Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
6013002252021 | BİTKİSEL YAĞ TEKNOLOJİSİ | Ders | 2 | 3 | 4,00 |
Önlisans
Yemeklik yağ teknolojisi ve margarin üretimi konusunda temel bilgiler vererek bu konuda karşılaşılabilecek sorunları çözebilmek için gerekli alt yapıyı oluşturmak.
Doç. Dr. Nur CEYHAN GÜVENSEN
1 | Yağ hammaddelerini sınıflandırabilme ve tanıtabilme. |
2 | Yağın kimyasal yapısını ve beslenmedeki önemini kavrayabilmek. |
3 | Temel yağ analizlerini gösterebilme. |
4 | Yağlı tohumların bozulmadan depolanabilmesi için gerekli önlemleri alabilme. |
5 | Tohumlardan ham yağ ve ham yağdan rafine yağ üretim aşamalarını ayrıntılı olarak açıklayabilme. |
6 | Hayvansal ve bitkisel yağlar arasındaki farkı, yağın fiziksel ve kimyasal özellikleri açısından açıklayabilme. |
7 | Zeytinyağı üretim teknolojisini açıklayabilme ve zeytinyağının beslenmedeki önemini kavrayabilme. |
Birinci Öğretim
-
-
Lipidler, Lipidlerin Sınıflandırılması (Basit, Bileşik ve Türev Lipidler), Yağların ve Yağ Asitlerinin Kimyasal Tepkimeleri, Atmosferik Oksidasyon ve Yemeklik Yağların Bozulması, Yemeklik Yağlar ve Yağ Hammaddeleri, Yağlı Tohumlardan Yağ Çıkarılması, Yağların Rafinasyonu, Vinterizasyon, Hidrojenasyon ve Margarin Üretimi
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Hücrede yağ asitlerinin sentezi | - | ||
2 | Yağların kimyasal yapısı | - | ||
3 | Beslenmemizde yemeklik yağların önemi | - | ||
4 | Ticari öneme sahip yağlar | - | ||
5 | Yağlı tohum ve meyve ticareti borsa kriterleri | - | ||
6 | Yağlı tohumların depolanması | Pratik yapma | ||
7 | Ham yağ elde etme yöntemleri | Pratik yapma | ||
8 | Ham yağın rafinasyonu | - | ||
9 | - | |||
10 | Zeytinyağı üretim teknolojisi | - | ||
11 | Zeytinyağı üretim teknolojisi | - | ||
12 | Yağların katı hale getirilmesi | Pratik yapma | ||
13 | Margarin üretimi | - | ||
14 | Margarin üretimi | Pratik yapma |
- Kayhan M. 2005. Yemeklik Yağ Rafinasyon Teknolojisi. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Kitaplar Serisi: 7, 234 sayfa, Ankara. - Kayhan M. 2003. Yağ Kimyası. ODTÜ Geliştirme Vakfı Yayıncılık ve İletişim A. Ş. Yayını 2003 Basım, 220 sayfa, Ankara. - Kayhan M. 2002. Modifiye Yağlar e Üretim Teknolojileri. ODTÜ Geliştirme Vakfı Yayıncılık ve İletişim A. Ş. Yayını 2002 Basım, 288 sayfa, Ankara.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 70 |
Ev Ödevi | 1 | 30 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
-
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Quiz | 2 | 5 | 10 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Soru-Yanıt | 14 | 3 | 42 |
Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Ev Ödevi | 2 | 5 | 10 |
Toplam İş Yükü (saat) | 106 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | |
ÖÇ 1 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 | ||
ÖÇ 2 | 4 | 4 | 3 | 2 | 2 | 3 | ||||||
ÖÇ 3 | 3 | 3 | 2 | 3 | 1 | 2 | 4 | 2 | ||||
ÖÇ 4 | 1 | 4 | 3 | 4 | 3 | 3 | 1 | 2 | 2 | 2 | 3 | |
ÖÇ 5 | 2 | 3 | 3 | 4 | 2 | 3 | 3 | |||||
ÖÇ 6 | 2 | 3 | 2 | 3 | 3 | 2 | 2 | |||||
ÖÇ 7 | 4 | 3 | 4 | 4 | 5 | 5 | 3 | 4 |