GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
1989002212018 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Seçmeli Ders Grubu 2 3 2,00

Önlisans



Dersin amacı öğrencinin kazalara yol açan nedenleri kavrayabilmesi, güvenli bir çalışma için alması gereken önlemleri ayırt edebilmesi, gıda makinelerindeki tehlikeli noktaları belirleyebilmesi ve önlem alabilmesi, güvenli makine kullanımını gerçekleştirebilmesidir.


Dr. Öğr. Üyesi Kemal KEMAHLIOĞLU


1 Kazalara yol açan nedenleri ve olası sonuçlarını ilişkilendirebilme.
2 Gıda makinelerindeki tehlikeli noktaları belirleyebilme, bu noktalar için alınabilecek önlemleri planlayabilme.
3 Güvenli makine kullanımını gerçekleştirebilme.
4 Kimyasal, fiziksel ve biyolojik tehlikelerden korunmak için alınması gereken önlemleri planlayabilme.
5 Yangın önleme ve söndürme becerileri kazanma.
6 Meslek hastalıklarını öğrenme ve gerekli önlemleri alabilme.

Birinci Öğretim


Yok.


Yok.


İş güvenliğinin tanımı; kazalara yol açan nedenler; kazalarda insan faktörleri; kişisel koruyucular; gıda makinelerinde tehlikeli noktalar ve kaza şekilleri; kimyasal, fiziksel ve biyolojik tehlikeler; ergonominin önemi; yangın ve yangın söndürme; meslek hastalıkları.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Dersin tanıtımı, iş güvenliğinin tanımı ve önemi.
2 Kazalara yol açan nedenler, kazalarda insan faktörleri.
3 Tehlike ve Risk Kavramları
4 6331 Sayılı yasaya göre iş kazası tanımı
5 6331 Sayılı yasaya göre işveren ve işçinin sorumlulukları
6 Kimyasal Risk Faktörleri, Pestisitler
7 Fiziksel Risk Faktörleri, Gürültü, Titreşim, Sıcaklık
8 Arasınav
9 TEHLİKELER Biyolojik tehlikeler Çevresel tehlikeler Ergonomik tehlikeler Psikososyal tehlikeler
10 Kişisel Koruyucu Donanımlar
11 YANGIN • Yangının Nedenleri • Yangının Safhaları • Yangın Sınıfları • Söndürme Yöntemleri • Yangın Söndürücülerin Doğru Kullanımı
12 • Meslek Hastalığının Tanımı • Meslek Hastalıklarının Sınıflandırılması • Meslek Hastalıklarından Korunma • Tıbbi Tedbirler
13 Temel İlk Yardım Bilgisi
14 • Kırık (parmak_ön kol_bacak_kaburga) • Çıkık • Burkulma
15 • Zehirlenme • İlk yardım gerektiren özel durumlar • Taşıma teknikleri
16 Final sınavı

BAYIR, M, ve ERGÜL, M., 2006, İş Güvenliği, Alfa Aktüel Yayınları, ISBN:9944561002, Bursa SABANCI; A., 1999, Ergonomi, Baki Kitabevi, ISBN NO: 975-7024-11-2ADANA ANONİM, Agricultural Machinery Safety, John Deere, FMO Series, USA


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok.


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Tartışma 12 0 6
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 8 8
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 12 12
Toplam İş Yükü (saat) 56

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13
ÖÇ 1 5
ÖÇ 2 5
ÖÇ 3 5
ÖÇ 4 5 5
ÖÇ 5 5
ÖÇ 6 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek