Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
6013002052021 | ET VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ | Ders | 2 | 3 | 4,00 |
Önlisans
Bu dersin amacı; etin elde edilmesi, yapısı, özellikleri ve işlenmesine yönelik bilgileri geniş bir bakış açısı ile kazandırmaktır.
Doç. Dr. Nur Ceyhan Güvensen
1 | Öğrenci etin bileşimini ve beslenme açısından önemini kavrar. |
2 | Öğrenci kasın ete dönüşümü basamaklarını hatırlar. |
3 | Öğrenci etin kalitesine etki eden faktörleri kavrar. |
4 | Öğrenci et muhafaza yöntemlerinin temel prensiplerini kavrar. |
5 | Öğrenciler et endüstrisinde hijyen uygulamalarını değişik açılardan değerlendirmeyi kavrar. |
6 | Öğrenci zoonoz etkeni mikroorganizmaları hatırlar. |
Birinci Öğretim
-
-
Bu dersin içeriğinde; etin kompozisyonu, et ve insan beslenmesi, kasaplık hayvanlar, ante ve post-mortem muayene, kesim metotları, dokuların yapısı ve özellikleri, kasın yapısı ve fonksiyonu, et proteinleri ve yağları, kasın ete dönüşümü, et mikrobiyolojisi, ette renk oluşumu, etin ambalajlanması, et muhafaza yöntemleri, et endüstrisinde hijyen konuları işlenecektir.
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Et bilimine Giriş | Pratik yapmak | ||
2 | Ante-Post Mortem Muayene ve Kesim Prosedürü | - | ||
3 | Kasın Histolojik Özellikleri-1 | - | ||
4 | Kasın Histolojik Özellikleri-2 | - | ||
5 | Etin Fiziksel Özellikleri | - | ||
6 | Etin Kimyasal Özellikleri | - | ||
7 | Kasta Post Mortem Değişimleri | - | ||
8 | Kasın Ete Dönüşümü | - | ||
9 | Etlerin Soğutulması ve Dondurulması-1 | - | ||
10 | Etlerin Soğutulması ve Dondurulması-2 | Pratik yapmak | ||
11 | Et İşleme Ekipmanları, Temel İşlemler ve Katkı Maddeleri | - | ||
12 | Et Ürünleri Üretiminde Katkı Maddelerinin Kullanımı | - | ||
13 | Salam-Sosis ve Pastırma Üretim Teknolojisi | - | ||
14 | Sucuk Üretim Teknolojisi | - |
Anar,Ş., (2015). Et ve et ürünleri teknolojisi. Bursa:Dora yayınlar
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
-
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 1 | 14 |
Uygulama/Pratik | 10 | 4 | 40 |
Proje Hazırlama | 4 | 4 | 16 |
Proje Sunma | 5 | 4 | 20 |
Proje Tasarımı /Yönetimi | 5 | 4 | 20 |
Ev Ödevi | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü (saat) | 113 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | |
ÖÇ 1 | 4 | 5 | 5 | 4 | 2 | 3 | 5 | 5 | 5 | |||
ÖÇ 2 | 4 | 4 | 5 | 3 | 2 | 3 | 2 | 4 | 5 | |||
ÖÇ 3 | 4 | 4 | 4 | 5 | ||||||||
ÖÇ 4 | 3 | 2 | 4 | 3 | 3 | 4 | 5 | 4 | ||||
ÖÇ 5 | 5 | 2 | 3 | 4 | 4 | |||||||
ÖÇ 6 | 3 | 3 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 4 | 4 |