Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
6013001112021 | GIDALARDA TEMEL İŞLEMLER | Ders | 1 | 1 | 3,00 |
Önlisans
Türkçe
Gıda işlemede ve muhafazasında kullanılan temel proseslerin prensip ve özelliklerini öğretmek, ilgili temel hesaplamaları (kütle denklikleri, konsantrasyon hesaplamaları) yapabilecek yetkinlikte öğrenci yetiştirme
DOÇ. DR. NUR CEYHAN GÜVENSEN
1 | Gıdaların korunma ve işlenme gerekliliği |
2 | Gıdanın kurutulması teknikler |
3 | Gıdanın kurutulmasında karşılaşılan sorunlar ve çözümler |
4 | Pastörizasyon ve sterilizasyon teknikleri |
5 | Gıdaların soğutulma teknolojileri |
6 | Soğutarak depolama teknikler |
7 | Depolama sorunları ve çözümleri |
Birinci Öğretim
-
-
Gıda prosesleri (temizleme, sınıflandırma, mekanik ayırma, santrifüjleme, filtrasyon, presleme vb.) ile muhafaza yöntemleri (ısıl işlemler, pastörizasyon, sterilizasyon,soğutma, dondurma) hakkında detaylı bilgi ve temel hesaplamalar
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | GIDA PROSESLERİNDE VE MUHAFAZASINDA BAZI TEMEL KAVRAMLAR VE ÖLÇÜ BİRİMLERİ | GIDA PROSESLERİNDE VE MUHAFAZASINDA BAZI TEMEL KAVRAMLAR VE ÖLÇÜ BİRİMLERİ İLE İLGİLİ PROBLEM ÇÖZÜMLERİ | ||
2 | GIDA PROSESLERİNDE ÖN İŞLEMLER | - | ||
3 | TEMEL GIDA PROSESLERİ | - | ||
4 | TEMEL PROSESLERİN GIDA ENDÜSTRİSİNDE UYGULAMALARI | TEMEL PROSESLERİN GIDA ENDÜSTRİSİNDE UYGULAMALARI | ||
5 | GIDA PROSESLERİNDE KULLANILAN ALET VE EKİPMANLAR | GIDA PROSESLERİNDE KULLANILAN ALET VE EKİPMANLARIN TANITIMI | ||
6 | GIDA PROSESLERİNDE TEMEL HESAPLAMALAR | Problem çözümü | ||
7 | TEMEL GIDA MUHAFAZA YÖNTEMLERİ | - | ||
8 | TEMEL GIDA MUHAFAZA YÖNTEMLERİNİN GIDA ENDÜSTRİSİNDE UYGULAMA ALANLARI | - | ||
9 | TEMEL GIDA MUHAFAZASINDA KULLANILAN ALET VE EKİPMANLAR | TEMEL GIDA MUHAFAZASINDA KULLANILAN ALET VE EKİPMANLARIN TANITIMI | ||
10 | GIDA MUHAFAZASINDA TEMEL HESAPLAMALAR | GIDA MUHAFAZASINDA TEMEL HESAPLAMALAR | ||
11 | GIDA MUHAFAZASINDA VE GIDA PROSESLERİNDE TEMEL HESAPLAMALAR | GIDA MUHAFAZASINDA VE GIDA PROSESLERİNDE TEMEL HESAPLAMALAR | ||
12 | GIDA MUHAFAZASINDA VE GIDA PROSESLERİNDE TEMEL HESAPLAMALAR (Devam) | GIDA MUHAFAZASINDA VE GIDA PROSESLERİNDE TEMEL HESAPLAMALAR (Devam) | ||
13 | GIDALARDA TEMEL İŞLEMLER | - | ||
14 | GIDALARDA TEMEL İŞLEMLER (Devam) | GIDALARDA TEMEL İŞLEMLER (Devam) |
Cemeroğlu, B. 2005. Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Ankara, 505 s. Gürses, Ö. 1986. Gıda İşleme Mühendisliği I, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Ankara, 103 s. Gürses, Ö. 1986. Gıda İşleme Mühendisliği II, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Ankara, 132 s. Saldamlı, İ., Saldamlı, E. 2004. Gıda Endüstrisi Makineleri, Savaş Kitapevi, 543 s. Ünlütürk, A. ve Turantaş, F. 1998. Gıda Mikrobiyolojisi. Mengi Tan Basımevi, 1. Baskı, İzmir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
-
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Uygulama/Pratik | 6 | 3 | 18 |
Soru-Yanıt | 5 | 3 | 15 |
Deney | 6 | 2 | 12 |
Beyin Fırtınası | 4 | 4 | 16 |
Bireysel Çalışma | 5 | 5 | 25 |
Toplam İş Yükü (saat) | 88 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | |
ÖÇ 1 | 5 | 2 | 3 | 3 | 4 | 1 | 2 | 2 | 4 | 3 | 3 | 3 |
ÖÇ 2 | 5 | 4 | 1 | 2 | 2 | 2 | 3 | |||||
ÖÇ 3 | 5 | 5 | 3 | 4 | 4 | 3 | 4 | 3 | 5 | |||
ÖÇ 4 | 3 | 1 | 1 | 1 | 3 | 2 | 3 | 2 | 3 | |||
ÖÇ 5 | 4 | 3 | 2 | 3 | 4 | 3 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | |
ÖÇ 6 | 2 | 3 | 5 | 4 | 3 | 2 | 3 | 3 | 4 | 4 | ||
ÖÇ 7 | 1 | 2 | 4 | 5 | 5 | 5 | 1 | 1 | 2 | 2 |