GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
6013002052021 ET VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ Ders 2 3 4,00

Önlisans



Bu dersin amacı; etin elde edilmesi, yapısı, özellikleri ve işlenmesine yönelik bilgileri geniş bir bakış açısı ile kazandırmaktır.


Doç. Dr. Nur Ceyhan Güvensen


1 Öğrenci etin bileşimini ve beslenme açısından önemini kavrar.
2 Öğrenci kasın ete dönüşümü basamaklarını hatırlar.
3 Öğrenci etin kalitesine etki eden faktörleri kavrar.
4 Öğrenci et muhafaza yöntemlerinin temel prensiplerini kavrar.
5 Öğrenciler et endüstrisinde hijyen uygulamalarını değişik açılardan değerlendirmeyi kavrar.
6 Öğrenci zoonoz etkeni mikroorganizmaları hatırlar.

Birinci Öğretim


-


-


Bu dersin içeriğinde; etin kompozisyonu, et ve insan beslenmesi, kasaplık hayvanlar, ante ve post-mortem muayene, kesim metotları, dokuların yapısı ve özellikleri, kasın yapısı ve fonksiyonu, et proteinleri ve yağları, kasın ete dönüşümü, et mikrobiyolojisi, ette renk oluşumu, etin ambalajlanması, et muhafaza yöntemleri, et endüstrisinde hijyen konuları işlenecektir.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Et bilimine Giriş Pratik yapmak
2 Ante-Post Mortem Muayene ve Kesim Prosedürü -
3 Kasın Histolojik Özellikleri-1 -
4 Kasın Histolojik Özellikleri-2 -
5 Etin Fiziksel Özellikleri -
6 Etin Kimyasal Özellikleri -
7 Kasta Post Mortem Değişimleri -
8 Kasın Ete Dönüşümü -
9 Etlerin Soğutulması ve Dondurulması-1 -
10 Etlerin Soğutulması ve Dondurulması-2 Pratik yapmak
11 Et İşleme Ekipmanları, Temel İşlemler ve Katkı Maddeleri -
12 Et Ürünleri Üretiminde Katkı Maddelerinin Kullanımı -
13 Salam-Sosis ve Pastırma Üretim Teknolojisi -
14 Sucuk Üretim Teknolojisi -

Anar,Ş., (2015). Et ve et ürünleri teknolojisi. Bursa:Dora yayınlar



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

-


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 1 14
Uygulama/Pratik 10 4 40
Proje Hazırlama 4 4 16
Proje Sunma 5 4 20
Proje Tasarımı /Yönetimi 5 4 20
Ev Ödevi 1 1 1
Toplam İş Yükü (saat) 113

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12
ÖÇ 1 4 5 5 4 2 3 5 5 5
ÖÇ 2 4 4 5 3 2 3 2 4 5
ÖÇ 3 4 4 4 5
ÖÇ 4 3 2 4 3 3 4 5 4
ÖÇ 5 5 2 3 4 4
ÖÇ 6 3 3 4 4 4 3 3 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek