GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
6013001222021 GIDA BİYOTEKNOLOJİSİ Ders 1 2 4,00

Önlisans


Türkçe


Öğrencinin biyoteknoloji ve gıda biyoyeknolojisinin temeli, bu konudaki yeni gelişmeler ve gıda teknolojisinde kullanılan biyoteknolojik yöntemler konusunda bilgi sahibi olmasını sağlamak.


Prof. Dr. NUR CEYHAN GÜVENSEN


1 Gıda biyoteknolojisi ve yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak
2 Bu teknolojinin gıda sektöründe kullanım alanlarını kavramak
3 Gıda biyoteknolojisinin gıda sektörü için avantajlarını ve dezavantajlarını kavramak
4 Enziminin yapısını kavrayıp gıda sektöründe kullanabilmek
5 Mikroorganizmaların gıda endüstrisinde biyoteknolojik amaçla kullanabilirliğini kavramak

Birinci Öğretim


-


-


Nükleik asitlerin yapısı ve özellikleri, genler ve gen klonlama, genetiği değiştirilmiş organizmalar ve biyogüvenlik kanunu, endüstriyel biyoteknolojik prosesler ve uygulama alanları, enzim teknolojisi.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Biyoteknolojiye giriş; klasik ve modern biyoteknoloji Anlatım, slayt sunum Güncel ders notu hazırlığı
2 Biyoteknolojiye giriş; klasik ve modern biyoteknoloji (Devam) Anlatım, slayt sunum Güncel ders notu hazırlığı
3 Nukleik asit yapısı, DNA replikasyonu, polimeraz zincir reaksiyonu Anlatım, slayt sunum Güncel ders notu hazırlığı
4 Genler ve fonksiyonları. Protein sentezi Anlatım, slayt sunum Güncel ders notu hazırlığı
5 Genetik mühendisliğinde kullanılan teknikler Anlatım, slayt sunum Güncel ders notu hazırlığı
6 Rekombinat DNA teknolojisi Anlatım, slayt sunum Güncel ders notu hazırlığı
7 Genetiği değiştirilmiş organizmalar Anlatım, slayt sunum Güncel ders notu hazırlığı
8 Arasınav Sınav Sınav sorusu hazırlığı
9 Biyoteknolojik ürünlerin endüstriyel üretimleri Anlatım, slayt sunum Güncel ders notu hazırlığı
10 Biyoreaktörler ve ürün saflaştırma Anlatım, slayt sunum Güncel ders notu hazırlığı
11 Fermantasyon kinetiği Anlatım, slayt sunum Güncel ders notu hazırlığı
12 Gıda endüstrisinde biyoteknolojik uygulamalar Anlatım, slayt sunum Güncel ders notu hazırlığı
13 Gıda endüstrisinde biyoteknolojik uygulamalar (Devam) Anlatım, slayt sunum Güncel ders notu hazırlığı
14 Gıda endüstrisinde nanoteknolojik uygulamalar Anlatım, slayt sunum Güncel ders notu hazırlığı

1.Gıda biyoteknolojisi. ARAN N. 2012. Nobel Yayın Dağıtım 2.Biyoteknoloji. TELEFONCU. A.1995. E.Ü. Fen. Fak. Yayınları. 3.Food Biotechnology-Techniques and Applications. By Gauri S. Mittal. 1992. Technomic Publishing Co., Inc., Lancaster, PA. 4. Biyoteknoloji: Bazı Temel İlkeler. Mustafa ARDA 5. Biyogüvenlik ve Biyoteknoloji. Şeminur TOPAL



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 70
Takım/Grup Çalışması 1 30
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

-


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 1 14
Takım/Grup Çalışması 10 2 20
Beyin Fırtınası 14 1 14
Proje Hazırlama 10 2 20
Proje Sunma 10 2 20
Ev Ödevi 10 2 20
Toplam İş Yükü (saat) 111

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12
ÖÇ 1 2 5 3 3 4 4 4
ÖÇ 2 4 3 5 4 4
ÖÇ 3 4 2 5 4 3 4 4 3
ÖÇ 4 5 4 5 3 3 3 3
ÖÇ 5 3 5 3 5 4 3 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek