Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
6013001132020 | LABORATUVAR TEKNİKLERİ | Ders | 1 | 1 | 3,00 |
Önlisans
Türkçe
Bu dersin amacı öğrencilerin laboratuar malzeme ve ekipmanları, laboratuar ve malzeme temizliği, numune alma, genel analiz yöntemleri, çözelti hazırlama konularını ve bazı gıda analizlerinin yapılışını kavramasını sağlamaktır.
Dr. Öğr. Üyesi Cesur MEHENKTAŞ
1 | Laboratuvarla ilgili temel bilgileri hatırlayabilme |
2 | Genel analiz yöntemlerini açıklayabilme |
3 | Çözelti hazırlama problemlerini çözebilme |
4 | Gıdalarda bazı analizleri gerçekleştirebilme |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Gıda laboratuarlarının tip ve özellikleri, laboratuar kazalarında ilk yardım, laboratuarda kullanılan cam, porselen, plastik ve diğer malzemeler, laboratuarda kullanılan temel ekipmanlar, laboratuarların ve malzemelerin temizliği, numunelerin alınması ve analiz için hazırlanması, genel analiz yöntemleri, çözeltiler ve çözeltilerin hazırlanması, gıdalarda bazı analizlerin gerçekleştirilmesi.
Hafta | Konular (Teorik) | Laboratuvar | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Gıda laboratuarlarının tip ve özellikleri, Laboratuar kazalarında ilk yardım | Gıda laboratuarlarının tip ve özellikleri, Laboratuar kazalarında ilk yardım | ||
2 | Laboratuvarda kullanılan cam, porselen, plastik ve diğer malzemeler | Laboratuvarda kullanılan cam, porselen, plastik ve diğer malzemeler | ||
3 | Laboratuvarda kullanılan temel ekipmanlar | Laboratuvarda kullanılan temel ekipmanlar | ||
4 | Laboratuvarların ve malzemelerin temizliği, Numunelerin alınması ve analiz için hazırlanması | Laboratuvarların ve malzemelerin temizliği, Numunelerin alınması ve analiz için hazırlanması | ||
5 | Genel analiz yöntemleri | Genel analiz yöntemleri | ||
6 | Çözeltiler ve çözeltilerin hazırlanması (teorik anlatım) | Çözeltiler ve çözeltilerin hazırlanması (teorik anlatım) | ||
7 | Çözeltiler ve çözeltilerin hazırlanması (teorik anlatım) | Çözeltiler ve çözeltilerin hazırlanması (teorik anlatım) | ||
8 | Ara Sınav | Ara Sınav | ||
9 | Öğrencilere gruplar halinde farklı çözeltilerin hazırlatılması | Öğrencilere gruplar halinde farklı çözeltilerin hazırlatılması | ||
10 | Yoğunluk tayini | Yoğunluk tayini | ||
11 | Kurumadde tayini | Kurumadde tayini | ||
12 | Yağ tayini (Gerber yöntemi) | Yağ tayini (Gerber yöntemi) | ||
13 | Titrasyon yöntemiyle asitlik tayini | Titrasyon yöntemiyle asitlik tayini | ||
14 | Titrasyon yöntemiyle tuz tayini | Titrasyon yöntemiyle tuz tayini | ||
15 | Kül tayini | Kül tayini | ||
16 | Final | Final |
Saltan Evrensel, S., 2023. Laboratuvar Teknikleri. Dora Basım-Yayın Dağıtım Ltd. Şti., Bursa.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 4 | 56 |
Rapor Hazırlama | 14 | 1 | 14 |
Proje Sunma | 4 | 1 | 4 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 2 | 2 |
Toplam İş Yükü (saat) | 80 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | |
ÖÇ 1 | 5 | |||||||||||
ÖÇ 2 | 5 | |||||||||||
ÖÇ 3 | 5 | 5 | ||||||||||
ÖÇ 4 | 5 | 5 |