GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
4113002212013 İŞLETME YÖNETİMİ Seçmeli Ders Grubu 2 3 3,00

Önlisans


Türkçe


Öğrencilerin işletmelerdeki insan davranışlarının, yönetim faktörünün ve yöneticilik özelliklerinin işletmenin verimliliğine, kalitesine ve karlılığına olan etkilerini öğrenmeleri, analiz edebilmeleri.


Dr. Öğretim Üyesi Elif YILMAZ


1 İşletmelerdeki insan davranışlarını analiz edebilme
2 Ast- üst ilişkilerini karşılaştırabilme ve oluşacak problemleri çözümleyebilme.
3 Yöneticilerde olması gereken özellikleri hatırlayabilme ve uygulayabilme.
4 İşletmelerin verimliliğini, kalitesini, karlılığını yükseltmek için gerekli tedbirleri alabilme. Çıkabilecek çatışmaları önceden sezinleyebilme ve çözebilme.
5 Hızlı ve doğru karar verebilme.
6 İşletmede birimler arası koordinasyonu ve haberleşmeyi sağlayabilme.
7 Yönetimi altındaki astların kaliteli ve verimli çalışmalarını sağlayabilmek için motivasyon tedbirleri uygulayabilme.
8 Çalışan hakları ile ilgili yeterli bilgiye sahip olma

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Yönetim sistemlerinin ve yönetici özelliklerinin algılama yeteneği. Konfeksiyon işletmelerindeki ast- üst ilişkilerini, birimler arası koordinasyonunu irdeleyebilme. İşletmelerde kaliteyi, verimliliği ve karlılığı etkileyen insan faktörünü ve ilişkilerinin algılayabilme.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Yönetim Unsurları, işletme içi organizasyon yapısının tanıtılması. İşgücü planları ve İş akış planlarını açıklanması.Yönetim yaklaşımlarının tanıtılması.
2 Motivasyon teorileri ve örnekleri.Yönetim fonksiyonlarının (planlama,örgütleme, karar verme,koordinasyon ,kontrol ) Tanıtılması.
3 Yönetim kavramı ve yönetim sürecinin özellikleri.Karlılık ölçütleri ve örnekleri. Yönetici kavramı ve sahip olması gereken özellikler.
4 Yönetimde karar verme süreci, özellikleri ve safhaları.Yönetimde yetki ve sorumluluk dağılımı. Yetki sınırlamaları ve şekilsiz yetkiler.
5 Sorumluluk tanımı, çeşitleri ve yetki ile sorumluluk ilişkileri. Yetki devri, yararları ve sonuçları.
6 Birimler arası koordinasyon, koordinasyon sağlama yöntemleri . Haberleşme şekilleri ve haberleşme süreci unsurları.
7 Bireyler arsı haberleşmenin önemi, sınırları ve haberleşmeyi engelleyen etmenler. İşletmelerde ast-üst ilişkilerinin iyileştirilmesi. Astlar üzerinde otorite kurabilme davranış biçimleri.
8 İnsan ihtiyaçları ve motivasyon ( Güdüleme) Motivasyon ile ilgili ihtiyaç tipleri ve motivasyon yöntemleri.
9 İşletme içinde başarıyı arttırmak için dikkat edilmesi gereken koşullar. İletme içi çevre koşulları ile ilgili genel bilgi. İnsan kaynakları bölümünün yapılanması. İşçi sirkülasyonu ve ücret sistemleri.
10 VİZE
11 Örgütlerde disiplin unsurları ve yöntemleri. Alışkanlık, alışkanlık kazandırılması, kötü alışkanlıklar ile mücadele.
12 İşletme yönetimi ve yöneticilikte ortam koşullarını etkisi. İşletmelerde çatışma, nedenleri ve çözüm yolları. İşletmelerdeki çatışma türleri ve çözümünde izlenecek yollar.
13 Konfeksiyon işletmelerinde örgütlenme ve personel yönetimi. İşbölümü ve eşgüdümleme. Bölümlere ayırma, personel yönetimi ve elemen seçme, işe yerleştirme kriterlerinin değerlendirilmesi.
14 Personel eğitimi ve değerlendirilmesi. Ücret saptama, ödeme yöntemleri ile diğer sosyal haklar ve yardımlar .İş yerinde sağlık ve güvenlik. İş akdinin feshi ve gerekli koşularının anlatılması.
15 Sunumlar
16 Final

 İşletme Yönetimi ders notları, Öğr. Gör. Dr. Serpil KAYA ve Öğr. Gör. Gülay YILMAZ  Personel Yönetimi, Maıtland I.,1996  Yönetimde 32 Altın Kural.,Conarroe R.C.,1989



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 15 2 30
Proje Hazırlama 1 20 20
Proje Sunma 1 2 2
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 15 15
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 15 15
Toplam İş Yükü (saat) 84

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11
ÖÇ 1 5
ÖÇ 2 5
ÖÇ 3 5
ÖÇ 4 5
ÖÇ 5 4
ÖÇ 6 5
ÖÇ 7 4
ÖÇ 8 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek