Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
6013002012021 | SÜT VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ | Ders | 2 | 3 | 4,00 |
Önlisans
Türkçe
Bu dersin amacı öğrencilerin sütün özelliklerini, süte uygulanan temel işlemleri, çeşitli süt ürünlerinin üretim teknolojilerini kavramasını sağlamaktır.
Asst. Prof. Dr. Cesur MEHENKTAŞ
1 | Sütün niteliklerini hatırlayabilme |
2 | Süte uygulanan temel işlemleri açıklayabilme |
3 | Çeşitli süt ürünlerinin üretim teknolojilerini açıklayabilme |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Sütün nitelikleri, süt işletmelerinde miktar ölçümü, çiğ sütün depolanması, sütün temizlenmesi, süt yağının ayrılması, sütün havasının alınması, sütün standardizasyonu, sütün homojenizasyonu, süte uygulanan ısıl işlemler, içme sütü teknolojisi, peynir teknolojisi, eritme peyniri teknolojisi, süttozu teknolojisi, dondurma teknolojisi, yoğurt teknolojisi, tereyağı teknolojisi.
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Sütün tanımı, Sütün bileşimi (süt proteinleri) | |||
2 | Sütün bileşimi (süt lipidleri, süt şekeri) | |||
3 | Sütün bileşimi (sütün mineral maddeleri, sütteki vitaminler, sütte bulunan enzimler) | |||
4 | Sütün özellikleri (duyusal özellikler, asitlik, yoğunluk, donma ve kaynama noktası, viskozite) | |||
5 | Süt alımında yapılan kontrol testleri, Asitlik tayini, Alkol testi, Yoğunluk tayini | |||
6 | Süt işletmelerinde miktar ölçümü [sütün işletmeye nakli, sütün işletmeye kabulü (süt miktarının belirlenmesi, süt kalitesinin belirlenmesi, taşıma ekipmanlarının temizlenmesi ve dezenfeksiyonu)] | |||
7 | Çiğ sütün depolanması (çiğ sütün soğutulması, depolama), Sütün temizlenmesi | |||
8 | Arasınav | Değerlendirme | ||
9 | Süt yağının ayrılması (doğal yolla, merkezkaç kuvveti ile), Sütün havasının alınması, Sütün standardizasyonu (tanklarda, işlem hattında) | |||
10 | Sütün homojenizasyonu, Süte uygulanan ısıl işlemler (pastörizasyon, sterilizasyon, termizasyon), İçme sütü teknolojisi | |||
11 | Peynir teknolojisi | |||
12 | Peynir teknolojisi | |||
13 | Eritme peyniri teknolojisi, Süttozu teknolojisi, Dondurma teknolojisi | |||
14 | Yoğurt teknolojisi, Tereyağı teknolojisi | |||
15 | Teknik gezi | |||
16 | Final Sınavı | Değerlendirme |
Süt ve Ürünleri Teknolojisi-II Ders Notları
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 5 | 2 | 10 |
Uygulama/Pratik | 14 | 2 | 28 |
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 8 | 3 | 24 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 6 | 6 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 11 | 11 |
Okuma | 14 | 3 | 42 |
Toplam İş Yükü (saat) | 123 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | |
ÖÇ 1 | 5 | |||||||||||
ÖÇ 2 | 5 | |||||||||||
ÖÇ 3 | 5 |