GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
6013002012021 SÜT VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ Ders 2 3 4,00

Önlisans


Türkçe


Bu dersin amacı öğrencilerin sütün özelliklerini, süte uygulanan temel işlemleri, çeşitli süt ürünlerinin üretim teknolojilerini kavramasını sağlamaktır.


Asst. Prof. Dr. Cesur MEHENKTAŞ


1 Sütün niteliklerini hatırlayabilme
2 Süte uygulanan temel işlemleri açıklayabilme
3 Çeşitli süt ürünlerinin üretim teknolojilerini açıklayabilme

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Sütün nitelikleri, süt işletmelerinde miktar ölçümü, çiğ sütün depolanması, sütün temizlenmesi, süt yağının ayrılması, sütün havasının alınması, sütün standardizasyonu, sütün homojenizasyonu, süte uygulanan ısıl işlemler, içme sütü teknolojisi, peynir teknolojisi, eritme peyniri teknolojisi, süttozu teknolojisi, dondurma teknolojisi, yoğurt teknolojisi, tereyağı teknolojisi.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Sütün tanımı, Sütün bileşimi (süt proteinleri)
2 Sütün bileşimi (süt lipidleri, süt şekeri)
3 Sütün bileşimi (sütün mineral maddeleri, sütteki vitaminler, sütte bulunan enzimler)
4 Sütün özellikleri (duyusal özellikler, asitlik, yoğunluk, donma ve kaynama noktası, viskozite)
5 Süt alımında yapılan kontrol testleri, Asitlik tayini, Alkol testi, Yoğunluk tayini
6 Süt işletmelerinde miktar ölçümü [sütün işletmeye nakli, sütün işletmeye kabulü (süt miktarının belirlenmesi, süt kalitesinin belirlenmesi, taşıma ekipmanlarının temizlenmesi ve dezenfeksiyonu)]
7 Çiğ sütün depolanması (çiğ sütün soğutulması, depolama), Sütün temizlenmesi
8 Arasınav Değerlendirme
9 Süt yağının ayrılması (doğal yolla, merkezkaç kuvveti ile), Sütün havasının alınması, Sütün standardizasyonu (tanklarda, işlem hattında)
10 Sütün homojenizasyonu, Süte uygulanan ısıl işlemler (pastörizasyon, sterilizasyon, termizasyon), İçme sütü teknolojisi
11 Peynir teknolojisi
12 Peynir teknolojisi
13 Eritme peyniri teknolojisi, Süttozu teknolojisi, Dondurma teknolojisi
14 Yoğurt teknolojisi, Tereyağı teknolojisi
15 Teknik gezi
16 Final Sınavı Değerlendirme

Süt ve Ürünleri Teknolojisi-II Ders Notları



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 5 2 10
Uygulama/Pratik 14 2 28
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 8 3 24
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 6 6
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 11 11
Okuma 14 3 42
Toplam İş Yükü (saat) 123

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12
ÖÇ 1 5
ÖÇ 2 5
ÖÇ 3 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek