Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
1989002212018 | İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 3 | 2,00 |
Önlisans
Dersin amacı öğrencinin kazalara yol açan nedenleri kavrayabilmesi, güvenli bir çalışma için alması gereken önlemleri ayırt edebilmesi, gıda makinelerindeki tehlikeli noktaları belirleyebilmesi ve önlem alabilmesi, güvenli makine kullanımını gerçekleştirebilmesidir.
Dr. Öğr. Üyesi Kemal KEMAHLIOĞLU
1 | Kazalara yol açan nedenleri ve olası sonuçlarını ilişkilendirebilme. |
2 | Gıda makinelerindeki tehlikeli noktaları belirleyebilme, bu noktalar için alınabilecek önlemleri planlayabilme. |
3 | Güvenli makine kullanımını gerçekleştirebilme. |
4 | Kimyasal, fiziksel ve biyolojik tehlikelerden korunmak için alınması gereken önlemleri planlayabilme. |
5 | Yangın önleme ve söndürme becerileri kazanma. |
6 | Meslek hastalıklarını öğrenme ve gerekli önlemleri alabilme. |
Birinci Öğretim
Yok.
Yok.
İş güvenliğinin tanımı; kazalara yol açan nedenler; kazalarda insan faktörleri; kişisel koruyucular; gıda makinelerinde tehlikeli noktalar ve kaza şekilleri; kimyasal, fiziksel ve biyolojik tehlikeler; ergonominin önemi; yangın ve yangın söndürme; meslek hastalıkları.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Dersin tanıtımı, iş güvenliğinin tanımı ve önemi. | ||
2 | Kazalara yol açan nedenler, kazalarda insan faktörleri. | ||
3 | Tehlike ve Risk Kavramları | ||
4 | 6331 Sayılı yasaya göre iş kazası tanımı | ||
5 | 6331 Sayılı yasaya göre işveren ve işçinin sorumlulukları | ||
6 | Kimyasal Risk Faktörleri, Pestisitler | ||
7 | Fiziksel Risk Faktörleri, Gürültü, Titreşim, Sıcaklık | ||
8 | Arasınav | ||
9 | TEHLİKELER Biyolojik tehlikeler Çevresel tehlikeler Ergonomik tehlikeler Psikososyal tehlikeler | ||
10 | Kişisel Koruyucu Donanımlar | ||
11 | YANGIN • Yangının Nedenleri • Yangının Safhaları • Yangın Sınıfları • Söndürme Yöntemleri • Yangın Söndürücülerin Doğru Kullanımı | ||
12 | • Meslek Hastalığının Tanımı • Meslek Hastalıklarının Sınıflandırılması • Meslek Hastalıklarından Korunma • Tıbbi Tedbirler | ||
13 | Temel İlk Yardım Bilgisi | ||
14 | • Kırık (parmak_ön kol_bacak_kaburga) • Çıkık • Burkulma | ||
15 | • Zehirlenme • İlk yardım gerektiren özel durumlar • Taşıma teknikleri | ||
16 | Final sınavı |
BAYIR, M, ve ERGÜL, M., 2006, İş Güvenliği, Alfa Aktüel Yayınları, ISBN:9944561002, Bursa SABANCI; A., 1999, Ergonomi, Baki Kitabevi, ISBN NO: 975-7024-11-2ADANA ANONİM, Agricultural Machinery Safety, John Deere, FMO Series, USA
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok.
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Tartışma | 12 | 0 | 6 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 8 | 8 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 12 | 12 |
Toplam İş Yükü (saat) | 56 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | |
ÖÇ 1 | 5 | ||||||||||||
ÖÇ 2 | 5 | ||||||||||||
ÖÇ 3 | 5 | ||||||||||||
ÖÇ 4 | 5 | 5 | |||||||||||
ÖÇ 5 | 5 | ||||||||||||
ÖÇ 6 | 5 |