GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
6013001132020 LABORATUVAR TEKNİKLERİ Ders 1 1 3,00

Önlisans


Türkçe


Bu dersin amacı öğrencilerin laboratuar malzeme ve ekipmanları, laboratuar ve malzeme temizliği, numune alma, genel analiz yöntemleri, çözelti hazırlama konularını ve bazı gıda analizlerinin yapılışını kavramasını sağlamaktır.


Dr. Öğr. Üyesi Cesur MEHENKTAŞ


1 Laboratuvarla ilgili temel bilgileri hatırlayabilme
2 Genel analiz yöntemlerini açıklayabilme
3 Çözelti hazırlama problemlerini çözebilme
4 Gıdalarda bazı analizleri gerçekleştirebilme

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Gıda laboratuarlarının tip ve özellikleri, laboratuar kazalarında ilk yardım, laboratuarda kullanılan cam, porselen, plastik ve diğer malzemeler, laboratuarda kullanılan temel ekipmanlar, laboratuarların ve malzemelerin temizliği, numunelerin alınması ve analiz için hazırlanması, genel analiz yöntemleri, çözeltiler ve çözeltilerin hazırlanması, gıdalarda bazı analizlerin gerçekleştirilmesi.


Hafta Konular (Teorik) Laboratuvar Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Gıda laboratuarlarının tip ve özellikleri, Laboratuar kazalarında ilk yardım Gıda laboratuarlarının tip ve özellikleri, Laboratuar kazalarında ilk yardım
2 Laboratuvarda kullanılan cam, porselen, plastik ve diğer malzemeler Laboratuvarda kullanılan cam, porselen, plastik ve diğer malzemeler
3 Laboratuvarda kullanılan temel ekipmanlar Laboratuvarda kullanılan temel ekipmanlar
4 Laboratuvarların ve malzemelerin temizliği, Numunelerin alınması ve analiz için hazırlanması Laboratuvarların ve malzemelerin temizliği, Numunelerin alınması ve analiz için hazırlanması
5 Genel analiz yöntemleri Genel analiz yöntemleri
6 Çözeltiler ve çözeltilerin hazırlanması (teorik anlatım) Çözeltiler ve çözeltilerin hazırlanması (teorik anlatım)
7 Çözeltiler ve çözeltilerin hazırlanması (teorik anlatım) Çözeltiler ve çözeltilerin hazırlanması (teorik anlatım)
8 Ara Sınav Ara Sınav
9 Öğrencilere gruplar halinde farklı çözeltilerin hazırlatılması Öğrencilere gruplar halinde farklı çözeltilerin hazırlatılması
10 Yoğunluk tayini Yoğunluk tayini
11 Kurumadde tayini Kurumadde tayini
12 Yağ tayini (Gerber yöntemi) Yağ tayini (Gerber yöntemi)
13 Titrasyon yöntemiyle asitlik tayini Titrasyon yöntemiyle asitlik tayini
14 Titrasyon yöntemiyle tuz tayini Titrasyon yöntemiyle tuz tayini
15 Kül tayini Kül tayini
16 Final Final

Saltan Evrensel, S., 2023. Laboratuvar Teknikleri. Dora Basım-Yayın Dağıtım Ltd. Şti., Bursa.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 4 56
Rapor Hazırlama 14 1 14
Proje Sunma 4 1 4
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 2 2
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 2 2
Toplam İş Yükü (saat) 80

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12
ÖÇ 1 5
ÖÇ 2 5
ÖÇ 3 5 5
ÖÇ 4 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek