif değerler alabileceğini söyler. İki bağımsız kaynak ile kutuplayarak, çalışmasını açıklar, VGS ile ID değerlerini gösteren bir tablo düzenler, transfer karakteristik eğrisini çizer.
6 D-MOSFET’lerin kaç şekilde öngerilimlenebileceğini söyler, devresini çizer, çalışma noktasını açıklar ve uygular.
7 E -MOSFET’lerin yapısını ve çeşitlerini açıklar, iki bağımsız kaynak ile kutuplayarak, çalışmasını açıklar. VGS ile ID değerlerini gösteren bir tablo düzenler, transfer karakteristik eğrisini çizer ve uygular.
8 Bir atomda çekirdek, yörünge ve kabuk deyimlerini açıklar, enerji-bant diyagramını çizer, valans ve iletim bantlarını açıklar, serbest elektronun ne olduğunu söyler, yalıtkan, yarıiletken ve iletkeni tanımlar.
9 Elektronikte kullanılan Germanyum ve silisyum yarıiletkenlerinin özelliklerini açıklar. Saf silisyumun atomunun iletkenliğini arttırma tekniklerini açıklar, iletkenlik miktarının nasıl değiştirilebileceğini söyler.
10 Germanyum ve silisyum diyotların arasındaki elektriksel farklılığın neler olduğunu söyler, V-I karakteristiğini çizer. Bir diyotun uygulamada, devamlı iletim, devamlı yalıtım veya zaman zaman iletim ve yalıtım durumunda çalıştığını açıklar, örnek problem ile hesaplar, dalga şekillerini çizer.
11 Diyodun kırpıcı, kenetleyici, dönüştürücü vb. uygulamalarını açıklar.
12 Zener diyotların ters yönde çalışan bir P-N eklemi olduğunu söyler, bozulmama nedenini açıklar, V-I karakteristiğini çizer.
13 Bir zener diyot devresi üzerinde akımı, gerilimi ve gücü hesaplar, çalışma noktasının nasıl bulunduğunu grafik olarak çizer ve açıklar.
14 E-MOSFET’lerin kaç şekilde öngerilimlenebileceğini söyler, devresini çizer, çalışma noktasını açıklar ve uygular.
15 LED’in gerçekte bir P-N eklemi olduğunu söyler, nasıl ışık yaydığını, ışığın rengine neyin etki ettiğini açıklar, V-I karakteristiğini çizer, elektriksel özelliklerini söyler ve örnek problem üzerinde hesaplar.
16 Varikap diyot, Tunel diyot, Schottky diyot, Foto diyot ve PIN diyot gibi, çeşitlerinin yapı, özellik ve çalışmasını açıklar. Katalog bilgilerini yorumlar.
17 BJT’nin P-N eklemli bir devre elemanı olduğunu, uçlarının neler olduğunu söyler, çeşitlerini, sembolünü, polarılmasını (kutuplanmasını) ve çalışmasını açıklar, dc ve dc’nin akım kazancı olduğunu söyler, aralarındaki ilişkiyi açıklar.
18 Bir BJT’yi iki kaynak yardımı ile kutuplayıp, çeşitli akım, gerilim değerleri ile transistörde harcanan gücü hesaplar ve uygulamasını yapar.
19 BJT’nin karakteristik eğrilerini çizer, kollektör akımının Vcc kaynağı ile değil, beyz akımı ile kontrol edildiğini açıklar ve uygulamasını yapar.
20 FET’ler ile ilgili öngerilimleme tasarım örneği hesaplar.
21 GaAS’lı FET’ler, çift gate’li FET’ler, VMOS’lar gibi diğer MOSFET çeşitlerini açıklar. Katalog bilgilerini yorumlar.
22 İki kaynak ile kutuplanan bir BJT’nin iki boyutlu eksenler üzerinde yük doğrusunu çizer, çalışma noktasını ve çalışma noktasının önemini açıklar. Çalışma noktasının değişmesinin nedenini ve sonuçlarını söyler, BJT’nin yük doğrusu üzerinde çalışma sınıflarını açıklar.
23 BJT ön gerilimleme devreleri çizer, akım, gerilim değerleri ile transistörde harcanan gücü hesaplar, bu devreler arasındaki üstünlük ve sakıncaları açıklar.


Yok


Yok


Elektronik malzeme yapımında kullanılan yarıiletkenlerin tanıtılması; p ve n tipi malzeme ve bu malzemelerden oluşturulan elektronik devre elemanlarının ( Diyot, BJT transistör, JFET transistör ve MOSFET transistör’ün) iç yapıları ve çalışma prensipleri hakkında bilgi sahibi olunması.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Bir atomda çekirdek, yörünge ve kabuk deyimlerini açıklar, enerji-bant diyagramını çizer, valans ve iletim bantlarını açıklar, serbest elektronun ne olduğunu söyler, yalıtkan, yarıiletken ve iletkeni tanımlar. Elektronikte kullanılan Germanyum ve silisyum yarıiletkenlerinin özelliklerini açıklar. Saf silisyumun atomunun iletkenliğini arttırma tekniklerini açıklar, iletkenlik miktarının nasıl değiştirilebileceğini söyler. Germanyum ve silisyum diyotların arasındaki elektriksel farklılığın neler olduğunu söyler, V-I karakteristiğini çizer.Bir diyotun uygulamada, devamlı iletim, devamlı yalıtım veya zaman zaman iletim ve yalıtım durumunda çalıştığını açıklar, örnek problem ile hesaplar, dalga şekillerini çizer. Rehberli problem çözümü
2 Diyodun kırpıcı ve kenetleyici devre uygulamalarını açıklar. Diyodlu Sınırlayıcı ve Kenetleyici Bağlantısı
3 Diyodun dönüştürücü ve gerilim çoklayıcı uygulamalarını açıklar. Yarım ve Tam Dalga Doğrultucu Bağlantısı
4 Zener diyotların ters yönde çalışan bir P-N eklemi olduğunu söyler, bozulmama nedenini açıklar, V-I karakteristiğini çizer. Bir zener diyot devresi üzerinde akımı, gerilimi ve gücü hesaplar, çalışma noktasının nasıl bulunduğunu grafik olarak çizer ve açıklar. Zener Diyot uygulamalarının yapılması
5 LED’in gerçekte bir P-N eklemi olduğunu söyler, nasıl ışık yaydığını, ışığın rengine neyin etki ettiğini açıklar, V-I karakteristiğini çizer, elektriksel özelliklerini söyler ve örnek problem üzerinde hesaplar.Varikap diyot, Tunel diyot, Schottky diyot, Foto diyot ve PIN diyot gibi, çeşitlerinin yapı, özellik ve çalışmasını açıklar. Katalog bilgilerini yorumlar. Rehberli problem çözümü
6 BJT’nin P-N eklemli bir devre elemanı olduğunu, uçlarının neler olduğunu söyler, çeşitlerini, sembolünü, polarılmasını (kutuplanmasını) ve çalışmasını açıklar, dc ve dc’nin akım kazancı olduğunu söyler, aralarındaki ilişkiyi açıklar. Bir BJT’yi iki kaynak yardımı ile kutuplayıp, çeşitli akım, gerilim değerleri ile transistörde harcanan gücü hesaplar .
7 BJT’nin karakteristik eğrilerini çizer, kollektör akımının Vcc kaynağı ile değil, beyz akımı ile kontrol edildiğini açıklar ve uygulamasını yapar.İki kaynak ile kutuplanan bir BJT’nin iki boyutlu eksenler üzerinde yük doğrusunu çizer, çalışma noktasını ve çalışma noktasının önemini açıklar. Çalışma noktasının değişmesinin nedenini ve sonuçlarını söyler, BJT’nin yük doğrusu üzerinde çalışma sınıflarını açıklar. BJT’nin karakteristik eğrilerini çizer, kollektör akımının Vcc kaynağı ile değil, beyz akımı ile kontrol edildiğini açıklar ve uygulamasını yapar.İki kaynak ile kutuplanan bir BJT’nin iki boyutlu eksenler üzerinde yük doğrusunu çizer, çalışma noktasını ve çalışma noktasının önemini açıklar. Çalışma noktasının değişmesinin nedenini ve sonuçlarını söyler, BJT’nin yük doğrusu üzerinde çalışma sınıflarını açıklar. NPN Transistor ün Gerilim Bölme yöntemiyle polarlandırılması NPN Transistor ün Gerilim Bölme yöntemiyle polarlandırılması
8 ARASINAV
9 BJT ön gerilimleme devreleri çizer, akım, gerilim değerleri ile transistörde harcanan gücü hesaplar, bu devreler arasındaki üstünlük ve sakıncaları açıklar. Tasarım için bir ön gerilimleme devresi düzenler, hesaplar ve uygular. NPN transistor ün Baz ,Emitter ve Kollektör Polarlandırılması
10 JFET’lerin alan kontrollü transistörler olduğunu söyler, yapısını ve çeşitlerini açıklar. Bir JFET’i iki bağımsız kaynak ile kutuplayarak, çalışmasını ve kritik gerilimini açıklar. VGS gerilimi ile ID akımının nasıl kontrol edildiğini iki boyutlu düzlemde açıklar. JFET in Self Polarlama ve Gerilim Bölme Yöntemiyle Polarlandırılması
11 JFET’lerin kaç şekilde ön gerilimlenebileceğini söyler, devresini çizer, çalışma noktasını açıklar. JFET in Gate, Source ve Drain Polarlandırılması
12 D-MOSFET’lerde VGS’nin pozitif ve negatif değerler alabileceğini söyler. İki bağımsız kaynak ile kutuplayarak, çalışmasını açıklar, VGS ile ID değerlerini gösteren bir tablo düzenler, transfer karakteristik eğrisini çizer. D-MOSFET’lerin kaç şekilde öngerilimlenebileceğini söyler, devresini çizer, çalışma noktasını açıklar ve uygular. D- MOSFET in Gerilim Bölme Yöntemiyle Polarlandırılması
13 E -MOSFET’lerin yapısını ve çeşitlerini açıklar, iki bağımsız kaynak ile kutuplayarak, çalışmasını açıklar. VGS ile ID değerlerini gösteren bir tablo düzenler, transfer karakteristik eğrisini çizer ve uygular. E-MOSFET’lerin kaç şekilde ön gerilimlenebileceğini söyler, devresini çizer, çalışma noktasını açıklar ve uygular. E- MOSFET in Gerilim Bölme Yöntemiyle Polarlandırılması ve E – MOSFET in anahtar olarak kullanılması
14 FET’ler ile ilgili öngerilimleme tasarım örneği hesaplar.GaAS’lı FET’ler, çift gate’li FET’ler, VMOS’lar gibi diğer MOSFET çeşitlerini açıklar. Katalog bilgilerini yorumlar. Rehberli problem çözümü
15 Laboratuvar uygulamalı sınavı ve deney uygulama raporlarının değerlendirilmesi Uygulama sınavı
16 Final Sınavı

DERS KİTABI: BOYLESTAD, Robert (1994), Elektronik Elemanlar ve Devre Teorisi; MEB yayınları. YARDIMCI KİTAPLAR: FLOYD, Thomas(1992), Electronic Devices;Macmillian Publishing Company. DERS ARAÇLARI: Laboratuvar deney gereçleri, Bilgisayar, Projeksiyon cihazı ve Bilimsel hesap makinesi.


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Uygulama/Pratik 14 1 14
Problem Çözümü 3 3 9
Rapor Hazırlama 11 1 11
Bireysel Çalışma 4 1 4
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 6 6
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 6 6
Okuma 2 2 4
Laboratuvar Sınavı 1 6 6
Toplam İş Yükü (saat) 90

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10
ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
ÖÇ 6
ÖÇ 7
ÖÇ 8
ÖÇ 9
ÖÇ 10
ÖÇ 11
ÖÇ 12
ÖÇ 13
ÖÇ 14
ÖÇ 15
ÖÇ 16
ÖÇ 17
ÖÇ 18
ÖÇ 19
ÖÇ 20
ÖÇ 21
ÖÇ 22
ÖÇ 23
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek