Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
16011301T11108 | GIDA MİKROBİYOLOJİSİ | Ders | 1 | 2 | 5,00 |
Önlisans
Türkçe
Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak Gıda ve Mikroorganizma İlişkilerini İncelemek, Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörleri incelemek, Gıdalarda indikatör ve patojen mikroorganizmaları incelemek, Gıdalarda mikorganizmaların kontrol altına alnmasını incelemek, Gıdalarda mikrobiyolojik bozulmaları incelemek 1 ve Gıdalarda mikrobiyolojik bozulmaları incelemek 2 yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Prof. Dr. Nur CEYHAN GÜVENSEN
1 | Gıda ve mikroorganizma ilişkilerini incelemek |
2 | Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörleri incelemek |
3 | Gıdalarda indikatör ve patojen mikroorganizmaları incelemek |
4 | Gıdalarda mikorganizmaların kontrol altına alnmasını incelemek |
5 | Gıdalarda mikrobiyolojik bozulmaları incelemek 1 |
6 | Gıdalarda mikrobiyolojik bozulmaları incelemek 2 |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Gıda ve mikroorganizma ilişkileri, gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörler, gıdalarda indikatör ve patojen mikroorganizmalar, gıdalarda mikroorganizmaların kontrol altına alınması, gıdalarda mikrobiyolojik bozulmalar 1, gıdalarda mikrobiyolojik bozulmalar 2.
Hafta | Konular (Teorik) | Laboratuvar | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Gıdalarda mikrobiyal bulaşma kaynaklarını incelemek, Gıdalardaki mikroorganizmaları incelemek | Gıdalardaki mikroorganizmaları incelemek amacıyla farklı gıda örneklerinden seyreltme plaka tekniği ile ekim yapılması | Teorik anlatım, uygulama | |
2 | Gıdalardaki mikroorganizmaları incelemek, Mikrobiyal gelişmeyi etkileyen dış faktörleri incelemek | Mikrobiyal gelişmeyi etkileyen dış faktörleri incelemek için sıcaklığın etkisinin incelenmesi | Teorik, uygulama | |
3 | Mikrobiyal gelişmeyi etkileyen iç faktörleri incelemek, Mikrobiyal gelişmeyi etkileyen dış faktörleri incelemek, Gıdalarda indikatör mikroorganizmaları incelemek | Gıdalarda indikatör mikroorganizmaları incelemek için su örneklerinde membran filtrasyon yöntemi ile ekim. | Teorik, uygulama | |
4 | Gıdalarda indikatör mikroorganizmaları incelemek, Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıkları incelemek | Gıdalarda indikatör mikroorganizmaları incelemek için su örneklerinde membran filtrasyon yöntemi ile ekim. | Teorik, uygulama | |
5 | Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıkları incelemek, Mikrobiyal kontaminasyon kontrolu yapmak, Mikroorganizmaların uzaklaştırılmasını incelemek | Mikrobiyal kontaminasyon kontrolu için laboratuvar yüzey hijyen kontrolü testinin yapılması | Teori, uygulama | |
6 | Gıda işletmelerinde ve üretim alanlarında kontaminantlar, sağlık riskleri ve önlenmesi. (Dış paydaşların önerisiyle eklenmiştir.) | Gıda işletmelerinde ve üretim alanlarında kontaminantlar, sağlık riskleri ve önlenmesi amacıyla dezenfektan inhibisyon testi ve hijyenite testlerinin yapılması. (Dış paydaşların önerisiyle eklenmiştir.) | Teori, uygulama | Laboratuvar düzeneği ve ekipmanlarının hazırlanması |
7 | Gıda işletmelerinde ve üretim alanlarında kontaminantlar, sağlık riskleri ve önlenmesi (Devam) (Dış paydaşların önerisiyle eklenmiştir.) | Gıda işletmelerinde ve üretim alanlarında kontaminantlar, sağlık riskleri ve önlenmesi amacıyla dezenfektan inhibisyon testi ve hijyenite testlerinin yapılması (Devam) (Dış paydaşların önerisiyle eklenmiştir.) | Teorik, uygulama | Laboratuvar düzeneği ve ekipmanlarının hazırlanması |
8 | Arasınav | |||
9 | Et ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek | Kıymadan seyreltme plaka yöntemi ile ekim yapılması | Teori, uygulama | |
10 | Süt ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek | Çiğ sütten seyreltme plaka yöntemi ile ekim yapılması | Teorik, uygulama | |
11 | Yumurta ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek, Meyve sebze ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek | Yumurtadan seyreltme plaka yöntemi ile ekim yapılması | Teorik, uygulama | |
12 | Meyve sebze ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek, Konservelerde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek | Muz ve havuç örneklerinden seyreltme plaka yöntemi ile ekim yapılması | Teorik, uygulama | |
13 | Konservelerde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek, Tahıl ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek | Konserveden seyreltme plaka yöntemi ile ekim yapılması | Teorik, uygulama | |
14 | Tahıl ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek, Fermente alkollü içeceklerde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek | Yulaftan seyreltme plaka yöntemi ile ekim yapılması | Teori, uygulama |
1. Harrigan, WF, McCance, ME (1976). Laboratory methods in food and dairy microbiology. Academic Press, London. 2. ICMSF (1978). Microorganisms in foods, vol. 2. The International Commission on Microbiological Specifications for Foods,Toronto, Canada. 3. Ünlütürk, A., Turantaş, F. (2003). Gıda Mikrobiyolosi, Meta Basım Matbacılık Hizmetleri, Bornova-İzmir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 70 |
Laboratuvar | 1 | 30 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 14 | 2 | 28 |
Rapor Hazırlama | 2 | 10 | 20 |
Proje Hazırlama | 4 | 10 | 40 |
Proje Sunma | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 5 | 5 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Okuma | 4 | 4 | 16 |
Toplam İş Yükü (saat) | 150 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | |
ÖÇ 1 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | ||||
ÖÇ 2 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | ||||
ÖÇ 3 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 3 | 4 | 5 | 4 | 5 | |
ÖÇ 4 | 3 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | |
ÖÇ 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | |
ÖÇ 6 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 |