GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
16011301T11211 GIDA KİMYASI Ders 2 3 3,00

Önlisans


Türkçe


Dersin amacı, gıdaların temel bileşenlerini, bu bileşenlerin fonksiyonel özelliklerini ve kimyasal yapısını, gıdalarda o gıdanın bileşenlerinden kaynaklanan kimyasal değişimleri ve gıda bileşenleri arasında meydana gelen etkileşimleri öğretmektir.


Doç. Dr. Nur CEYHAN GÜVENSEN


1 Bileşimi bilinen gıdalarda depolama sırasında meydana gelebilecek bozulmalara karşı önlemleri alabilme.
2 Gıdanın bileşimine göre en uygun ambalaj seçimini yapabilme.
3 Temel gıda bileşenlerinin kimyası hakkında temel bilgileri kavrayabilme ve bu bileşenlerin gıdanın fiziksel ve kimyasal özellikleri üzerine etkilerini açıklayabilme.
4 Gıda işleme sırasında meydana gelecek sorunları çözmede yaratıcı düşünme yeteneği kazanabilme.
5 Gıda kimyası uygulamalarını gösterebilme.
6 Yeni ürün geliştirme konusunda yaratıcılık kazanabilme.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Gıdaların bileşenleri. Karbonhidratlar: Mono, di, oligo ve polisakkaritler. Şekerlerin yükseltgenme ve indirgenme reaksiyonları. Karamelizasyon ve maillard reaksiyonları. Lipidlerin tanımı ve sınıflandırılması. Lipidlerin kimyasal ve enzimatik hidrolizi ve oksidatif bozulmaları. Lipid oksidasyonunun önlenmesi için alınması gereken önlemler. Amino asitler, peptidler ve proteinler. Proteinlerin yapısı ve denatürasyonu. Proteinlerin işlevsel özellikleri. Vitaminler ve genel özellikleri. Gıdalarda bulunan enzimler, alkoller, alkoloidler, mineraller ve aroma maddeleri. Gıdalarda doğal olarak bulunan toksik maddeler. Kontaminantlar.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Gıdaların bileşimi Kuru madde ve nem tayini
2 Karbonhidratlar Toplam ve indirgen şeker tayini-çözelti hazırlama
3 Lipidler Toplam ve indirgen şeker tayini
4 Proteinler Yağlarda serbest asitlik tayini- çözelti hazırlama
5 Su Yağlarda serbest asitlik tayini
6 Mineral maddeler Yağlarda peroksit sayısı tayini- çözelti hazırlama
7 Vitaminler Yağlarda peroksit sayısı tayini
8 Arasınav Uygulama 1. Sınavı
9 Enzimler Kül tayini
10 Alkoller C vitamini tayini çözelti- hazırlama
11 Alkoloidler C vitamini tayini
12 Gıda saklama yöntemleri Mohr yöntemi ile tuz tayini- çözelti hazırlama
13 Aroma maddeleri Mohr yöntemi ile tuz tayini
14 Gıdalarda doğal olarak bulunan toksik maddeler Sularda sertlik tayini- çözelti hazırlama
15 Gıda kontaminantları Sularda sertlik tayini
16 Final sınavı Uygulama 2. Sınavı

1-Demirci, M., 2008. Gıda Kimyası. Onur Grafik, İstanbul. ISBN: 975-97146-2-0 2-Saldamlı İ. 1998. Gıda Kimyası. H.Ü. Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Hacettepe Üniversitesi Yayınları 3-Fennema O.R. 1996.Food Chemistry (Third Edition). Marcel Dekker Inc., New York


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Uygulama/Pratik 14 1 14
Bireysel Çalışma 8 2 16
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 11 11
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 17 17
Laboratuvar Ara Sınavı 2 1 2
Toplam İş Yükü (saat) 90

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12
ÖÇ 1 3 5 4
ÖÇ 2 3 4 3
ÖÇ 3 3 5 4
ÖÇ 4 3 4 4
ÖÇ 5 5 5 5 4
ÖÇ 6 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek