Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
6013001222021 | GIDA BİYOTEKNOLOJİSİ | Ders | 1 | 2 | 4,00 |
Önlisans
Türkçe
Öğrencinin biyoteknoloji ve gıda biyoyeknolojisinin temeli, bu konudaki yeni gelişmeler ve gıda teknolojisinde kullanılan biyoteknolojik yöntemler konusunda bilgi sahibi olmasını sağlamak.
Prof. Dr. NUR CEYHAN GÜVENSEN
1 | Gıda biyoteknolojisi ve yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak |
2 | Bu teknolojinin gıda sektöründe kullanım alanlarını kavramak |
3 | Gıda biyoteknolojisinin gıda sektörü için avantajlarını ve dezavantajlarını kavramak |
4 | Enziminin yapısını kavrayıp gıda sektöründe kullanabilmek |
5 | Mikroorganizmaların gıda endüstrisinde biyoteknolojik amaçla kullanabilirliğini kavramak |
Birinci Öğretim
-
-
Nükleik asitlerin yapısı ve özellikleri, genler ve gen klonlama, genetiği değiştirilmiş organizmalar ve biyogüvenlik kanunu, endüstriyel biyoteknolojik prosesler ve uygulama alanları, enzim teknolojisi.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Biyoteknolojiye giriş; klasik ve modern biyoteknoloji | Anlatım, slayt sunum | Güncel ders notu hazırlığı |
2 | Biyoteknolojiye giriş; klasik ve modern biyoteknoloji (Devam) | Anlatım, slayt sunum | Güncel ders notu hazırlığı |
3 | Nukleik asit yapısı, DNA replikasyonu, polimeraz zincir reaksiyonu | Anlatım, slayt sunum | Güncel ders notu hazırlığı |
4 | Genler ve fonksiyonları. Protein sentezi | Anlatım, slayt sunum | Güncel ders notu hazırlığı |
5 | Genetik mühendisliğinde kullanılan teknikler | Anlatım, slayt sunum | Güncel ders notu hazırlığı |
6 | Rekombinat DNA teknolojisi | Anlatım, slayt sunum | Güncel ders notu hazırlığı |
7 | Genetiği değiştirilmiş organizmalar | Anlatım, slayt sunum | Güncel ders notu hazırlığı |
8 | Arasınav | Sınav | Sınav sorusu hazırlığı |
9 | Biyoteknolojik ürünlerin endüstriyel üretimleri | Anlatım, slayt sunum | Güncel ders notu hazırlığı |
10 | Biyoreaktörler ve ürün saflaştırma | Anlatım, slayt sunum | Güncel ders notu hazırlığı |
11 | Fermantasyon kinetiği | Anlatım, slayt sunum | Güncel ders notu hazırlığı |
12 | Gıda endüstrisinde biyoteknolojik uygulamalar | Anlatım, slayt sunum | Güncel ders notu hazırlığı |
13 | Gıda endüstrisinde biyoteknolojik uygulamalar (Devam) | Anlatım, slayt sunum | Güncel ders notu hazırlığı |
14 | Gıda endüstrisinde nanoteknolojik uygulamalar | Anlatım, slayt sunum | Güncel ders notu hazırlığı |
1.Gıda biyoteknolojisi. ARAN N. 2012. Nobel Yayın Dağıtım 2.Biyoteknoloji. TELEFONCU. A.1995. E.Ü. Fen. Fak. Yayınları. 3.Food Biotechnology-Techniques and Applications. By Gauri S. Mittal. 1992. Technomic Publishing Co., Inc., Lancaster, PA. 4. Biyoteknoloji: Bazı Temel İlkeler. Mustafa ARDA 5. Biyogüvenlik ve Biyoteknoloji. Şeminur TOPAL
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 70 |
Takım/Grup Çalışması | 1 | 30 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
-
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 1 | 14 |
Takım/Grup Çalışması | 10 | 2 | 20 |
Beyin Fırtınası | 14 | 1 | 14 |
Proje Hazırlama | 10 | 2 | 20 |
Proje Sunma | 10 | 2 | 20 |
Ev Ödevi | 10 | 2 | 20 |
Toplam İş Yükü (saat) | 111 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | |
ÖÇ 1 | 2 | 5 | 3 | 3 | 4 | 4 | 4 | |||||
ÖÇ 2 | 4 | 3 | 5 | 4 | 4 | |||||||
ÖÇ 3 | 4 | 2 | 5 | 4 | 3 | 4 | 4 | 3 | ||||
ÖÇ 4 | 5 | 4 | 5 | 3 | 3 | 3 | 3 | |||||
ÖÇ 5 | 3 | 5 | 3 | 5 | 4 | 3 | 3 |